“Η ψήφος μας μετράει”, γιατί “τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα”

Η επιβίωση του pitsirikos.net εξαρτάται αποκλειστικά από τους αναγνώστες του. Γίνετε συνδρομητές εδώ.

Η Deutsche Bank θα πληρώσει 75 εκ. δολ. αποζημίωση σε γυναίκες-θύματα του Jeffrey Epstein, όπως μεταδίδει το Reuters, Πιτσιρίκο.

Οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί από τον Jeffrey Epstein, κατηγόρησαν τη γερμανική τράπεζα ότι διευκόλυνε την αρρωστημένη δράση του.

O Epstein ήταν πελάτης της Deutsche Bank μεταξύ 2013 και 2018 και πέθανε το 2019 στη φυλακή, ενώ περίμενε να δικαστεί για σeξ τράφικινγκ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που έγινε στη Νέα Υόρκη, έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του.

H Deutsche Bank έχει επενδύσει πάνω από 4 δισ. δολ. για να ενισχύσει τους ελέγχους της και έχει προσλάβει και εκπαιδεύσει επιπλέον προσωπικό για να αντιμετωπίσει το οικονομικό έγκλημα.

Ο David Boies, δικηγόρος των γυναικών, που στράφηκαν κατά της τράπεζας, υποστήριξε ότι ο Epstein δεν θα μπορούσε να τις κακοποιήσει, χωρίς τη στήριξη ανθρώπων και θεσμών με ισχύ.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτή η συμφωνία της Deutsche Bank με τις κακοποιημένες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει την JP Morgan, που έχει δεχτεί παρόμοιες αγωγές.

Ο Epstein ήταν πελάτης της JP Morgan από το 1998 ως το 2013, σε μία περίοδο κατά την οποία διακινούσε γυναίκες και κορίτσια στη βιομηχανία του σeξ.

Δικαστικά έγγραφα περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς η τράπεζα έκανε ότι αγνοούσε τις παράνομες δραστηριότητες του Epstein ή και τα στραβά μάτια σε αυτές.

Έχει μηνυθεί, επίσης, ο Jes Staley, πρώην εκτελεστικός διευθυντής της Barclay Plc και του private banking, που βοήθησε τον Jeffrey Epstein να καλύψει τις απώλειές του από τις δύο πρώτες αγωγές.

Στη δίκη της JP Morgan έχει κλητευθεί να καταθέσει και ο Εlon Musk, ενώ η διαδικασία κινήθηκε μετά από μήνυση μίας πρώην χορεύτριας μπαλέτου, που κατηγόρησε τον Jeffrey Epstein ότι την εξέδιδε.

Η υπόθεση της Deutsche Bank κινήθηκε από μία άλλη γυναίκα, που υποστήριξε ότι ο Epstein την κακοποίησε.

Πέρα από τα 75 εκ. δολ., η γερμανική τράπεζα συμφώνησε να καταβάλει άλλα 26,25 εκ. δολ. τον Σεπτέμβριο του 2022 για να κάνει διακανονισμό σε άλλη αγωγή που δέχτηκε, επειδή η εποπτεία της ήταν χαλαρή και συναλλασσόταν με επικίνδυνους πελάτες, όπως ο Epstein.

Mιας και το παραπάνω θέμα έχει να κάνει με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ας περάσουμε και στην Ελλάδα, το προτεκτοράτο αυτών των δύο χωρών.

Και η Ελλάδα θα είναι πάντα προτεκτοράτο, όσο την διαφεντεύουν πολιτικά σόγια σαν του Μητσοτάκη.

Του καταλληλότερου πρωθυπουργού του κόσμου, σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Τα ελληνικά, διότι τα ξένα αναλύουν τις κυριακάτικες (21/5) εκλογές πιο αντικειμενικά.

Στο ότι οι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να προσελκύσουν 430 χιλιάδες νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, μιλώντας στο Τik Tok και το ΥοuTube στέκεται, για παράδειγμα, ο Guardian.

“H ψήφος μας μετράει και η δική μου θα πάει στο ΠΑΣΟΚ” δηλώνει από την πλευρά του ένας 19χρονος, ανεμίζοντας τη σημαία με τον πράσινο ήλιο.

“Είναι αηδιαστικό το πώς δίνουν όλες αυτές τις υποσχέσεις για να κερδίσουν την υποστήριξή μας και λέει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα” αναφέρει, πάντως, ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “αν και οι περισσότεροι νέοι είναι αναποφάσιστοι, δεν θα στηρίξουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση”.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, θεωρείται απίθανο να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία οποιοδήποτε κόμμα.

