Ο Πιέρ-Υβ Κουστό και δυο επιθυμίες του

Ανάμεσα στα πολύ όμορφα πράγματα που μου συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι ήταν ότι είχα τη χαρά να γνωρίσω τον Πιέρ-Υβ Κουστό. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους ήρωες της παιδικής μου ηλικίας και ποτέ δεν θα ξεχάσω το ροζ δελφίνι στον Αμαζόνιο – είχα την τύχη αργότερα να κολυμπήσω και να παίξω με ένα δελφίνι, αν και αυτό δεν ήταν ροζ.

Γνώρισα τον Πιέρ-Υβ Κουστό μέσω του καλού μου φίλου, Alexander Reichardt. Ο Alexander Reichardt και η Katharina Bolesch, καταξιωμένοι κεραμίστες, είναι γενικοί διευθυντές του Διεθνούς Φεστιβάλ Αξία, το οποίο διεξάγεται στο Χαλκί της Νάξου και στο οποίο ήταν –μεταξύ άλλων- καλεσμένος φέτος ο Πιέρ-Υβ Κουστό.

Ο Άλεξ ήταν και ο δημιουργός της πλακέτας στη μνήμη του Ζακ-Υβ Κουστό. Καταδύθηκε μάλιστα μαζί με τον Πιέρ-Υβ Κουστό, για να τοποθετήσουν την πλακέτα στο βυθό της Σαντορίνης.

Ο Άλεξ είναι ενθουσιασμένος με τον Πιέρ-Υβ Κουστό και δικαιολογημένα. Ο Πιέρ-Υβ Κουστό είναι ένας σεμνός, ευγενικός και μορφωμένος νέος άνθρωπος, ο οποίος έχει μέσα του τη φλόγα να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο δυτών που θα εργαστούν για την προστασία των ωκεανών. Αυτός είναι ο λόγος που δημιούργησε τον διαδικτυακό οργανισμό Cousteau Divers, όπου δύτες από όλον τον κόσμο αναρτούν βίντεο και πληροφορίες από τις καταδύσεις τους σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Θέλω να μεταφέρω δυο επιθυμίες του Πιέρ-Υβ Κουστό, όπως ακριβώς μου τις είπε:

Ο Πιέρ-Υβ Κουστό θα ήθελε πολύ να συναντήσει τους ανθρώπους που δούλεψαν μαζί με τον πατέρα του, όταν ο Ζακ-Υβ Κουστό βρέθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’70 –μετά από πρόσκληση της τότε ελληνικής κυβέρνησης- για να κάνει τις εξερευνήσεις του στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Αν κάποιος από τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον Ζακ-Υβ Κουστό διαβάζει αυτές τις γραμμές, τον παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου. Αν κάποιος γνωρίζει τους Έλληνες δύτες ή άλλους Έλληνες συνεργάτες του Ζακ-Υβ Κουστό, ας τους ενημερώσει για την επιθυμία του γιου του. Ευχαριστώ.

Ο Πιέρ-Υβ Κουστό θα ήθελε ακόμα να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του και τον σεβασμό του για την κυρία Νίκη Γουλανδρή – για όλα όσα η κυρία Γουλανδρή έχει προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και τον πολιτισμό. Η κυρία Γουλανδρή είχε φιλική σχέση με τον πατέρα του Πιέρ, τον Ζακ-Υβ Κουστό.

Νομίζω πως η χώρα μας και ο λαός μας έχουν βρει έναν πολύ καλό φίλο στο πρόσωπο του Πιέρ-Υβ Κουστό. Ελπίζω να του φερθούμε καλά – καλύτερα απ’ ό,τι φερόμαστε μεταξύ μας αυτήν την εποχή.

Σύντομα, το θρυλικό πλοίο «Καλυψώ» -το οποίο είχε βυθιστεί το 1996- θα ταξιδέψει και πάλι. Ελπίζω να το δούμε και στις ελληνικές θάλασσες.

Ο Πιέρ-Υβ Κουστό θα έρθει πάλι στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, για να συνεχίσει την αποστολή του.

(Στην κάτωθι φωτογραφία, ο Πιέρ-Υβ Κουστό φοράει το καπέλο μου. Τον καπέλωσα!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.