Ποιος κυβερνά τον κόσμο;

Με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά των οίκων αξιολόγησης και δήλωσε πως υπάρχει διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και ότι τίθεται ζήτημα για το ποιος κυβερνά τον κόσμο.

Πριν από 48 χρόνια –και με αφορμή τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη-, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει την ιστορική φράση «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».

Το 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου αναρωτιέται «Ποιος κυβερνά τον κόσμο;».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανησυχούσε για το ποιος κυβερνά την Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανησυχεί για το ποιος κυβερνά τον πλανήτη.

Από αυτές τις δυο δηλώσεις φαίνεται η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των σοσιαλιστών έναντι των δεξιών.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως γνήσιος δεξιός, ήταν εθνικιστής – νοιαζόταν μόνο για την Ελλάδα και αδιαφορούσε για όλες τις άλλες χώρες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, αν και η χώρα έχει χρεοκοπήσει, τολμάει και σπάει τα στενά εθνικά πλαίσια και ενδιαφέρεται για όλες τις χώρες του κόσμου, αποδεικνύοντας πως –όπως κάθε αυθεντικός σοσιαλιστής- είναι και αυτός διεθνιστής.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.