Έρχεται το UNFOLLOW

Το UNFOLLOW είναι ένα μηνιαίο, ανεξάρτητο, δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό που θα κυκλοφορήσει στα περίπτερα την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια για ένα και μόνο λόγο: Κουράστηκα και βαρέθηκα να ακούω τους πάντες -κι εμένα μαζί- να κατηγορούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και να γκρινιάζουν συνέχεια αλλά να μην κάνουν καμία προσπάθεια να φτιάξουν άλλα ΜΜΕ.

Έχω γράψει και παλαιότερα πως, ουσιαστικά, δεν τα έχω με τον Ψυχάρη, τον Βαρδινογιάννη, τον Μπόμπολα, τον Αλαφούζο και τους υπόλοιπους εκδότες και καναλάρχες – αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και προστατεύουν τα συμφέροντά τους. Τα έχω με εμάς που -από έλλειψη αυτοπεποίθησης, δουλοπρέπεια και ατομικισμό- δεν καταφέραμε να συνεργαστούμε και να δημιουργήσουμε τα δικά μας ανεξάρτητα ΜΜΕ.

Η απάντηση στα κυρίαρχα, καθεστωτικά ΜΜΕ δεν είναι η γκρίνια, τα ουρλιαχτά και οι κατηγορίες – η απάντηση είναι να κάνουμε πιο καλά και πιο έγκυρα ΜΜΕ.

Μάρτυράς μου ο Θεός -και ο Μαρξ- πως έκανα ό,τι μπορούσα όλα αυτά τα χρόνια, για να υπάρξουν συνεργασίες. Πολλοί από τους ανθρώπους που διαβάζουν αυτές τις γραμμές το ξέρουν καλά. Έχω πάρει τα αυτιά όλου του κόσμου -μπλόγκερ, δημοσιογράφων και απλών πολιτών-, αλλά αποδείχτηκε πως δεν ήταν αρκετό. Δεν μπορείς να συνεργαστείς μόνος σου – πρέπει να το θέλουν και οι άλλοι.

Αποδέχτηκα την πρόταση του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ πριν από τρία χρόνια, όταν ναυάγησε η ιδέα για συνεργασία 15 μπλόγκερ – κατάλαβα τότε πως, αν περιμένεις για πάντα τους άλλους, δεν πρόκειται να κάνεις ποτέ τίποτα στη ζωή σου.

Στη συνέχεια, σταμάτησα το ραδιόφωνο και αποφάσισα πως δεν θέλω να δουλέψω ξανά σε κάποιο από τα υπάρχοντα ΜΜΕ. Πίστευα πως πολλοί δημοσιογράφοι και μπλόγκερ θα ένιωθαν όπως κι εγώ. Ένιωθαν αλλά σχεδόν όλοι μου έλεγαν πως είναι ακόμα νωρίς. “Αν όχι τώρα, πότε;” απαντούσα εγώ. Και κατάλαβα πως είχα ηττηθεί.

Δεν μπορώ πια να υποσχεθώ πως δεν θα δουλέψω ξανά σε καθεστωτικά ΜΜΕ – δεν μου αρέσει καθόλου ο ρόλος του Δον Κιχώτη και του διαδικτυακού Τσε Γκεβάρα. Ζω στην ίδια κοινωνία που ζείτε και εσείς, αντιμετωπίζω τις ίδιες δυσκολίες και τις ίδιες αγωνίες, και πρέπει κι εγώ να στηρίξω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους μου. Κάθε αρνάκι από το ποδαράκι του κρέμεται.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως, αν το UNFOLLOW πετύχει, ίσως γίνει η αρχή για να αλλάξει το σκηνικό στα ΜΜΕ της χώρας. Αυτό, όμως, είναι και στα δικά σας χέρια. Είναι, κυρίως, στα δικά σας χέρια.

Ευχαριστώ τους καλούς συναδέλφους στο UNFOLLOW που μου κάνουν την τιμή να είμαστε ισότιμοι συνεργάτες. Την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια που διεκδικήσαμε στο Σύνταγμα το περασμένο καλοκαίρι -αλλά δεν το καταφέραμε γιατί μάλλον δεν ήταν επιθυμία της πλειοψηφίας των Ελλήνων-, ας τις πετύχουμε τουλάχιστον στις μικρές μας κοινότητες. Κάτι είναι κι αυτό.

(Παρακάτω, το δελτίο τύπου του UNFOLLOW.)

UNFOLLOW

Το τεύχος #1 κυκλοφορεί στις 14 Δεκεμβρίου 2011
Ζητήστε το στα περίπτερα σε όλη την Ελλάδα!

Το UNFOLLOW είναι μηνιαίο, έντυπο, ανεξάρτητο δημοσιογραφικό και πολιτικό περιοδικό. Γεννιέται από το περιβάλλον της κρίσης και προσπαθεί να αντιτάξει στην Κατάσταση Εξαίρεσης, που κυριαρχεί τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική, την ανάγκη για παρατήρηση, καταγραφή, ανάλυση και καλύτερη περιγραφή του κοινωνικού πεδίου.

