Η βυθισμένη πολιτεία

Πιτσιρίκο, γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Ινδονησία ένας νέος ποινικός κώδικας που θα θέτει εκτός νόμου τη συμβίωση χωρίς γάμο και την προσβολή του προέδρου, ενώ έχει και άλλα αμφιλεγόμενα μέτρα, που οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτηρίζουν καταστροφικά, όπως γράφει ο Guardian.

Tο κοινοβούλιο της Ινδονησίας χρειάστηκε δεκαετίες για να αναθεωρήσει τον ποινικό του κώδικα από την εποχή της αποικιοκρατίας και έφτιαξε ένα νομοσχέδιο 628 άρθρων, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες.

Αυτό περιέχει μία σειρά νέων διατάξεων που οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών, των θρησκευτικών μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων, αλλά και την ελευθερία του λόγου.

“Ο νέος ποινικός κώδικας είναι καταστροφικός όχι μόνο για όλους τους παραπάνω ανθρώπους, αλλά για όλους τους Ινδονήσιους και οι βουλευτές θα πρέπει να αφαιρέσουν τα επίμαχα άρθρα πριν τον ψηφίσουν” ανέφερε ο Andreas Harsono, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ινδονησία.

Ακτιβιστές ζήτησαν από τον πρόεδρο της νησιωτικής χώρας, Joko Widodo, να καθυστερήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για να γίνουν αλλαγές.

Το πιο ακραίο άρθρο του κώδικα είναι αυτό που ποινικοποιεί το προγαμιαίο σεξ και μάλιστα οι παραβάτες μπορεί να φυλακιστούν για έναν χρόνο, αν και το συγκεκριμένο άρθρο φέρεται ήδη να αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο.

Θα διώκονται, επίσης, οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σeξ, αλλά ουσιαστικά και κάθε επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Ένα άλλο άρθρο προβλέπει ποινή φυλάκισης έξι μηνών για τα ζευγάρια που συζούν, χωρίς να έχουν παντρευτεί, ενώ σύμφωνα με ένα ακόμα μόνο οι επαγγελματίες υγείας και οι “αρμόδιοι εθελοντές” μπορούν να συζητήσουν για θέματα αντισύλληψης και οικογενειακού προγραμματισμού.

Το συγκεκριμένο άρθρο μπορεί να αποτελέσει πισωγύρισμα στην πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ινδονησία, όσον αφορά την μείωση των θανάτων των γυναικών που γεννούν, επισήμανε ο Harsono.

Σχετικά άρθρα θέλουν μόνο τους γιατρούς να αποφασίζουν για τις εκτρώσεις, ενώ αντίθετα μία γυναίκα μπορεί να φυλακιστεί και για τέσσερα χρόνια αν μείνει έγκυος και δεν κρατήσει το παιδί με δική της πρωτοβουλία.

Ενδεικτικό του αυξανόμενου θρησκευτικού συντηρητισμού της Ινδονησίας, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει νόμους που παραπέμπουν στη σαρία και κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και των θρησκευτικών μειονοτήτων, ενώ κάνει πισωγύρισμα και όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, ποινικοποιώντας την προσβολή σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Προβλέπει, επίσης, 10 χρόνια φυλάκισης για όσους σχετίζονται με οργανώσεις που έχουν μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η καλοκαιρία επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο και όποτε συμβαίνει αυτό εκεί, έχουμε κακοκαιρία εδώ, διότι έχουμε αντίστροφο καιρό.

Ακόμα και τους 26 βαθμούς μπορεί να φτάσει, λοιπόν, κατά τόπους, η θερμοκρασία στη Βρετανία το Σάββατο, όπως επισημαίνει το Skynews, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Και παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα μπαίνει και με βάση το ηλιοστάσιο το φθινόπωρο, το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα απολαύσει με ήλιο την αλλαγή των εποχών.

