Το Λόκερμπι και τα Τέμπη

Στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας είναι ο Jim Swire, και στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας είναι η κόρη του, Flora Swire, η οποία ήταν ένα από τα 270 θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση 103 της Pan Am στις 21 Δεκεμβρίου του 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, η οποία αποδόθηκε στη Λιβύη.

Ο Jim Swire είναι ένας Βρετανός γιατρός, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να αναζητεί τους υπεύθυνους για την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή της 24χρονης κόρης του, και συνεχίζει και σήμερα, αν και είναι πια 91 ετών.

Μεταξύ άλλων που έκανε ο Jim Swire, ήταν να πάρει μαζί του μια ψεύτικη βόμβα σε πτήση της British Airways από το Χίθροου του Λονδίνου στο JFK της Νέας Υόρκης, για να αποδείξει πως η ασφάλεια των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών δεν είχε βελτιωθεί μετά το τρομοκρατικό χτήπημα στο Λόκερμπι.

Ο Jim Swire ταξίδεψε στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Γερμανία, επισκέφτηκε τον ΟΗΕ, συνάντησε τον Λίβυο που καταδικάστηκε για την τρομοκρατική ενέργεια, και δεν σταμάτησε στιγμή να αναζητεί τους πραγματικούς υπεύθυνους για την τραγωδία, αν και είχε να τα βάλει όχι μόνο με την βρετανική κυβέρνηση αλλά και με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ.

Έχουν περάσει 37 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στο Λόκερμπι, ο Jim Swire είναι πια ένας γεράκος, αλλά δεν σταματάει να αναζητεί τους υπεύθυνους για τον θάνατο της κόρης του.

Είναι το χρέος του γονιού προς το παιδί του.

Όλοι οι άλλοι μπορεί να ξεχάσουν, να συμβιβαστούν και να αδιαφορήσουν αλλά ο γονιός ποτέ.

Το βλέπουμε ξεκάθαρα και στην Ελλάδα, μετά τα Τέμπη.

Οι γονείς των παιδιών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη, σίγουρα μπορούν να νιώσουν τον Jim Swire, όπως και ο Jim Swire μπορεί να τους νιώσει.

(Στις 2 Ιανουαρίου του 2025, έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά “Lockerbie: A Search For Truth”, που έχει ως θέμα τις προσπάθειες του Jim Swire να φτάσει στην αλήθεια. Τον Jim Swire υποδύεται ο Colin Firth, που -για μια ακόμα φορά- είναι εξαιρετικός. Δείτε αυτή τη σειρά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.