Ποιοι σκότωσαν τις άγριες μέλισσες


Πιτσιρίκο, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής έχει επεκταθεί -χάρη στον ήπιο χειμώνα- περισσότερο από κάθε άλλη φορά μέσα στη δεκαετία, ωστόσο οι θερμοκρασίες στην περιοχή αναμένεται να ανέβουν μέχρι και 20 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή, όπως επισημαίνει το severe-weather.eu.

Η αιτία είναι οι χαμηλές πιέσεις στη Σκανδιναβία και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, που θα ωθήσουν θερμές αέριες μάζες από τον νότο προς τον βορρά.

Στη δυτική πλευρά του συστήματος, το οποίο θα κινείται με φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού, ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία.

Αυτή η ισχυρή μεταφορά θερμών αερίων μαζών θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες κοντά στο 0 στον Αρκτικό Κύκλο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για την εποχή και το φαινόμενο θα κρατήσει αρκετές μέρες.

Στη συνέχεια θα ψυχράνει, αλλά με τις θερμοκρασίες να παραμένουν ακόμα και 20 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο και να κυμαίνονται μεταξύ -4 και 0 βαθμών, ενώ οι φυσιολογικές διακυμάνσεις τους στα τέλη Φεβρουαρίου είναι από -35 ως -25 βαθμούς.

Οι θερμότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής, που αυτή τη στιγμή είναι σταθερός, ούτε λιώνει, αλλά ούτε και επεκτείνεται.

Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών δεν θα λιώσει, πάντως, περισσότερο πάγο, από τη στιγμή που οι θερμοκρασίες θα είναι υπό το μηδέν, αλλά θα τον εμποδίσει να επεκταθεί περαιτέρω.

Με συνέπεια αυτές οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις πάγου να είναι πιο ευάλωτες σε μελλοντικά θερμά επεισόδια και να αρχίσουν να λιώνουν γρηγορότερα από τα τέλη Μαρτίου, που συνήθως αυτό συμβαίνει.

Mε όσα λέγονται και γράφονται, εξάλλου, ότι έχει πολλή ζέστη, παρασύρθηκα κι εγώ τη Δευτέρα και κρύωσα, μένοντας παραπάνω από ό,τι έπρεπε μετά από τετραήμερη ψυχρή εισβολή στα κρυστάλλινα νερά.

Με αποζημίωσαν, ωστόσο, μερικές ωραίες υποβρύχιες φωτογραφίες, κυρίως με σάλπες, σαργούς, μελανούρια, αλλά και δύο μπαρμπούνια.



Από την Αρκτική και την Αττική να περάσουμε, όμως, στην Καραϊβική.

Και στη Δομινικανή Δημοκρατία που μοιράζεται το ίδιο νησί με την Αϊτή, καθώς εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αναβολή των δημοτικών εκλογών, που προκάλεσε πολιτική κρίση ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα ακολουθήσουν στις 17/5, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι διαδηλώσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία έχουν αρχίσει από τις 16 Φεβρουαρίου, όταν το Εκλογικό Ινστιτούτο αποφάσισε να αναστείλει την ψηφοφορία, τέσσερις ώρες μετά την έναρξή της, υποστηρίζοντας ότι τα μισά μηχανήματα ηλεκτρονικής καταμέτρησης των ψήφων είχαν χαλάσει.

Σε όλη τη χώρα διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση των αξιωματούχων του Εκλογικού Ινστιτούτου, ενώ μασκοφόροι φοιτητές σήκωσαν μπροστά στο Εκλογικό Ινστιτούτο στον Άγιο Δομίνικο πανό που έγραφε “ήρθαμε να πάρουμε τα σκουπίδια”, εννοώντας προφανώς τα μηχανήματα και άλλοι ήταν ντυμένοι στα μαύρα για τον θάνατο της δημοκρατίας.

