Στο επόμενο επεισόδιο (9)

Το Νησί
Μεγάλες εξελίξεις έχουμε στο επεισόδιο αυτής της εβδομάδας, αφού το Νησί αρχίζει επιτέλους να θυμίζει όλα τα υπόλοιπα ελληνικά σίριαλ, όπου υπάρχει μια γυναίκα που την θέλουν δυο άντρες.

Η κόρη του Γιώργη (Στέλιος Μάινας), η Άννα, άναψε στο προηγούμενο επεισόδιο τον Αντώνη, τον τρέλανε στα γλωσσόφιλα , αλλά τελικά τον άφησε με το πουλί στο χέρι.

Ο Αντώνης δουλεύει για έναν πλούσιο –που δεν ξέρει τι έχει – και αυτού του πλούσιου του έχει γυαλίσει η Άννα, που θα αποδειχθεί μεγάλο ξέκωλο.

Αυτός ο πλούσιος, λοιπόν, στέλνει με τον Αντώνη ένα γράμμα στην Άννα, για να την προσκαλέσει στο σπίτι του. Ο Αντώνης δεν θέλει να της δώσει το γράμμα –γιατί καταλαβαίνει πως ο ζάπλουτος θα του φάει το γκομενάκι-, αλλά τελικά της το δίνει, γιατί, αν δεν της το έδινε, θα έχανε τη δουλειά στα χωράφια του πλούσιου και άντε μετά να βρει άλλη.

Ο Γιώργης παίρνει την Άννα και πάνε στο σπίτι των πλούσιων για να γίνει το κονέ και να ξεφορτωθεί τη μια του κόρη• οι κόρες στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’40 ήταν μεγάλο βάρος για τους πατεράδες τους – μην κοιτάτε σήμερα που τις στέλνουν να ξεβρακωθούν στην τηλεόραση ή να κάνουν βίζιτες και μπορούν να τα οικονομήσουν χοντρά και να τους κάνουν πλούσιους.

Βέβαια, ο πατέρας του πλούσιου δεν θέλει να παντρευτεί ο γιος του την κόρη ενός ψαρά και τον καταλαβαίνουμε όλοι απόλυτα γιατί, αν έρθει και σένα ο γιος σου αύριο και σου πει πως θα πάρει τη Μαριγώ του Δημήτρη του ψαρά, δεν θα αρχίσεις τους πανηγυρισμούς.

Από την άλλη, τι δουλειά να έκανε κάποιος σε ένα ψαροχώρι της Κρήτης τη δεκαετία του ’40; Να ήταν εφοπλιστής; Ψαράς θα ήταν.

Τέλος πάντων, ο πατέρας του πλούσιου δεν θέλει την κόρη του ψαρά, ενώ σίγουρα παίζει ρόλο πως και η μάνα της πέθανε από λέπρα.

Οπωσδήποτε, θα πάθαινες εγκεφαλικό αν ο γιος σου σου έλεγε πως θα παντρευτεί κάποια που ο μπαμπάς της είναι ψαράς και η μάνα της ήταν λεπρή – θα στράβωνε το στόμα σου από το σοκ. Θα προτιμούσες να παντρευτεί Κογκολέζα. Θα ευχόσουν το παλικάρι σου να ήταν γκέι.

Η Άννα βλέπει τους πολυέλαιους και τα χρυσοποίκιλτα σκρίνια στο σπίτι των πλούσιων και της φεύγει το καφάσι. Σου λέει «εδώ είμαστε». Ανέκαθεν οι γυναίκες ήταν καριόλες και καραπουτανάρες και νοιάζονταν μόνο για το χρήμα – μόνο οι άντρες νοιάζονται για τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο.

Ο Αντώνης καταλαβαίνει πως χάνει την Άννα από τον πλούσιο και την κατηγορεί πως ξεπουλήθηκε στο Κεφάλαιο που πίνει το αίμα των εργατών με το καλαμάκι.

Βέβαια, κι αυτός να γαμήσει ήθελε – το όνειρό του είναι να στραβωθεί καμιά πλούσια, να τον παντρευτεί, κι αυτός να κάθεται και να τα ξύνει όλη μέρα. Σιγά μην ήθελε να παντρευτεί την κόρη του ψαρά που το μουνί της μυρίζει μπαρμπουνίλα.

Στη Σπιναλόγκα, μια λεπρή πήγε και θήλασε κρυφά το μωρό της. Ο γιατρός γίνεται έξαλλος με τη λεπρή όχι επειδή μπορεί και το μωρό να κολλήσει λέπρα, αλλά επειδή σχεδίαζε να το πουλήσει σε ένα ζευγάρι Αμερικανών στην Αριζόνα και θα έβγαζε τρελά λεφτά από την πώληση.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.