Γιατί με αγαπάς τόσο;

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Σου είχα πει όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές ότι δεν είχα καμία διάθεση να σχολιάσω τα τεκταινόμενα –και ακόμα δεν έχω-, εκτός από ένα σημείο. Ότι οι εκλογές αυτές –εκτός των άλλων- ήθελαν να βγάλουν από την μέση την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μπράβο χάπατα λοιπόν.

Τώρα θα σου ζητήσω συγνώμη για τον τρόπο γραφής που θα ακολουθήσει, ο φίλος-συναναγνώστης σου ο Μαθηματικός θα με καταλάβει.

Όταν θέλεις να συσχετίσεις φαινομενικά άσχετα πράγματα, ο πιο σύντομος δρόμος είναι μέσω του κολλάζ. Στα μαθηματικά λέγεται αλλιώς, αλλά τα μαθηματικά είναι δύσκολα για τους πολλούς.

Ο Δαρβίνος έλεγε ότι αυτοί που επικρατούν δεν είναι οι δυνατότεροι του κάθε είδους, αλλά αυτοί που είναι δεκτικοί στην Αλλαγή.

Και η θεωρία της Εξέλιξης μιλάει όχι για αποφάσεις, αλλά για γονιδιακές μεταλλάξεις που συμβαίνουν τυχαία, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Αν για παράδειγμα ένα ζώο είναι πράσινο και καεί όλο το δάσος και πλέον ζει καθημερινά με τον φόβο ότι είναι εμφανές στους κυνηγούς του, μπορεί η τοξικότητα -ελεύθερες ρίζες- που έχει παράξει ο οργανισμός του λόγω άγχους, να το οδηγήσουν στο να αλλάξει-μεταλλάξει το χρώμα του δέρματός του.

Αυτό έχει μπει και στην ποπ κουλτούρα. Τον τσίμπησε ραδιενεργός αράχνη και έγινε «υπερήρωας».

Δεν θυμάμαι ποιος, αλλά κάποιος είχε πει ότι ως τρελοί περιγράφονται αυτοί που προσπαθούν να φερθούν λογικά σε έναν κόσμο παράλογο. Ας θυμηθούμε εδώ τον Ρινόκερο του Ιονέσκο και το Νοστάλγκια του Ταρκόφσκι, ως μέρος του κολλάζ.

Αν θέλουμε ας θυμηθούμε και την κυριολεκτική έννοια του Θεάτρου του Παραλόγου και πότε γεννήθηκε ως ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης. Ας θυμηθούμε και ας θυμόμαστε πάντα τον Μαρξ –έτσι και αλλιώς-.

Ο Νεύτων έλεγε «Κρατάω το ζήτημα συνεχώς μπροστά μου και περιμένω μέχρι οι πρώτες αχτίδες φωτός να εμφανιστούν και σιγά-σιγά, να ανοίξουν σε ένα πλήρες και καθαρό φως», για τη μέθοδο επίλυσης των προβλημάτων του.

Ο Νεύτων είχε επιλέξει να ζει μια ζωή στο σκοτάδι για να μην του ξεφύγει ποτέ από τον ορίζοντα εκείνο το μικρό σημείο, η μικρή ακίδα φωτός, το φως στο τούνελ.

Εξέλιξη στον τρόπο σκέψης πάντως έφερε μέσα από το προσωπικό χάος που δημιούργησε. Ας θυμηθούμε αν θέλουμε το Σπήλαιο του Πλάτωνα και τον τρόπο μύησης στα Αρχαία Μυστήρια.

Πού θέλω να καταλήξω;

Προσωπικά θέλω να καταλήξω στην δημιουργία ενός κολλάζ που θα προβληματίσει όποιον το δει-διαβάσει ώστε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Αλλά για να σου κάνω την χάρη να πω ότι πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα σκατά που υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω μας, γιατί μπορεί να μας μεταλλάξουν σε κάτι άλλο καλύτερο.

Απόφαση να αλλάξουμε για να γίνουμε καλύτεροι δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ.

Να είσαι πάντα καλά,

Βασίλης

Υ.Γ.: Και θα κλείσω με μια επικόλληση από ένα άρθρο:

“Ποια είναι η κινητήριος δύναμη της Ιστορίας;

Οι κοινωνιολόγοι και οι Μαρξιστές θα μιλήσουν για τις συνθήκες που διαμορφώνουν το άτομο.

Οι ψυχολόγοι και οι νεοφιλελεύθεροι για το άτομο που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες.

Οι θρήσκοι θα πουν ότι είναι ο Θεός, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τις κοινωνικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ατόμου.

Οι άθεοι και οι γενετιστές θα πουν ότι πρόκειται για ένα χαώδη και απρόβλεπτο συνδυασμό όλων –πλην του Θεού.

Και οι λογοτέχνες θα μείνουν να αναρωτιούνται, χωρίς να ξέρουν αν η απάντηση έχει μεγαλύτερη σημασία από την ερώτηση την ίδια –και τον τρόπο που τη διατυπώνεις.”

(Αγαπητέ φίλε, αυτές τις εκλογές θα τις ξεχάσουμε σύντομα. Ήδη, βαδίζουμε στις επόμενες. Συμφωνώ μαζί σας πως, αφού δεν κάνουμε εμείς το βήμα να αλλάξουμε, θα μας αλλάξουν τα σκατά που αφήσαμε να μαζευτούν γύρω μας. Βέβαια, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι -αφού έχουν μυαλό και εμπειρίες- δεν κάνουν μόνοι τους τις κινήσεις για να καλυτερεύσουν την κοινωνία, και περιμένουν παθητικά να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Δηλαδή, το καταλαβαίνω αλλά δεν το δέχομαι. Σε έναν κόσμο παράλογο, οι μόνοι λογικοί είναι οι τρελοί. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.