Χρειαζόμαστε μια νίκη και μπορούμε να την πετύχουμε

Είναι λογικό οι πολίτες να απογοητεύονται. Έχουν απέναντί τους μια πολιτικοοικονομική χούντα που προστατεύει τα συμφέροντά της και έχει τους τρόπους να το κάνει. Οι πολίτες χρειάζονται μια νίκη, για να πιστέψουν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Αν πετύχουν την πρώτη νίκη, μετά είναι ανίκητοι.

Η ελληνική χούντα έχει πολλά τρωτά σημεία. Αν την χτυπήσεις σε ένα από αυτά, θα αρχίσει να καταρρέει.

Υποστηρίζουν κάποιοι πως, αν κλείσουμε τις τηλεοράσεις, το σύστημα θα καταρρεύσει. Ακόμα κι αν κανείς δεν ανοίξει την τηλεόρασή του –και πάμε όλοι βόλτα-, την επόμενη ημέρα θα εκπλαγείτε από τα ποσοστά της τηλεόρασης. Θα είναι σαν όλοι οι Έλληνες να ήταν καρφωμένοι όλη την ημέρα στις τηλεοράσεις. Βέβαια, αν ρίξεις τις κεραίες των τηλεοπτικών σταθμών, αλλάζουν τα πράγματα.

Η χούντα κινδυνεύει εκεί που αναγκάζεται να βγει στο δρόμο. Δεν εννοώ τους μπάτσους – αυτοί είναι κακομοίρηδες και αναλώσιμοι. Είναι πολύ θετικό να αποδοκιμάζονται πολιτικοί, τηλεδημοσιογράφοι και μεγαλοεπιχειρηματίες στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Είναι όμως αποτελεσματικό;

Η χούντα ταράζεται, όταν χάνει δύναμη και χρήματα. Έχω την ταπεινή γνώμη πως το πιο αποτελεσματικό χτύπημα είναι να εξαφανίσεις τις εφημερίδες τους – άλλωστε, είναι ήδη για λουκέτο.

Τι θα κάνουν, αν οι πολίτες δεν αγοράζουν τις εφημερίδες τους; Θα τις αγοράζουν μόνοι τους; Μπορεί να το κάνουν μια ή δυο φορές – δεν μπορούν να το κάνουν κάθε μέρα.

Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους. Πονέστε τους. Χάνουν δύναμη και χάνουν χρήμα. Και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν.

Αν οι εφημερίδες τους μείνουν στα περίπτερα, σε λίγες ημέρες οι περιπτεράδες θα ζητάνε να μην τους εφοδιάζουν με εφημερίδες. Αυτή θα είναι μια πρώτη νίκη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Μην αγοράζετε τις εφημερίδες τους. Αυτό τουλάχιστον είναι στο χέρι σας.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.