Το νόημα της ζωής ας το βρούμε έγκαιρα
Φίλε μου, Πιτσιρίκο, πριν από κάποια χρόνια, όταν ήμουν εκεί γύρω στα 20, τράκαρα με το αυτοκίνητο. Ήταν ένα ατύχημα για το οποίο έχω πλήρη ευθύνη, αφού έστριψα απότομα για να αποφύγω ένα σκύλο που πετάχτηκε μπροστά μου μέσα στη νύχτα σε επαρχιακό δρόμο.
Όσο ήμουν μέσα στο αυτοκίνητο που γύριζε, θυμάμαι ότι έβλεπα γύρω μου κάτι σαν χώμα και σκεφτόμουν ότι πάει, αυτό ήταν, ζω τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής μου.
Αυτή τη σκηνή τη θυμάμαι πολύ καλά και τη σκέφτομαι συχνά.
Δεν αισθανόμουν φόβο, δεν είχα καμία αντίδραση. Δεν πονούσα, αν και καταλάβαινα ότι η οροφή με χτυπάει στο κεφάλι.
Ούτε φώναξα, ούτε έκλαψα. Απλώς, περίμενα το τέλος.
Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε να κάνει τούμπες, βγήκα –ή με έβγαλαν, δεν είμαι σίγουρη τι ακριβώς συνέβη– και είχα μείνει ακίνητη και το κοιτούσα. Είχαν μαζευτεί διάφοροι και μου μιλούσαν αλλά δεν θυμάμαι, παρά μόνο πολύ αποσπασματικά.
Δεν σκεφτόμουν κάτι.
Δεν στεναχωρέθηκα που καταστράφηκε το πρώτο μου αυτοκίνητο, το οποίο ακόμη πλήρωνα.
Δεν σκέφτηκα αν θα έπρεπε να έχω κάνει κάτι διαφορετικά.
Δεν σκέφτηκα ότι, αν δε φορούσα ζώνη, θα με κλαίγανε.
Όλα αυτά τα σκέφτηκα μετά μαζί με πολλά περισσότερα. Τότε απλώς δεν σκεφτόμουν. Ίσως ήταν η τελευταία φορά στη ζωή μου που δεν σκεφτόμουν απολύτως τίποτα.
Μετά, άρχισα να ζαλίζομαι, γιατί είχα χτυπήσει αρκετά άσχημα και με πήγαν στο νοσοκομείο.
Αυτό που θυμάμαι από το μετά, βέβαια, είναι η βλακεία του κόσμου.
Σκέψου τώρα να είσαι 20 χρονών, να έχεις περάσει αυτό και λίγο μετά να έχεις να αντιμετωπίσεις α) τον μπάτσο που προσπαθεί να σε πείσει ότι ήπιες και ας μη δείχνει τίποτα το αλκοτέστ, β) το γιατρό που μπροστά σου και ενώ είσαι χτυπημένος και ακινητοποιημένος λέει στον πατέρα σου να μη σου ξαναπάρει αυτοκίνητο, παρόλο που αφενός δε σου το πήρε αυτός και αφετέρου τι λόγος του πέφτει, γ) ένα σωρό βλαμμένους που το πρώτο πράγμα που έχουν να πουν μετά από αυτή την ιστορία είναι ότι θα έπρεπε να έχεις πατήσει το κωλόσκυλο.
Τους αντιμετώπισα όλους, όπως έπρεπε. Όταν έχεις περάσει τέτοιο σοκ, δεν το έχεις και σε τίποτα να πεις σε μπάτσους, γιατρούς και λοιπούς άκυρους ότι λένε μ@λακίες.
Δύο πράγματα μου έμειναν από το συγκεκριμένο συμβάν.
Αφενός χάρηκα πάρα πολύ που δε στεναχωρήθηκα για την καταστροφή του αυτοκινήτου διότι, τελικά και αποδεδειγμένα, δεν έλεγα μ@λακίες, όταν υποστήριζα ότι δεν δίνω μία για οτιδήποτε υλικό.
Αφετέρου, όταν έχεις έρθει ένα τσακ από το τέλος, καταλαβαίνεις ότι είναι τόσο κοντά, τόσο εύκολο να γίνει το λάθος και να χαιρετίσεις το μάταιο τούτο κόσμο.
Τα σκέφτομαι αυτά τις τελευταίες μέρες με αφορμή και τη συζήτηση στο μπλογκ.
Σοκ. Η ζωή είναι αυτή. Είναι μικρή και είναι απρόβλεπτη.
Εγώ εκείνο το βράδυ είχα απλώς πάει μια βόλτα με τους φίλους μου. Δεν ήπια, δεν έκανα τίποτα παράνομο. Και θα μπορούσα απλώς να μη γυρίσω ποτέ σπίτι.
Γι’ αυτό, Πιτσιρίκο, το νόημα της ζωής να μην το ζαλίζουμε και να μην το υπεραναλύουμε.
Γιατί μπορεί να μην προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τη σκέψη μας.
Φιλιά,
Ελένη
Υ.Γ. Για την ιστορία, το ατύχημα μου κόστισε μερικούς μήνες αρκετά δύσκολους, λόγω κατάγματος στον αυχένα. Ο εν λόγω γιατρός μπήκε στη θέση του. Αυτοκίνητο πήρα ξανά μετά από λίγους μήνες, γιατί το χρειαζόμουν, έτσι κι αλλιώς, εκεί που βρισκόμουν και επίσης γιατί δεν φοβήθηκα ότι θα ξανασυμβεί. Στη διάρκεια του ατυχήματος, ήταν μέσα στο αυτοκίνητο ένας φίλος, ο οποίος προφανώς εκτίμησε την πρωτόγνωρη εμπειρία που του πρόσφερα και, εκτός από τις λαμαρίνες του αυτοκινήτου, τον χτύπησε και ο έρωτας κατακούτελα. Μέχρι σήμερα δε μου έχει τύχει ξανά να πεταχτεί κάποιο ζώο μπροστά στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρω να σου πω, αν συμβεί, πώς θα αντιδράσω.
Υ.Γ.2 Η γιαγιά με το ποδήλατο συμβολίζει ότι το νόημα της ζωής είναι να είσαι καλά και να κάνεις αυτό που γουστάρεις no matter what.
(Φίλη Ελένη, πολύ δυνατή η εμπειρία που έζησες. Και διδακτική. Ελένη, αναλύουμε το νόημα της ζωής γιατί έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αλλά η ιστορία σου τα λέει. Δεν χρειάζεται καμία ανάλυση. Η ζωή είναι ένα δώρο. Ή το χαίρεσαι, ή το κοιτάς. Την αγάπη μου. Φιλιά!)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

