Η εργασία φέρνει την ευτυχία;

Πιτσιρίκο, στην Ιαπωνία η ανεργία τον Απρίλιο υποχώρησε στο 2,4%, από 2,5%, που ήταν τον Μάρτιο του 2019, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αμετάβλητη παρέμεινε, εξάλλου, η προσφορά εργασίας στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα αντιστοιχούσαν 1,63 θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που έκανε αίτηση για να βρει κάποια δουλειά, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη.

Δεν υπάρχει, όμως, και κάποιος δείκτης για να δούμε και αν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι οι Ιάπωνες παρ’ όλα αυτά.

Τελικά, η εργασία φέρνει την ευτυχία;

Εξαρτάται και από την εργασία. Υπάρχουν δουλειές και δουλειές.

Και εργαζόμενοι σαν αυτούς που δουλεύουν στις επιχειρήσεις πυρόλυσης ελαστικών στη Μαλαισία, οι οποίες έστειλαν 1.200 ανθρώπους στα νοσοκομεία με τα χημικά απόβλητα και τις τοξίνες τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

H αστυνομία απήγγειλε 15 κατηγορίες σε έναν οδηγό φορτηγού και τρεις διευθυντές της μικρής εταιρίας P Tech Resources για μη έλεγχο των αποβλήτων και ρύπανση της ατμόσφαιρας κατά την πυρόλυση, που είναι μία διαδικασία παραγωγής ελαίων από την καύση των ελαστικών.

Αν γίνει σωστά και σε ελεγχόμενο περιβάλλον, η πυρόλυση θεωρείται μία διαδικασία ανακύκλωσης και μετατροπής των καμένων ελαστικών σε πηγή ενέργειας, καθώς τα χαμηλής ποιότητας έλαια που παράγονται χρησιμοποιούνται για ασφαλτόστρωση ή σαν καύσιμα, ανάλογα με την καθαρότητά τους.

Μερικές εταιρίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τεχνολογία για να περιορίζουν τις εκπομπές και τα απόβλητα από την πυρόλυση, αλλά, σε κάθε περίπτωση, αυτή η πράσινη προσέγγιση δεν έχει ευρεία εμπορική επιτυχία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Μαλαισίας ανέφερε, εξάλλου, ότι οι “χαλαροί περιβαλλοντικοί κανόνες στη χώρα και η ατιμωρησία έχουν οδηγήσει σε πολλές παραβάσεις και μόλις το τελευταίο διάστημα έκλεισαν κάποιες εταιρίες πυρόλυσης που λειτουργούσαν παράνομα”.

Συνολικά, υπάρχουν 22 εταιρίες που έχουν άδεια λειτουργίας στη Μαλαισία, αλλά είναι άγνωστο πόσες δραστηριοποιούνται ακόμα παράνομα στην Ινδία, την Κίνα και τη νοτιοανατολική Ασία, όπου η πυρόλυση γίνεται ακόμα σε μικρές αυλές.

Το Reuters κατέγραψε 10 εταιρίες καύσης ελαστικών κοντά στην πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί, όπου οι εργαζόμενοι δεν λάμβαναν κανένα μέτρο προστασίας, μερικοί ήταν ξυπόλητοι, τα ρούχα και το δέρμα τους είχαν γίνει κατάμαυρα.

Αρκετοί ζούσαν και μέσα σε αυτά τα εργοτάξια, που δεν διαθέτουν κανέναν μηχανισμό διαχείρισης των αποβλήτων και εκπέμπουν επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα.

Άλλα μαγαζιά και σπίτια βρίσκονται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από αυτόν τον βιομηχανικό κόμβο.

Τα δε καυσαέρια που εκλύονται είναι τόσο άσχημα, που οι μαϊμούδες στην ευρύτερη περιοχή απέκτησαν μαύρο τρίχωμα.

Η SAFE, μια οργάνωση για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα στην Ινδία, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο, ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι εκτίθενται σε κινδύνους, ενώ απειλούνται οι ζωές όσων εμπλέκονται σε τέτοιες πρακτικές που έχουν μόνο στόχο το κέρδος.

Και η πυρόλυση είναι εξαιρετικά επικερδής, καθώς τα έλαια πωλούνται προς 100 δολάρια ο τόνος για την ασφαλτόστρωση και προς 400 δολάρια ο τόνος, όταν χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα για πλοία.

Ο χωρικός Zulkifly Kassim έγινε ο πρώτος που παρατήρησε ότι τα χημικά απόβλητα αυτής της διαδικασίας ρίχνονταν σε έναν ποταμό στη μαλαισιανή πολιτεία Johor.

Σε ένα παραπόταμό του, πίσω από το σπίτι του, είδε τα νερά να έχουν γίνει μαύρα και τα ψάρια να κολυμπούν απεγνωσμένα πάνω κάτω.

Τις επόμενες ώρες και μέρες, καθώς εξατμίζονταν αυτά τα απόβλητα, πολλοί άνθρωποι, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι, αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και έκαναν εμετό, ενώ πάνω από 1.200 νοσηλεύτηκαν, οι 26 στην εντατική.

