Με τον Πιέρ-Υβ και τον Άλεξ στη Βαλτική

Επειδή η Ελλάδα είναι κάπως στενόχωρη αυτή την εποχή –δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει κι εσείς-, είπα να πάω ένα ταξιδάκι για να ξαλεγράρω λίγο. Πήγα λοιπόν στη Λετονία και τη Φινλανδία, για να συναντήσω τον Pierre-Yves Cousteau και τον Alexander Reichardt. Ο Πιέρ–Υβ ήρθε από το Παρίσι και ο Άλεξ από το Βερολίνο. Γαλλογερμανικός άξονας.

Τι ακριβώς συνέβη στη Ρίγα και στο Ελσίνκι δεν το πολυκατάλαβα. Ο Πιέρ–Υβ έδινε συνέχεια συνεντεύξεις σε κάτι ωραίες γκόμενες, έβγαζε λόγους σε πανεπιστήμια για τις θάλασσες, τους ωκεανούς, τους βυθούς και τα ψάρια, και –γενικά- τον αντιμετώπιζαν με μεγάλο θαυμασμό· εμένα, από την άλλη, παρατήρησα πως δεν με ξέρουν ακόμα οι Λετονοί και οι Φινλανδοί – εντάξει, είναι και λίγο πίσω οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες.

Πάντως, ο Πιέρ–Υβ μιλούσε για την ανάγκη να υπάρξουν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και έκανε συνέχεια λόγο για τη Σαντορίνη. Τους έπρηξε τους Φινλανδούς με τη Σαντορίνη. Την λατρεύει τη Σαντορίνη αυτό το παιδί. Μάλλον, θα έχει περάσει καλά εκεί – και τους επόμενους μήνες θα επιστρέψει στη Σαντορίνη.

Ο Άλεξ κι εγώ τρώγαμε συνέχεια, πίναμε συνέχεια και κρυώναμε συνέχεια. Ο Άλεξ είχε πάει ξανά στο Ελσίνκι και είχε κάνει έκθεση εκεί μαζί με τη σύζυγό του, Katharina Bolesch• ο Πιέρ-Υβ κι εγώ πήγαμε για πρώτη φορά. Όποιος νομίζει πως κάνει κρύο στην Ελλάδα, να πάει μια βόλτα από τη Φινλανδία.

Σε αυτό το ταξίδι, κατάλαβα πως ο Άλεξ έχει φίλους και γνωστούς παντού – και στη Φινλανδία. Έχει φίλους παντού και επέλεξε να ζει και να δημιουργεί στο Χαλκί της Νάξου. Καλά, κι εγώ στη Νάξο θα έμενα αλλά ήθελα να το αναφέρω.

Περιττό να σας πω πως –εξαιτίας της άσχημης εικόνας που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό από τις διαδηλώσεις που πάτε και κάνετε όλη την ώρα- δεν έλεγα στους Φινλανδούς ότι είμαι Έλληνας. Έλεγα σε όλους πως είμαι Τούρκος. Σε κάποιους έλεγα ότι είμαι και Μογγόλος.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.