Η ηλιοφάνεια θα είναι απόλυτη την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο 25άρια δεν θα έχει μόνο στα νότια, αλλά και σε τμήματα της βόρειας Σκωτίας.

Μόνο νωρίς το πρωί και το βράδυ θα υπάρχει η αίσθηση της ψύχρας, πριν ζεστάνει την ατμόσφαιρα το φως της ημέρας, ανέφερε η εκπρόσωπος του MetOffice Nicola Maxey.

Αλλά η τελευταία θερμή ανάσα του καλοκαιριού μπορεί να χαθεί το βράδυ του Σαββάτου, πάνω στην ώρα για τον ερχομό του φθινοπώρου.

Καταιγίδες θα βιώσουν πρώτα τα νοτιοδυτικά, πριν τα φαινόμενα εξαπλωθούν βαθμιαία σε όλη τη Βρετανία την Κυριακή.

Μάλιστα, η ουρά του τυφώνα Humberto που πλήττει τις Μπαχάμες θα περάσει τη Δευτέρα από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνοντας βροχές και ανέμους.

Φτάνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τη δυναμική του τυφώνα πια, ωστόσο, θα αλλάξει τον καιρό σε υγρό και ανεμώδη.

Την επόμενη εβδομάδα ο καιρός θα είναι άστατος και η αίσθηση φθινοπωρινή ακόμα και τις ηλιόλουστες μέρες, ενώ τα βράδια θα είναι κρύα, επισήμανε η Maxey.

Ωστόσο, κύματα ζέστης δεν είναι ασυνήθιστα για το φθινόπωρο που επισήμως (με βάση το ηλιοστάσιο) είναι στις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν την αρχή του μήνα για την έναρξή του, έτσι ώστε να χωρίσουν πιο εύκολα τον χρόνο σε τέσσερις εποχές.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ: Οι φωτογραφίες είναι από την Παλιά και Νέα Επίδαυρο (κυρίως), αλλά και από τον γραφικό Κόρφο Κορινθίας. Τα κτερίσματα που διακρίνονται στον βυθό είναι η βυθισμένη πολιτεία της Αρχαίας Επιδαύρου, αλλά ως συνήθως εστίασα περισσότερο στα μπαλαδάκια, την τσιπούρα, τους κακαρέλους και τα σαργουδάκια.

Μεταξύ άλλων απαθανάτισα κι ένα καπόνι – χελιδονά (ας πούμε το χελιδονόψαρο του βυθού αν και περισσότερο μοιάζει με μπαρμπούνι), τη στιγμή που άνοιγε τα πολύχρωμα φτερά, αλλά και μία μικρή σουπιά. Και γόνο σε σημαδούρες κλασικά.

Τα τοπία είναι πολύ ωραία στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχει και πράσινο πολύ, αλλά από βυθό, πουθενά σαν την αγαπημένη μου ακτή.

Υπήρχαν και άλλες δύο παραλίες, πάντως, στο χωριό Καλλονή στον δρόμο προς Μέθανα και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, η πιο κοντινή στην Αθήνα, από τις οποίες περάσαμε, αλλά δεν καθίσαμε.

Στον Κόρφο σε κάποια σημεία τα νερά είναι παγωμένα, σαν το χειμώνα, αλλά επειδή είναι ακόμα καλοκαίρι η διαφορά της αίσθησης ανάμεσα στο ζεστό και το κρύο είναι πολύ έντονη. Απ’ ό,τι μου είπαν αυτό οφείλεται στις πολλές πηγές της περιοχής. Στη Νέα Επίδαυρο στα 15-20 μέτρα από την ακρογιαλιά τα νερά είναι τόσο βαθιά που ο βυθός χάνεται από τα μάτια σου.

(Αγαπητέ φίλε, με αυτά που γίνονται σε χώρες σαν την Ινδονησία, κάποιοι απορούν γιατί πολλοί άνθρωποι θέλουν να φύγουν από αυτές τις χώρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.