Σκοτώστε τις τράπεζες

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του βετεράνου ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά να αποσύρουν οι Γάλλοι τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, ώστε να καταρρεύσει το σύστημα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που οι ποδοσφαιριστές είναι εντελώς γκάου, η πρόταση Καντονά προκάλεσε έκπληξη.

Όταν οι «πνευματικοί» άνθρωποι έχουν εξαγοραστεί, είναι κρατικοδίαιτοι –και δεν είναι καθόλου πνευματικοί-, είναι απόλυτα λογικό οι προτάσεις για αντίδραση και αντίσταση να έρχονται από τους ποδοσφαιριστές και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Πιο πιθανό είναι να αντιδράσει κάποια στιγμή στο σύστημα η Τζούλια Αλεξανδράτου παρά κάποιο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Βέβαια, ο Ερίκ Καντονά είναι πολύ πιο σοβαρός και πνευματικός άνθρωπος από τους δικούς μας πνευματικούς ανθρώπους.

Ήδη, στη Γαλλία υπάρχει κίνημα πολιτών που ανταποκρίνεται στην πρόταση του Ερίκ Καντονά και δηλώνουν πως θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες στις 7 Δεκεμβρίου 2010.

Ακούγοντας την πρόταση του Καντονά, με έπιασε το παράπονο γιατί τον Μάιο του 2008 –δυο χρόνια πριν έρθει το ΔΝΤ- είχα προτείνει να κλείσουμε μια τράπεζα. Η πρότασή μου είχε αντιμετωπιστεί με ειρωνεία και βρίσιμο – πάντως, καμία από τις ελληνικές εφημερίδες που έγραψαν σεντόνια για την πρόταση του Καντονά δεν αναφέρθηκε στη δική μου πρόταση. Αν έπαιζα μπάλα, ίσως να αναφέρονταν.

Τώρα περιμένω από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ή τον Ντιέγκο Μαραντόνα να ζητήσουν να μην επισκέπτονται οι τουρίστες την Ελλάδα –μέχρι να ξεφορτωθούμε την ντόπια ολιγαρχία που μας πίνει το αίμα-, ώστε να μπορώ να πω πως το «Don’t visit Greece» ήταν δική μου ιδέα.

Πριν από μερικούς μήνες, κάποιοι πρότειναν να αποσύρουμε τα χρήματά μας από τις τράπεζες την 1η Ιουνίου. Ούτε αυτή η πρόταση γνώρισε ανταπόκριση, αλλά, βέβαια, τον περασμένο Ιούνιο η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει και πάρα πολλοί Έλληνες είχαν ήδη μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, ενώ πολλοί άλλοι τις είχαν μεταφέρει στα σπίτια τους ή σε σημεία που θεωρούν ασφαλή – σίγουρα πιο ασφαλή από τις τράπεζες.

Ο Ερίκ Καντονά είπε, ουσιαστικά, το αυτονόητο: «Τις τράπεζες δεν τις σπας, ούτε τις καις. Τις τράπεζες τις κλείνεις». Θέλουμε; Ή θα συνεχίσουμε να λιώνουμε παπούτσια στην Σταδίου και να γκρινιάζουμε στους καναπέδες;


(31 Μαΐου 2008) Είστε να κλείσουμε μια τράπεζα;

Το βίντεο με τον Ερίκ Καντονά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.