Ο Οδυσσέας από το Βέλγιο

Το συντριβάνι του Συντάγματος το ξέρετε κάπως έτσι. Τα πράγματα άλλαξαν και αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Από χτες το συντριβάνι έχει μια νέα μορφή.

Κατεβαίνω χτες το βραδάκι τα σκαλάκια του Συντάγματος και ξαφνικά βλέπω μπροστά μου αυτό. “Μαλάκα” λέω από μέσα μου. “τι είναι αυτό το πράγμα πάνω στο συντριβάνι;”. Για να πω την αμαρτία μου, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι πως το κοτσάρισε εκεί πέρα ο Καμίνης. Μετά σκέφτηκα πως μπορεί να είναι ένας μεγάλος κοριός της ΕΥΠ, για να μαθαίνει τι παίζει σε όλη την πλατεία.

Πάω γύρω γύρω -για να καταλάβω τι είναι αυτό το πράγμα- και βλέπω πως είναι ακέφαλα κορμιά δεμένα με σπάγκους και είναι φτιαγμένα μάλλον από φελιζόλ, γιατί κουνιούνται λίγο μέσα στο νερό. “Art! Art!” αρχίζω να φωνάζω, ενθουσιασμένος που είδα επιτέλους και κάτι άλλο στην πλατεία εκτός από την επανάσταση.

Με το που φωνάζω “Art! Art!”, πετάγεται αυτός ο ξυπόλητος νεαρός με τη μαρινιέρα και φωνάζει “Yes! Yes!”. Με βλέπει που το φωτογραφίζω και μου λέει γεμάτος ενθουσιασμό: “Εγώ το έφτιαξα. Μήπως έχεις Facebook; Αν έχεις Facebook, ανέβασέ το!”. “Αγόρι μου” σκέφτομαι, “πού να ‘ξερες σε ποιον έπεσες”.

Συστηνόμαστε και μου λέει πως ονομάζεται Οδυσσέας – μόνο το “Οδυσσέας” είπε στα ελληνικά, τα άλλα τα έλεγε στα αγγλικά. “Από πού είσαι, Οδυσσέα;” “Από το Βέλγιο. Ulysses είναι το όνομά μου, αλλά, αφού είμαι στην Ελλάδα, με λένε Οδυσσέα”. Ρώτησα τον Οδυσσέα πώς λέγεται το έργο του και για ποιο λόγο το έκανε. “Είναι ένα σύμβολο” μου απάντησε “τίποτε άλλο, μόνο ένα σύμβολο”. Και συνέχισε να πίνει την μπύρα του.

Αυτή είναι η ιστορία του έργου που κοσμεί από χτες το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος. Ο Ulysses -που θέλει να τον αποκαλούμε Οδυσσέα- ήρθε στην Αθήνα από το Βέλγιο, πήγε στο Σύνταγμα και τοποθέτησε το σύμβολό του πάνω στο συντριβάνι. Οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν έχουν σταθεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο τον τελευταίο μήνα στην πλατεία Συντάγματος.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.