Επίσης, 14 άνθρωποι μεταφέρθηκαν αναίσθητοι στα νοσοκομεία.

Τα έλαια από την πυρόλυση ελαστικών στη Μαλαισία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα στη ναυσιπλοΐα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου όλο και αυξάνονται.

Μιας και ο λόγος, όμως, για περιβάλλον, ένας γενετικά τροποποιημένος μύκητας με την ικανότητα να παράγει δηλητήριο αράχνης εξολόθρευσε το 99% ενός πληθυσμού κουνουπιών σε πείραμα που έγινε στην Μπουρκίνα Φάσο, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στόχος τους δεν είναι να εξαφανίσουν τα κουνούπια, αλλά να σταματήσουν την ελονοσία που προκαλεί 400 χιλιάδες θανάτους ετησίως, ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 219 εκ. κρούσματα.

Ο συγκεκριμένος μύκητας -που ονομάζεται Metarhizium pingshaense- μολύνει και από τη φύση του τον κώνωπα τον ανωφελή και, όταν ενισχυθεί και με την τοξίνη που περιέχει το δηλητήριο της αράχνης, γίνεται ακόμα πιο δραστικός.

Η γενετική τροποποίηση του μύκητα είναι εύκολη και αρχίζει και παράγει την τοξίνη μόλις μπει στο εσωτερικό του κουνουπιού, λειτουργώντας περίπου σαν την αράχνη που, τσιμπώντας τα άλλα έντομα με τις δαγκάνες τους, διοχετεύει το δηλητήριο μέσα τους.

Το πείραμα που έγινε σε ένα τεχνητό χωριό 6.500 τετρ. χιλ. στην Μπουρκίνα Φάσο με φυτά, νερά και τροφή για τα κουνούπια που δεν μπορούσαν να βγουν έξω -εξαιτίας ενός διχτυού- έδειξε ότι επέζησαν μόλις 13 από τα 1.500 κουνούπια.

Για να μολυνθούν έπρεπε να καθίσουν πάνω στα φύλλα βαμβακιού που ήταν εμποτισμένα με τον συγκεκριμένο μύκητα, που σκοτώνει μόνο τα κουνούπια και όχι άλλα έντομα, όπως τις μέλισσες για παράδειγμα.

Ο στόχος, όμως, δεν είναι να εξαφανιστούν τα κουνούπια, αλλά να ανασχεθεί η ελονοσία που απειλεί τουλάχιστον δέκα χώρες στην Αφρική.

Και χρειάζονται νέα εργαλεία για την αντιμετώπισή της, καθώς τα κουνούπια έχουν γίνει ανθεκτικά στα εντομοκτόνα.

Οι προοπτικές να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των κουνουπιών με αυτόν τον μύκητα είναι πολύ μεγάλες και απλά χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της βιοποικιλότητας.

Mια χαρά ήταν, εξάλλου, η βιοποικιλότητα την Παρασκευή στην αγαπημένη μου ακτή.

Όπως φαίνεται και από τις υποβρύχιες λήψεις με τους κακαρέλους, τους σαργούς, τις καλόγριες, τις σάλπες, το σκαθάρι, τις σαρδέλες, την τσιπούρα και τη μουρμούρα, ενώ είδα και μελανούρια, πέρκες, μία γλώσσα κάτι γύλους, έναν βασιλικό κάβουρα και μερικές χειλούδες.

Όσο για τα κουνούπια, είναι προς το παρόν ελάχιστα.

Μακάρι να μην έχουμε βροχές φέτος, όπως πέρσι που το βροχερό καλοκαίρι οδήγησε στη ραγδαία αύξηση των κουνουπιών και δυστυχώς και των κρουσμάτων, αλλά και των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Γενικότερα, ο ζεστός και υγρός καιρός είναι ό,τι χειρότερο. Επίσης, πέρσι οι βροχές ούτε τις φωτιές απέτρεψαν, όπως έλεγαν κάποιοι χιονόφιλοι, επειδή και καλά δεν θα ήταν ξηρό το έδαφος.

Το αντίθετο συνέβη. Οι πολλές βροχές πέρσι την άνοιξη και το καλοκαίρι οδήγησαν σε αύξηση της βλάστησης και κατά συνέπεια και της καύσιμης ύλης για τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές.

Μακάρι, η ιστορία να μην επαναλαμβάνεται.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εγώ θα συμφωνήσω με τον Όσκαρ Ουάιλντ πως “η εργασία είναι το κατυφύγιο των ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν”. Αφού δεν γίνεται να μην υπάρχουν δούλοι σε αυτόν τον κόσμο, άντε να κάνουμε δούλους τα ρομπότ, για να είμαστε ελεύθεροι εμείς οι άνθρωποι να χαιρόμαστε τις γνώσεις, τις απολαύσεις και τις ηδονές της ζωής. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.