Αλλά λιγότερο από τρεις μήνες μετά τους 57 νεκρούς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει να αντέχει.

Και με το 13% του εκλογικού σώματος των 8,5 εκ. ψηφοφόρων να είναι αναποφάσιστο, κάθε ψήφος πλέον μετράει.

“Επειδή το τρένο ήταν γεμάτο φοιτητές, το δυστύχημα προκάλεσε μία μεγάλη συναισθηματική αντίδραση σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, καθώς οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι” εξηγεί ο Παύλος Τσίμας.

Αυτός είναι ο λόγος που πολιτικοί εμφανίζονται σε λάιφ στάιλ εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, προσθέτει ο Έλληνας δημοσιογράφος.

“Η ψήφος των νέων και των γυναικών θα κάνει τη διαφορά και για αυτό οι πολιτικοί εμφανίζονται σε εκπομπές που δεν θα πήγαιναν υπό άλλες συνθήκες”.

Η ΝΔ προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και την τραγωδία των Τεμπών.

Ο θάνατος 57 ανθρώπων ανάγκασε τον Μητσοτάκη να καθυστερήσει την προκήρυξη των εκλογών, παραδεχόμενος ότι το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχαν καλύτερα μέτρα ασφαλείας.

Μόνο τρεις χώρες στην ΕΕ δίνουν δικαίωμα ψήφου σε νέους κάτω των 18 ετών. Στην Ελλάδα ψηφίζουν οι 17χρονοι και οι 16χρονοι που θα γίνουν 17 τη χρονιά των εκλογών, με νόμο που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε 150 ευρώ στους νέους που κλείνουν τα 18 τους χρόνια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε να καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, χαμηλότοκα στεγααστικά δάνεια για όσους είναι μεταξύ 18 και 39 ετών.

“Ελπίζω να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους” λέει μία κοπέλα, γεννηθείσα το 2006, που δεν έχει γίνει ακόμα 17.

Η ίδια δηλώνει αναποφάσιστη εν όψει των εκλογών, ενώ θεωρεί και ότι “ίσως είμαι πολύ νέα για να έχω δικαίωμα ψήφου”.

Ο 55χρονος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στο ότι επί των ημερών του η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, ενώ είχε βρεθεί στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας και ότι η ανεργία μειώθηκε, ο τουρισμός ανέκαμψε, οι ξένες επενδύσεις επέστρεψαν και ο δημόσιος τομέας ψηφιοποιήθηκε.

Ο 49χρονος Τσίπρας καταδεικνύει από την πλευρά του τη διολίσθηση της δημοκρατίας με τον Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας αίσχος το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση ακόμα και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να αυξήσει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και των υγειονομικών.

“Έχουμε μισθούς Βουλγαρίας και φόρους Βρετανίας” είχε δηλώσει πρόσφατα.

Ο Ανδρουλάκης που μπορεί να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή, αρνείται να στηρίξει τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα σε μία κυβέρνηση συνασπισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλες αυτές οι υποσχέσεις δύσκολα θα δελεάσουν τους νέους Έλληνες ψηφοφόρους και το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι να ακολουθήσουν τις 500 χιλιάδες που έφυγαν από τη χώρα, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Με την ανεργία των νέων στο 25%, θα είναι θαύμα αν η πλειοψηφία τους πάει να ψηφίσει.

“Είμαστε μία χαμένη γενιά” λέει μία 22χρονη, εξηγώντας ότι “πρώτα ήρθε η κρίση, μετά η πανδημία, πολύς χαμένος χρόνος και όνειρα, που καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπληρώσει”.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι νέοι ψηφίζουν παραλία και την Πέμπτη 18/5 στη Βάρκιζα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία.

Αλλά και την Παρασκευή 19/5 είχε κόσμο στην παραλία της Αγίας Μαρίνας, όπου φωτογράφισα μία δράκαινα στον βυθό.

Έσωσα και δύο μέλισσες και τις έβγαλα στον γιαλό.

Δυστυχώς, για μία ακόμα που εντόπισα, ενώ κολυμπούσαμε προς το νησάκι, ήταν αργά, κι έτσι δεν τρίτωσε το καλό.

Αλλά γράφοντας και αναρτώντας συνέχεια εικόνες από τη θάλασσα, Πιτσιρίκο, θα νομίζει κανείς ότι είμαστε και τίποτα βολεμένοι.

