Η οικογένεια της Marfin

Από τον Δεκέμβριο του 2008, όποιος περνάει έξω από τα καταστήματα των τραπεζών της Αθήνας –όταν είναι κλειστά- βλέπει συνθήματα σαν κι αυτό της φωτογραφίας. Γιατί η διοίκηση της Marfin τα αγνόησε κατά την ημέρα της μεγαλύτερης διαδήλωσης των τελευταίων ετών;Σε ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, αναφέρεται πως «το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων και των συναλλασσόμενων πολιτών. Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων. Δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών. Δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος – για άγνωστους λόγους – ήταν κλειδωμένη. Δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ: «η Διοίκηση της Τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας».

Η απάντηση της Marfin: «Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της «κακιάς εργοδοσίας» για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή! Στις ώρες που περνάμε η απέραντη θλίψη εναλλάσσεται με την απέραντη οργή. Είναι πραγματικά ντροπή να μην μας αφήνουν να πενθήσουμε τους συναδέλφους μας».

Είναι ολοφάνερο πως υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης της Marfin. Αλλά τώρα, η διοίκηση της Marfin πενθεί τους τρεις υπαλλήλους. Αναρωτιέμαι τι στάση θα κρατήσει η διοίκηση της Marfin, αν οι συγγενείς των νεκρών καταθέσουν μηνύσεις εναντίον της διοίκησης της Τράπεζας και ζητήσουν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Θα συνεχίσει να πενθεί η διοίκηση της Marfin ή θα ξαμολήσει τους μπράβους για να τρομοκρατήσουν τους συγγενείς των νεκρών, και καμιά διακοσαριά δικηγόρους για να μη γίνει ποτέ η δίκη;

Σε άλλες ανακοινώσεις της Τράπεζας, διαβάζω για την «οικογένεια της Marfin» που πενθεί. Όλα αυτά τα μέλη της οικογένειας της Marfin που πενθούν σήμερα τους τρεις συναδέλφους τους ποιον θα υποστηρίξουν σε μια τέτοια δίκη; Θα υποστηρίξουν τη μνήμη των συναδέλφων τους και την αλήθεια ή θα υποστηρίξουν τα συμφέροντα του αφεντικού τους -όπως έκαναν εντελώς χυδαία οι εργαζόμενοι στη Ρικομέξ-, για να μη χάσουν τη δουλειά τους και να μην κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα;

Τα περί «οικογένειας της Marfin» είναι γελοία. Ας σταματήσει να πενθεί η οικογένεια της Marfin. Στην πραγματικότητα, δεν πενθεί κανείς. Ήδη, θα έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους να καλύψουν τις θέσεις των τριών νεκρών. Και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο – δεν άκουσα κανέναν τους να μιλάει για ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας.

Δεν υπάρχει «οικογένεια της Marfin». Καμία εταιρία δεν είναι οικογένεια. Οι εταιρίες δεν έχουν ψυχή. Μόνο οι άνθρωποι έχουν ψυχή. Έχουν;

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.