Κυνοδόντας

Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Από τη Γιουροβίζιον, περάσαμε στα Όσκαρ. Οπωσδήποτε, αυτή είναι μια αναβάθμιση. Του χρόνου, θα αρχίσουμε να χτυπάμε και τα Νόμπελ.Προφανώς, η υποψηφιότητα ελληνικής ταινίας στα Όσκαρ επιβραβεύει τη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς τις ΗΠΑ και την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί η χώρα στο ΔΝΤ.

Σκέφτομαι όλους αυτούς που δεν έχουν δει την ταινία και θα σπεύσουν τώρα –επηρεασμένοι από την υποψηφιότητα για το Όσκαρ- να την παρακολουθήσουν. Θα τους φύγει το τσερβέλο. Θα ήθελα να είμαι από μια μεριά να βλέπω την έκφρασή τους.

Σίγουρα, το επόμενο διάστημα θα ακούσετε πάρα πολλούς να υποστηρίζουν πως ο «Κυνόδοντας» δεν έχει ελληνικά στοιχεία και είναι μια ταινία που δεν θυμίζει καθόλου Ελλάδα. Οι ήρωες της ταινίας θα μπορούσαν να είναι από πολλές άλλες χώρες, ενώ το σενάριο δεν έχει τίποτα το ελληνικό.

Όντως, ο «Κυνόδοντας» δεν θυμίζει καθόλου Ελλάδα, αλλά ούτε η Ελλάδα θυμίζει πια Ελλάδα. Ούτε οι Έλληνες θυμίζουν Έλληνες. Από αυτήν την άποψη, ο «Κυνόδοντας» είναι μια πολύ ελληνική ταινία, αφού –όπως και η Ελλάδα- δεν θυμίζει καθόλου Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια κάνουν θραύση στην ελληνική τηλεόραση τα σίριαλ από την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά που θεωρούμε ως «ελληνικά στοιχεία» υπάρχουν πια μόνο στα τούρκικα σίριαλ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.