Κάτι τέτοιο είχε γράψει, άλλωστε, ένα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, που στηρίζουν το σόι του Μητσοτάκη, όπως παλιά στήριζαν τα σόγια του Καραμανλή και του Παπανδρέου και υποστήριζαν ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδας φταίει η τετραετία Τσίπρα.

“Δεν μοιάζει και για τόσο φτωχικό Πάσχα” ανέφερε το έγκριτο ΜΜΕ, που αμείφθηκε φυσικά πλουσιοπάροχα και αυτό για να μας ενημερώνει για τον κορωνοϊό.

Και ούτε να ήθελε να του απαντήσει ο Χρήστος Βαλαβανίδης, που δήλωσε ότι “η φτώχεια θέλει καλοπέραση” στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε για το Κίνημα των Φτωχών, μαζί με τον Ηλία Λογοθέτη και τον Παύλο Κοντογιαννίδη.

Ναι, οι τρεις αγαπημένοι ηθοποιοί κατεβαίνουν στις εκλογές, Πιτσιρίκο, με το Κίνημα των Φτωχών.

Δεν ξέρω αν το γνώριζες, Πιτσιρίκο, προσωπικά το αγνοούσα, ωστόσο, η συμμετοχή τους στις εκλογές και το όνομα που διάλεξαν λέει πολλά για την Ελλάδα των 4,2 εκ. ανθρώπων που ζουν λίγο πάνω, λίγο κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεν είναι μόνο οι νέοι που υποφέρουν, είναι και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που “αξίζουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να πληρώνονται για την εργασία τους, να παίρνουν τη σύνταξή τους και να μην τους την κλέβουν και ξαφνικά να φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πάρουν ένα βιβλίο, επειδή κοστίζει 50 ευρώ”, όπως δήλωσε ο Ηλίας Λογοθέτης.

“Το Κίνημα των Φτωχών είναι ένα κίνημα αξιοπρέπειας, αξίζει να ζεις όταν ζεις αξιοπρεπώς, δεν χρωστάς, δεν παρακαλάς, δεν κάθεσαι στη λαϊκή να περιμένεις αν θα πετάξουν μανταρίνια ή ντομάτες οι μανάβηδες, αλλά η εξουσία δεν τα βλέπει όλα αυτά, διότι ζει σε έναν δικό της κόσμο, πιστεύει ότι είναι αλώβητη και δεν μπορεί κανείς να τη ρίξει” συμπλήρωσε ο Λογοθέτης.

“Ωστόσο, ο ελληνικός λαός έχει την ευκαιρία αυτή τη στιγμή να υποστηρίξει την ύπαρξη του, διότι δεν έχει καταλάβει τι αιμορραγία έχει υποστεί με τόσους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό” κατέληξε ο αγαπητός ηθοποιός.

Για να δούμε, λοιπόν, αν θα παλέψουμε για την ύπαρξη μας και αν όπως είπε, κλείνοντας τη συνέντευξη και ο Παύλος Κοντογιαννίδης, “τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολλοί φτωχοί στην Ελλάδα ντρέπονται που είναι φτωχοί και συμπεριφέρονται σαν πλούσιοι. Μπράβο στον Παύλο Κοντογιαννίδη -τον είχα γνωρίσει σε μια θεατρική δουλειά και είναι αστέρι- αλλά νομίζω πως οι φτωχοί δεν θα ψήφιζαν ποτέ ένα κίνημα φτωχών γιατί αυτό θα σήμαινε πως παραδέχονται ότι είναι …φτωχοί. Επίσης, οι φτωχοί συνήθως δεν συμπαθούν τους άλλους φτωχούς. Οι φτωχοί, τόσα χρόνια, θα έπρεπε να ψηφίζουν ΚΚΕ αλλά το ΚΚΕ τους θυμίζει πως μπορεί να ανήκουν στο προλεταριάτο και στο πρεκαριάτο, οπότε το αποφεύγουν. Είναι εντυπωσιακό πως στην Ελλάδα, ακόμα και οι σερβιτόροι και οι άνθρωποι που κάνουν delivery, νομιζουν πως ανήκουν στη μεσαία τάξη. Όλοι στη μεσαία τάξη είναι. Δεν υπάρχουν άλλες τάξεις στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα κινηματικό στην Ελλάδα και, βέβαια, δεν μπορεί να προκύψει κίνημα επειδή έρχονται εκλογές. Το κίνημα το νιώθεις στους δρόμους πρώτα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net για να συνεχίσει να υπάρχει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.