Ζητείται Ελπίς

Πιτσιρίκο,
εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι ώρα η κυβέρνηση να πει δυο πράγματα με το όνομά τους. Εάν θέλει να υπάρχει μια συνέπεια –συνέχεια με τα οράματα όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά στο όνομα όλων των Ελλήνων που επιθυμούν να βάλουμε μια τελεία στο παρελθόν και να ξεκινήσουν να γράψουν μια νέα πρόταση για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας.

1) Να βγει και να δηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι το κράτος που συνέστησε η κοινωνία μας έχει αποτύχει παταγωδώς στο σύνολο της λειτουργίας του. Δημόσια Διοίκηση, Ασφάλεια, Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, προστασία των αδυνάτων λειτουργούν, χωρίς όμως να προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών που αναλογεί σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Λειτουργούν όπως τα όργανα σε έναν κλινικά νεκρό -καταναλώνοντας και την τελευταία σταγόνα ζωής που του έχει απομείνει- μέχρι να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη.

2) Δεν έχει –και πώς θα μπορούσε να έχει– εναλλακτικό σχέδιο έναντι αυτού που της προτείνεται από τους δανειστές και το μόνο που δείχνει να προσπαθεί να κάνει είναι να σώσει τα προσχήματα, προ μιας συμφωνίας που δεν έχει στην ουσία της καμιά διαφορά από αυτή που υπογράψαν και οι προηγούμενοι. Αν και πιστώνεται με την αντίσταση στην άμεση υπογραφή και σύνταξη με τις εντολές των δανειστών, το έργο στο τέλος έχει το ίδιο τέλος.

Μετά από αυτές τις δυο παραδοχές, να δώσει στον Ελληνικό Λαό μια κατεύθυνση: Την αυτό-οργάνωση.

Να ζητήσει απ’ όλους τους πολίτες -όπου και να βρίσκονται- να οργανώσουν μόνοι τους την άμυνα τους.

Να τους πει με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε προσώρας οι χαμένοι του νέου τύπου πολέμου.

Μας έχουν κατακτήσει και είμαστε σε οικονομική κατοχή.

Να βρει τρόπο η κάθε τοπική κοινωνία να οργανώσει την αντίστασή της (που είναι η επιβίωσή της).

Να αυτοοργανωθεί και να καλύψει όσο μπορεί την λειτουργία του κράτους.

Να ανοιχτούν οι λειτουργοί των δημοσίων δομών στην κοινωνία και να ζητήσουν βοήθεια από τον καθένα που μπορεί να προσφέρει.

Να οργανωθούν από την κάθε κοινωνία δίκτυα βοήθειας, προσφοράς και αλληλεγγύης προς τον καθένα που έχει ανάγκη.

Και πάνω από όλα αυτά, να πιστέψει ο καθένας στις δυνάμεις του και να βρει τον δικό του τρόπο να πολεμήσει.

Το μόνο που έχει να προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν υπηρεσία στον τόπο είναι να αναλάβει την ευθύνη όχι της διακυβέρνησης ενός πτώματος, αλλά να μεταφέρει την τεχνογνωσία της αυτό-οργάνωσης και της θεμελιακής στάσης του καθένα απέναντι στην κοινωνία που ζει.

Δεν ζούμε όλοι την κρίση με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχουμε όλοι ξεβραστεί σαν απόβλητα της κοινωνίας χωρίς ούτε καν τα στοιχειώδη της επιβίωσης.

Αλλά, εάν μείνουμε να επιμείνουμε στο ατομικό σχέδιο επιβίωσης, θα έρθει σύντομα η ώρα που θα λογαριαστούμε με την επιλογή μας.

Γ.Α.

(Αγαπητέ φίλε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Πρέπει να αυτοοργανωθούμε και να αντεπιτεθούμε. Αλλά γιατί αυτά πρέπει να τα κάνει η κυβέρνηση; Μόνοι μας δεν μπορούμε; Κάποιοι μπορούν, και τα κάνουν εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αν πει τώρα την αλήθεια, θα πρέπει να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παγιδεύτηκε στα μεγάλα λόγια που έλεγε προεκλογικά, και τώρα αναζητεί τρόπο να παρουσιάσει την ήττα της συμφωνίας για νέο Μνημόνιο, σαν νίκη. Βέβαια, τέτοιος τρόπος δεν υπάρχει. Από το “θα καταργήσουμε το Μνημόνιο” και “εμείς είμαστε η Ελπίδα” στο “νέο Μνημόνιο γιατί δεν γίνεται αλλιώς”, υπάρχει μια τεράστια απόσταση, που μόνο ένας ηλίθιος θα αποδεχτεί. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει καμία διάθεση για απόδοση Δικαιοσύνης. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ένα ακόμα χαρτί του συστήματος των ολιγαρχών. Δεν υποστηρίζω πως αυτή είναι η πρόθεση όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, αφού δεν αντιδρούν, αυτό σημαίνει πως συμφωνούν σιωπηρά. Επίσης, δεν νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτρέψει σε αυτοοργάνωση την κοινωνία, γιατί δεν είναι και πολύ καλά οργανωμένος ο ίδιος. Αν προσέξατε, μετά τις “μαγκιές” των πρώτων ημερών της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τα βήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι η ιερή αγελάδα, γύρω του μια ομάδα αδιάφορων και χωρίς φως ανθρώπων -τους οποίους επέλεξε ο ίδιος, άρα τον εκφράζουν και έχει την ευθύνη της επιλογής τους-, κολλητηλίκια με δημοσιογράφους, το κόμμα διακοσμητικό, και έτοιμη η νέα κυβέρνηση τύπου Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει κάτι καινούργιο. Εκτός αν το καινούργιο είναι η ΕΡΤ με τον Λάμπη Ταγματάρχη. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Κακώς, οι Έλληνες ταυτίζουν την τύχη τους και το μέλλον τους με κόμματα και κυβερνήσεις. Κόμματα και κυβερνήσεις είναι το χειρότερο υλικό αυτής της χώρας, και διέλυσαν την χώρα. Αλλά οι Έλληνες επιμένουν. Σεβαστή η απόφασή τους. Εγώ επιμένω πως θα μιλήσει η ανάγκη. Πάντα αυτό συμβαίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όταν μιλήσει η ανάγκη, όλοι και όλα θα μπουν αμέσως στη θέση τους. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος. Όλα καλά θα πάνε. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.