Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας!

Αγαπητέ Πιτσιρίκο,
Πιθανώς η χώρα μας να παράγει αρκετά, αλλά μόνο αν οι παραγωγοί της χώρας έρθουν σε επαφή με εμάς τους καταναλωτές θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση άμεση, ισότιμη, δίκαιη και τελικά βιώσιμη. Εμείς έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα.

Στην Θεσσαλονίκη, παραπάνω από 400 πολίτες, σχηματίσαμε τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Βίος Coop, με βασικό μας σύνθημα «Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας». Ο συνεταιρισμός λειτουργεί με βάση τις αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και της Άμεσης Δημοκρατίας.

Ο χώρος του πρώτου Μη Κερδοσκοπικού Παντοπωλείου μας διαμορφώθηκε με τον εθελοντισμό των μελών και φιλοξενεί παραπάνω από 2.000 προϊόντα, κυρίως ελληνικά και συνεταιριστικά, τα περισσότερα από τα οποία μάλιστα προέρχονται από την περιοχή μας και παράγονται με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα προϊόντα είναι εγγυημένης ποιότητας, αφού προηγήθηκε και συνεχίζεται καθημερινά εξονυχιστικός έλεγχος ώστε να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μεταλλαγμένα και άλλα επιβαρυντικά για την υγεία μας και το περιβάλλον συστατικά, αποκλείοντας παράλληλα εταιρίες που εφαρμόζουν ακραίες αντεργατικές πολιτικές.

Για να πετύχουμε τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγουμε όσο μπορούμε χονδρεμπόρους και μεσάζοντες για τον εφοδιασμό μας με προϊόντα που παράγονται από αγροτικούς συνεταιρισμούς και μικρές παραγωγικές μονάδες, παρέχοντας στα ράφια μας χώρο για όσο το δυνατό πιο τοπικούς και ποιοτικούς παραγωγούς.

Έτσι δημιουργούμε το περιθώριο για χαμηλότερες τιμές, μια πιο δίκαιη κατανομή ανάμεσα στους καταναλωτές και τους παραγωγούς και μια πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία του κύκλου παραγωγής-διανομής-κατανάλωσης.

Στόχος του «Βίος Coop» δεν είναι η κερδοσκοπία και ο πλουτισμός των μελών του, αλλά η κάλυψη των βασικών διατροφικών αναγκών των μελών και των πελατών του σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι τιμές είναι ίδιες για όλους, μέλη και μη, ενώ τα όποια πλεονάσματα στο τέλος κάθε χρήσης θα επιστρέφονται στα μέλη και την τοπική κοινωνία, όπως προβλέπει το Καταστατικό μας, με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης.

Σε λίγο καιρό κλείνουμε 2 χρόνια λειτουργίας, ο κόσμος της πόλης έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας και είμαστε αισιόδοξοι πως θα συνεχίσουν να δημιουργούνται παρόμοια εγχειρήματα.

Ο Συνεταιρισμός παραμένει ανοιχτός σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του και δεν κάνει κανενός είδους αποκλεισμούς.

Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτού τους είδους τις πρωτοβουλίες, να ελέγξει και να αλλάξει τον τρόπο που παράγει και καταναλώνει.

Άρης
Μέλος του συνεταιρισμού ‘Βίος Coop’
Θεσσαλονίκη, 11/9/2015

Site: www.bioscoop.gr
Email: coopbios@gmail.com
Facebook: Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης
Τηλ: 2310 811918

(Αγαπητέ Άρη, σε ευχαριστώ πολύ. Περιμένω όλους τους φίλους αναγνώστες που έχουν σχέση με την παραγωγή -με την παραγωγή όλων των προϊόντων, όχι μόνο με τις τροφές- να μου γράψουν για τα προϊόντα που παράγουν. Σε ευχαριστώ και πάλι. Καλή συνέχεια.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.