Ο Πιέρ-Υβ Κουστό και ο Άδωνις

Ο Πιέρ-Υβ Κουστό βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για την δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic «Τα μυστικά της Μεσογείου» που έγινε στο Πλανητάριο. Είχα τη χαρά να τον συναντήσω ξανά αλλά κάποια στιγμή αναρωτήθηκα τι δουλειά έχει ένας τόσο ευγενής, ενδιαφέρων και εργατικός άνθρωπος στη σημερινή Ελλάδα.

Ίσως είναι γνωστό πως ο Πιέρ-Υβ Κουστό προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως πρέπει να δημιουργηθούν παντού –και στην Ελλάδα- προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, στις οποίες να απαγορεύεται κάθε αλιευτική δραστηριότητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή, ενώ στην Ισπανία υπάρχουν ήδη είκοσι.

Η σκέψη του είναι απλή, λογική και πρακτική. Αν οι ψαράδες σταματήσουν να ψαρεύουν στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, θα υπάρχουν πάντα ψάρια για αυτούς και για όλους μας –αφού, όταν ο πληθυσμός των ψαριών θα αυξάνεται, θα βγαίνουν έξω από αυτές τις περιοχές-, ενώ, παράλληλα, θα ωφεληθεί και ο τουρισμός, αφού οι περιοχές αυτές θα προσελκύσουν εκατομμύρια δύτες και απλούς ανθρώπους που θέλουν να παρατηρήσουν τον βυθό.

Ο Πιέρ-Υβ Κουστό θα βρεθεί πάλι σύντομα στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τους κατοίκους της Σαντορίνης –στην οποία έχει εργαστεί για ένα χρόνο-, ώστε, με τη συμβολή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, να δημιουργηθεί σε αυτό το υπέροχο νησί η πρώτη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα.

Η άποψη του Πιέρ-Υβ Κουστό είναι πως «η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται τους πολιτικούς για να σώσουν τον πλανήτη μας – όποιος αγαπάει τη ζωή εμπλέκεται στη σωτηρία του πλανήτη και όχι μόνο οι πολιτικοί».

Βέβαια, οι Έλληνες πολιτικοί δεν λείπουν από πουθενά, οπότε –κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ στο Πλανητάριο- είχαμε τις αποδοκιμασίες του κοινού σε βάρος μιας βουλευτίνας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, όταν έσβησαν τα φώτα και ξεκίνησε η προβολή, ένας κύριος μπήκε στην αίθουσα και κάθισε ακριβώς δίπλα στον Πιέρ-Υβ Κουστό.

Αυτός ο κύριος ήταν μάλλον ο Άδωνις Γεωργιάδης – γράφω “μάλλον” γιατί μπήκε στο σκοτάδι και έφυγε στο σκοτάδι. Ο Πιέρ-Υβ Κουστό αγνοούσε –και είναι λογικό- ποιος ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης, ποια είναι η ιδιότητά του, σε ποιο κόμμα ανήκει και ποιες είναι οι πολιτικές του θέσεις. Είχα την τύχη να τον πληροφορήσω εγώ αργότερα. Χάρηκε πάρα πολύ.

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα για αυτό το θέμα, μιας και αναφέρομαι σε έναν άνθρωπο που είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει, αλλά θα ήθελα να αναφέρω πως ο Πιερ-Υβ Κουστό υποστηρίζεται –στην προσπάθειά του για τη δημιουργία προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στην Ελλάδα- από χιλιάδες απλούς Έλληνες πολίτες, ενώ έχει και την υποστήριξη της κυρίας Νίκης Γουλανδρή. Οι πολιτικοί δεν χρειάζονται – αρκετό κακό έχουν κάνει.

Αργά το ίδιο βράδυ της προβολής του ντοκιμαντέρ, στο σκοτεινό roof garden του ταπεινού ξενοδοχείου του, ήπιαμε κρασί και συζητήσαμε –με θέα την Ακρόπολη- με τον Πιέρ και τον κοινό μας φίλο Alexander Reichardt. Δηλαδή, συζητούσα με τον γαλλογερμανικό άξονα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσω τη χώρα μας.

Αφού είδαμε στο laptop κάποια υπέροχα βίντεο από τις καταδύσεις του στην Ισπανία -και μας εξήγησε τι έκαναν και πώς επικοινωνούν οι φάλαινες με τις οποίες κολυμπούσε-, ο Πιέρ πήγε στο δωμάτιό του και έφερε ένα χαρτί με ένα απόσπασμα από μια ομιλία του αείμνηστου πατέρα του, Ζακ-Υβ Κουστό. Είναι από μια ομιλία του Ζακ-Υβ Κουστό τον Ιανουάριο του 1996 προς τους νέους:

“Il est aujourd’hui nécessaire de préparer une réforme profonde des structures mêmes de notre Société. La droite ou la gauche, le communisme ou le capitalisme, ont démontré leur incapacité à assurer la justice sociale et la paix.
Seule la jeunesse universitaire dispose d’une imagination intacte et du temps de réflexion nécessaires à l’élaboration d’un futur durable pour nos descendances.
De tout mon cœur, j’en appelle à la jeunesse pour forger l’avenir”.
JYC Jan 1996

“Είναι σήμερα απαραίτητο να προετοιμαστεί μια βαθιά μεταρρύθμιση των ιδίων δομών της κοινωνίας μας. Η δεξιά ή η αριστερά, ο κομμουνισμός ή ο καπιταλισμός, απέδειξαν την ανικανότητά τους να εξασφαλίσουν κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη.
Μόνο η πανεπιστημιακή νεολαία κατέχει μία άθικτη φαντασία και χρόνο για σκέψη, απαραίτητα και τα δύο στην διαμόρφωση ενός σταθερού μέλλοντος για τους απογόνους μας.
Με όλη μου την καρδιά, επικαλούμαι τα νιάτα για να σφυρηλατήσουν το μέλλον”.
ΖΥΚ Ιαν 1996

(Οι φωτογραφίες του Πιέρ και του Άλεξ τραβήχτηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ήθελα να φωτογραφήσω και τον Πιέρ με φόντο τον Παρθενώνα –όσο ήταν ακόμα μέρα-, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Την επόμενη φορά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.