Το UNFOLLOW είναι περιοδικό με πολιτική δημοσιογραφία και ρεπορτάζ, σχολιασμό και ανάλυση, λογοτεχνία και πολιτιστική κριτική. Φτιάχνουμε ένα περιοδικό για αναγνώστες με πολιτική συνείδηση. Και δεν δεχόμαστε αυτό που διατείνονται τα υπάρχοντα ΜΜΕ, ότι «ο κόσμος δεν διαβάζει». Εμείς πιστεύουμε ότι διαβάζει και θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε κάτι που αξίζει να διαβαστεί.

Αποφασίσαμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα τέτοιο περιοδικό πρωτίστως για πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, επιθυμούμε να σταθεί στο «κέντρο» της ενημέρωσης και όχι στο περιθώριο – δεν φτιάχνουμε, δηλαδή, ένα «εναλλακτικό» έντυπο αλλά ένα επαγγελματικό, δημοσιογραφικό περιοδικό, με ευρεία απεύθυνση, ωστόσο με άλλο ήθος και άλλη αντίληψη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Απεχθανόμαστε την εντυπωσιοθηρία. Δεν δημιουργούμε θέμα εκεί όπου δεν υπάρχει. Πιστεύουμε ότι αρκούν όσα υπάρχουν και δεν αναδεικνύονται επειδή απειλούν. Αν έχουμε μία αρχή, πάνω από όλα, είναι η εξής: καταγράφουμε ό,τι χρειάζεται να καταγραφεί, αποκαλύπτουμε ό,τι χρειάζεται να αποκαλυφθεί, αναλύουμε ό,τι χρειάζεται να αναλυθεί, και δεν ταυτιζόμαστε εκ προοιμίου με καμία παράταξη, καμία οπτική και καμία θέση. Το ότι ασκούμε κριτική σε ένα φαινόμενο ή σε μία κίνηση δεν μας τοποθετεί αυτομάτως στο πλευρό των όποιων αντιπάλων τους. Και μολονότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της χειραφέτησης όλων, κυρίως μέσω της σκέψης, της γνώσης, της αμφισβήτησης και της πολιτικής συμμετοχής, δεν αποδεχόμαστε ότι έχουμε «φυσικούς» ή αυτονόητους συμμάχους. Σύμμαχός μας είναι η αλήθεια και όποιος συντάσσεται μαζί της.

Το πιο κρίσιμο για την ανεξαρτησία κάθε ΜΜΕ και πολύ περισσότερο ενός περιοδικού σαν το UNFOLLOW, που θέλει να αποφασίζουν γι’ αυτό μόνο οι δημοσιογράφοι, οι συνεργάτες του, και το αναγνωστικό κοινό που το εμπιστεύεται, είναι η χρηματοδότησή του. Ως εκ τούτου, επιλέγουμε να μην έχουμε «εξωτερικό» χρηματοδότη ή επενδυτή – είτε φανερό είτε σκιώδη. Δεν επιθυμούμε και δεν επιδιώκουμε καμία σύνδεση με οποιαδήποτε άλλα συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε οπωσδήποτε τη βιωσιμότητα του περιοδικού, στην καλύτερη περίπτωση όμως θα έριχνε σκιές στο κύρος του και στη χειρότερη θα τραυμάτιζε ανεπανόρθωτα την ανεξαρτησία του – όπως συμβαίνει με τα ΜΜΕ που κυριαρχούν στο τοπίο της ενημέρωσης τώρα. Έτσι, αποφασίσαμε το εξής: Εμείς, οι δημοσιογράφοι του UNFOLLOW, θα καταβάλουμε τα έξοδα για την εκτύπωση και τη διανομή και θα βασιστούμε στις πωλήσεις. Αν εσείς, οι αναγνώστες, βρείτε το περιοδικό ενδιαφέρον και το αγοράσετε, τότε θα αμειφθούμε για την εργασία μας. Είναι απολύτως στο δικό σας χέρι να στηρίξετε το UNFOLLOW, αγοράζοντάς το και διαβάζοντάς το κάθε μήνα!

Το UNFOLLOW εκδίδεται και διευθύνεται από τους συντάκτες του.

Συντακτική ομάδα: Ηρακλής Αδύρης, Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Κώστας Βαξεβάνης, Λεωνίδας Βατικιώτης, Μαρία Βελβιτσάνου, Έφη Γιαννοπούλου, Κώστας Εφήμερος, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Αυγουστίνος Ζενάκος, M. Hulot, Κατερίνα Κιτίδη, Πάρης Μήτσου, Στεφανία Μιζάρα, Νικόλας Μπαρδάκης, Old Boy, Πιτσιρίκος, Σπύρος V.J., Θεόφιλος Τραμπούλης, Γιώργος Τσιάρας, Μιλτιάδης Φίνος, Παναγιώτης Φραντζής, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Χαρίτος, Άρης Χατζηστεφάνου, Νέλλη Ψαρρού

Σχεδιασμός: Χρήστος Λιάλιος

Συντονιστές: Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Έφη Γιαννοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Πιτσιρίκος, Θεόφιλος Τραμπούλης, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Επιμέλεια φωτογραφιών: Αχιλλέας Ζαβαλλής
Ατελιέ: Μαρία Βελβιτσάνου
Διόρθωση: Λιάνα Καρπούζη

Εκτύπωση: Ηλιότυπο Α.Ε.Β.Ε.Ε.
Διανομή: Ευρώπη Α.Ε.
Σχήμα: 14×21εκ. | Σελίδες: 128 | Τιμή τεύχους: 5 ευρώ

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.