Μια τυχαία συνάντηση

Υπάρχουν κάποιες φορές στη ζωή που ένα τυχαίο γεγονός σε κάνει να δεις με διαφορετικό μάτι την κατάσταση. Για μένα, αυτή η στιγμή ήταν όταν συνάντησα -εντελώς τυχαία- τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Δεν ξέρω ποια θα ήταν η άποψη του ποιητή για την έμπνευση του εστιάτορα να τοποθετήσει την φωτογραφία του στην τουαλέτα του καταστήματός του αλλά θαρρώ πως θα το αντιμετώπιζε με ειρωνεία και αυτοσαρκασμό.

Δεν είναι και λίγο να είσαι το τελευταίο πρόσωπο που βλέπει κάποιος πριν έρθει αντιμέτωπος με τη λεκάνη, το κωλόχαρτο και το καζανάκι.

Πάντως, μάλλον θα έβρισκε κάποιο τρόπο να εκφράσει την ικανοποίησή του που -τουλάχιστον- η φωτογραφία του μπήκε στις ανδρικές τουαλέτες.

Θεωρώ πως ο Κωνσταντίνος Καβάφης έχει -άθελά του- μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Δεν μπορώ να ξεχάσω πως τη δεκαετία του ’80 όλοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την αγάπη τους και τη λατρεία τους για τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Έβλεπες όλους αυτούς τους βαρβάτους άντρες με τα μουστάκια και τα κομπολόγια να δηλώνουν το πόσο τους έχει επηρρεάσει ο Καβάφης -και να απαγγέλουν στίχους του με κάθε ευκαιρία-, και αναρωτιόσουν αν όλη αυτή την ευαισθησία την είχαν από μικροί ή τους είχε προκύψει έτσι ξαφνικά, μετά το ραντεβού με την Ιστορία.

(Το θέμα “ΠΑΣΟΚ και Καβάφης” με είχε απασχολήσει και παλαιότερα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.