Όπως η Melina Adames που δήλωσε ότι “κουραστήκαμε να μας περνούν για χαζούς”, τη στιγμή που η κυβέρνηση ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικάνικων Κρατών έρευνα για το θέμα.

Κι αυτό διότι μία τοπική έρευνα, χωρίς τη συμμετοχή διεθνών και ανεξάρτητων παρατηρητών, θα μεγάλωνε τις υποψίες.

Ο Οργανισμός Αμερικάνων Κρατών αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάποιος χειραγώγησε τα μηχανήματα και δεσμεύτηκε να βρει μία λύση.

Ακόμα και πριν τις δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση είχε αμφισβητήσει, πάντως, τη χρήση αυτών των αυτόματων μηχανημάτων για την ψηφοφορία, τα οποία η κυβέρνηση αγόρασε με 19 εκ. δολ., υποστηρίζοντας ότι μπορούν να χειραγωγηθούν.

Να περάσουμε, όμως, στην Καλιφόρνια όπου ένα σμήνος από 40 χιλιάδες άγριες μέλισσες ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν έναν δρόμο, ενώ έστειλε στο νοσοκομείο δύο πυροσβέστες, δύο αστυνομικούς και έναν πολίτη, που δέχτηκαν τσιμπήματα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Δεν έχει γίνει γνωστό τι αναστάτωσε τις μέλισσες που είναι διασταύρωση ενός αφρικανικού και ενός ευρωπαϊκού είδους και όταν τις έφεραν στη Νότια Αμερική τη δεκαετία του 1950, αυτές ξέφυγαν και πολλαπλασιάστηκαν.

Πιθανότατα, κάποια δραστηριότητα, κάποιος θόρυβος ή κάποια δόνηση να εξαγρίωσε τις μέλισσες, που γίνονται ιδιαίτερα επιθετικές, όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τις φωλιές τους.

Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί στην Πασαντίνα προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις φονικές μέλισσες, όπως τις αποκαλούν, ρίχνοντας καπνό, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να τις σκοτώσουν με τον αφρό από τους πυροσβεστήρες τους.

“Δεν θέλουμε να σκοτώνουμε τις μέλισσες, είμαστε μελισσοκόμοι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε ανησυχία για τη δημόσια ασφάλεια” ανέφερε ο Dave Williams από τον Οργανισμό Μελισσοκόμων του Λος Άντζελες.

Τουλάχιστον δεν είχε θύματα η συνάντηση 60χρονου σέρφερ με λευκό καρχαρία στη Νέα Ζηλανδία.

Ο 60χρονος Nick Minogue δέχτηκε την επίθεση ενώ κωπηλατούσε και αφού φώναξε στον καρχαρία “άντε γαμ…”, άρχισε να του ρίχνει μπουνιές στη μύτη και το μάτι.

Ο καρχαρίας δάγκωσε τη σανίδα, όπου έμειναν και δύο δόντια του -είναι κάτι σύνηθες στους λευκούς καρχαρίες, που αντικαθιστούν πολλές φορές τα δόντια τους στη διάρκεια της ζωής τους- ενώ ο Minogue που ήταν στη θάλασσα μαζί με έναν Γερμανό σέρφερ, ο οποίος βρισκόταν πιο κοντά στην ακτή, άρχισε να ουρλιάζει.

Τελικά αμφότεροι κωπηλάτησαν προς τη στεριά, όπου ειδικοί επιβεβαίωσαν από τις δαγκωματιές στη σανίδα, ότι πρέπει να ήταν λευκός καρχαρίας αυτός που επιτέθηκε στον 60χρονο.

Ο Minogue ήταν σοκαρισμένος, αλλά σε καλή κατάσταση και τον γλίτωσε η ολόσωμη στολή που φορούσε, καθώς μόνο μία δαγκωνιά τη διαπέρασε, αφήνοντάς του μερικές αμυχές.

Βαγγέλης Σπανός

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.