Χρεοκοπίας εγκώμιον

Από την ημέρα που η Ελλάδα χρεοκόπησε –αν και κανείς δεν παραδέχεται ακόμα τη χρεοκοπία-, συνέχεια διαβάζουμε και ακούμε αρνητικά και απαισιόδοξα σχόλια. Η χρεοκοπία της Ιρλανδίας έκανε την κατάσταση αφόρητη και έσπειρε τον τρόμο σε όλη την Ευρώπη. Κι όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.Η χρεοκοπία της Ελλάδας έφερε τη χώρα μας στο επίκεντρο της προσοχής όλου του πλανήτη. Είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας εδώ και τριάντα χρόνια και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για εμάς.

Μέσα σε λίγους μόνο μήνες, όλοι οι Ευρωπαίοι έμαθαν πως είμαστε τεμπελχανάδες, κλέφτες, απατεώνες και διεφθαρμένοι. Μας γνώρισαν καλύτερα και με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να αποτινάξουμε επιτέλους το στερεότυπο του Ζορμπά (του κινηματογραφικού, όχι του ήρωα του βιβλίου του Καζαντζάκη).

Χιλιάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ήρθαν στην Αθήνα και έκαναν ρεπορτάζ για την διεφθαρμένη Ελλάδα, δίνοντας στη χώρα μας την ευκαιρία να δείξει το σύγχρονο πρόσωπό της.

Τώρα βάρεσε κανόνι και η Ιρλανδία, τα φώτα στρέφονται στο Δουβλίνο και δίνεται σε όλους μας η ευκαιρία να μάθουμε για τους Ιρλανδούς, αυτόν τον περήφανο και ένδοξο λαό που είχε κάνει τις τράπεζές του καζίνο και ζούσε μέχρι από δυο χρόνια ένα οικονομικό θαύμα.

Δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε τόσες εκπομπές για την Ιρλανδία στην ελληνική τηλεόραση, αν η Ιρλανδία δεν είχε χρεοκοπήσει. Πριν από τη χρεοκοπία, οι μόνες ειδήσεις που υπήρχαν στην ελληνική τηλεόραση είχαν να κάνουν μόνο με ό,τι συνέβαινε ανάμεσα στο Σύνταγμα και στο Κολωνάκι. Από κει που δεν είχαμε ιδέα πού είναι η Ιρλανδία, μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε μάθει τόσες λεπτομέρειες για τους Ιρλανδούς που τους νιώθουμε σαν αδερφούς μας. Τους πονάμε.

Σύντομα θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία και θα δούμε ωραιότατες εκπομπές και ρεπορτάζ για τους αγράμματους Πορτογάλους ψαράδες που πλακώνουν τις γυναίκες τους στο ξύλο και είναι όλοι μεθύστακες, αφού πίνουν από μια νταμιτζάνα πόρτο ο καθένας τους μόλις ξεμπερδέψουν από τους μπακαλιάρους και τις συναγρίδες.

Στη συνέχεια θα χρεοκοπήσουν η Ισπανία και η Ιταλία, και όλοι οι Ευρωπαίοι θα γνωρίσουν τους υστερικούς Ισπανούς και τους τζιτζιφιόγκους Ιταλούς.

Βλέπουμε πως οι αλλεπάλληλες χρεοκοπίες των ευρωπαϊκών χωρών δίνουν την ευκαιρία στους ευρωπαϊκούς λαούς να γνωριστούν μεταξύ τους. Αυτό που δεν κατάφερε η ευημερία το πετυχαίνει η χρεοκοπία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι μόνο μια οικονομική ένωση. Θα πρέπει οι ευρωπαϊκοί λαοί να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον. Ο πλούτος αποξενώνει τους ανθρώπους και δεν επέτρεπε στους Ευρωπαίους να ενωθούν πραγματικά. Το χρήμα και το συμφέρον χωρίζουν τους ανθρώπους – μόνο η φτώχεια μπορεί να τους ενώσει.

Όταν θα χρεοκοπήσουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες –με τελευταία τη Γερμανία- θα έχουμε μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Θα έχουμε μια Ευρώπη των λαών. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περνάει από τη χρεοκοπία.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.