Κλείσε κοριτσάκι τα βιβλία

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ελλείψεις βιβλίων στα σχολεία, αφού η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον Νοέμβριο. Υπάρχει κάτι πολύ αστείο στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν βιβλία στα σχολεία αλλά ακόμα δεν το έχει εντοπίσει κάποιος.Μόλις πριν από 4 χρόνια, το μείζον ζήτημα στη χώρα –που ήταν τότε μεγάλη και παντοδύναμη- ήταν το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Θα θυμάστε πως είχε ξεσπάσει πόλεμος για κάποιες αναφορές που περιέχονταν στο βιβλίο. Εκσυγχρονιστές, σοσιαλιστές, αριστεροί, πατριώτες, εθνικιστές, νεοφιλελεύθεροι, φασίστες –και άλλα ζώα της ζούγκλας- είχανε γίνει μαλλιά κουβάρια. Τελικά, το βιβλίο αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Το 2007, το μεγάλο θέμα για την ελληνική κοινωνία –και τους πολιτικούς- ήταν το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το 2011 δεν υπάρχουν σχολικά βιβλία – έχω πεθάνει από τα γέλια.

Βέβαια, από μια άποψη, είναι καλό ότι δεν υπάρχουν βιβλία στα σχολεία, γιατί μπορεί τα βιβλία να περιέχουν αποσπάσματα που δεν θα είναι αρεστά σε κάποιους και να γίνει πάλι του Κουτρούλη ο γάμος. Αν δεν υπήρχε βιβλίο Ιστορίας στην ΣΤ΄ Δημοτικού το 2007, δεν θα είχε γίνει όλος αυτός ο χαμός – τα βιβλία είναι μπελάς.

Ζούμε σε μια χώρα, όπου αυτός που έχει τη συνήθεια να διαβάζει βιβλία αντιμετωπίζεται σαν μισότρελος – και σίγουρα σαν προβληματικός. Και συνήθως, πρέπει να απολογείται επειδή διαβάζει.

Αλλά τώρα, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές είναι έξαλλοι που δεν υπάρχουν βιβλία στα σχολεία. Θα μείνουν τα παιδιά στο σκοτάδι, αφού θα στερηθούν την ελληνορθόδοξη παιδεία – τουλάχιστον να γίνει ο αγιασμός για να τα φωτίσει το Άγιο Πνεύμα.

Επίσης, είναι υπέροχο το ότι η επιβράβευση για τον Γιωργάκη και την Αννούλα που διάβασαν τα μαθήματά τους είναι να τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν κάποιο τούρκικο σίριαλ ή καμιά βίζιτα της τηλεόρασης να χορεύει τσα-τσα.

Η αποβλάκωση κυριάρχησε σε νέους, γέρους και παιδιά, η πνευματικότητα διώκεται, απαξιώνεται και λοιδωρείται, οπότε, κάπως έτσι, φτάσαμε -μέσα σε 4 χρόνια- από την Ιστορία της Έκτης Δημοτικού στην έκτη δόση του Μνημονίου.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.