Θανατηφόρα ανεργιακά ατυχήματα

Από τη στιγμή που όλα παρουσιάζονται μαύρα στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, η είδηση πως -σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας- το πρώτο δεκάμηνο του 2010 υπήρξε μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων θα έπρεπε να μας χαροποιήσει και να μας γεμίσει αισιοδοξία. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι;Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας –για το πρώτο δεκάμηνο του 2010- ήταν 66 έναντι 97 για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009 και 127 για τους πρώτους δέκα μήνες του 2008.

Η μείωση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων δεν οφείλεται στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, αλλά στην αύξηση της ανεργίας.

Όσο λιγότεροι εργάζονται, τόσο λιγότεροι θα σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Αν όλοι οι Έλληνες μείνουν χωρίς δουλειά, δεν θα έχουμε κανένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο στη σχετική λίστα και όλοι θα μας ζηλεύουν.

Βέβαια, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο αυξήθηκαν οι νεκροί από εγκληματικές ενέργειες και από τροχαία ατυχήματα. Η ανεργία προκαλεί αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ, αν δεν έχεις δουλειά, γυρνάς σαν την άδικη κατάρα από δω κι από κει, οπότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες κάποιο αυτοκίνητο να σε πετύχει και να σε στείλει αδιάβαστο.

Αύξηση πρέπει να έχουμε και στα ατυχήματα στο σπίτι. Αν είσαι άνεργος, μένεις πολλές ώρες μέσα στο σπίτι και κωλοβαράς όλη μέρα, οπότε είναι θέμα χρόνου πότε θα κάνεις τη μαλακία να βάλεις το δάχτυλο στην πρίζα και να γίνεις κάρβουνο.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως μειώθηκαν τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, αλλά αυξήθηκαν τα θανατηφόρα ατυχήματα ανέργων. Προβλέπεται, δε, περαιτέρω αύξηση.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.