Διακοπή για διαφημίσεις

Τις τελευταίες ημέρες, κάποιοι φίλοι αναγνώστες μου κάνουν παράπονα για κάποιες διαφημίσεις υποψηφίων βουλευτών που εμφανίζονται στο μπλογκ μου. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.Οι διαφημίσεις που υπάρχουν στο μπλογκ μου δεν είναι δικές μου διαφημίσεις. Δεν υπάρχουν στο μπλογκ μου μετά από δική μου συμφωνία με τον διαφημιζόμενο. Ούτε τις επιλέγω εγώ.

Είναι Google Ads. Όποιος θέλει να μάθει τι είναι η Google Adsense, το Google Adwords –και πώς λειτουργούν αυτές οι διαφημίσεις-, ας κάνει μια αναζήτηση στη Google.

Εν συντομία, είναι διαφημίσεις που «κλείνει» η Google και, όταν κάποιος αναγνώστης του σάιτ ή του μπλογκ πατάει πάνω στη διαφήμιση, ο κάτοχος του σάιτ ή του μπλογκ παίρνει κάποια χρήματα. Τα χρήματα για κάθε κλικ στη διαφήμιση είναι ελάχιστα.

Μπορείς να επέμβεις και να “κόψεις” διαφημίσεις. Αυτό απαιτεί να κάθεσαι να κοιτάς όλες τις διαφημίσεις -που είναι εκατοντάδες (μπορεί και χιλιάδες), ενώ προσθέτονται συνέχεια νέες διαφημίσεις- και να μπαίνεις και να τις αποκλείεις από το σάιτ σου. Άλλη δουλειά δεν είχα.

Πριν από λίγο καιρό, ενώ πίναμε καφέ, δυο συνάδελφοι δημοσιογράφοι από το Unfollow με ρώτησαν πάρα πολύ σοβαρά αν είμαι μεγαλοστέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Κόντεψα να πέσω από το σκαμπό και το σαγόνι μου έφτασε στο πάτωμα.

Όταν τους διαβεβαίωσα πως δεν έχω δουλέψει ποτέ σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, μου είπαν πως ένας δημοσιογράφος που είναι στην παράταξη της ΔΗΜΑΡ στην ΕΣΗΕΑ διαδίδει πως είμαι μεγαλοστέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Δεν γνωρίζω αυτόν τον δημοσιογράφο –ούτε το όνομά του δεν γνώριζα. Αυτός ο κύριος είδε στα Google Ads του μπλογκ μου μια διαφήμιση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και έβγαλε το συμπέρασμα πως εγώ είμαι μεγαλοστέλεχος αυτής της εταιρείας – πολύ λογικό, ε;

Βέβαια, δεν πρόσεξε πως στο μπλογκ μου υπάρχουν Google Ads από όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – όχι μόνο από μια.

Διαφημίζονται αυτές οι εταιρείες στο Google Adsense και η Google βάζει τις διαφημίσεις τους σε σάιτ και μπλογκ. Μάλιστα, πάνω σε όλες τις διαφημίσεις της Google υπάρχει ένα σηματάκι – δεν μπορείς να τις μπερδέψεις με κάτι άλλο.

Κι επειδή δεν μπορεί –εν έτει 2012- ένας δημοσιογράφος να είναι τόσο άσχετος, καταλήγω στο συμπέρασμα πως είναι εμπαθής. Καλά, δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Στην Ελλάδα ζούμε.

Δεν ήθελα να βάλω διαφημίσεις στο μπλογκ μου. Το έχω γράψει μάλιστα. Και το σκέφτηκα πολύ πριν το αποφασίσω τον περασμένο Ιούνιο. Για περισσότερο από 6 χρόνια, δεν έβαλα ούτε μια διαφήμιση – αρνήθηκα όλες τις προτάσεις.

Δεν άλλαξα γνώμη για τις διαφημίσεις – θα ήθελα να μη βάλω ποτέ διαφημίσεις στο μπλογκ μου. Αλλά από τη στιγμή που αποφάσισα πως δεν θα πάω να δουλέψω σε καθεστωτικά ΜΜΕ, θα έπρεπε να κοιτάξω τον τρόπο που θα βιοποριστώ.

Δεν ζω σε διαφορετική κοινωνία από τους υπόλοιπους. Επίσης, τρώω κι εγώ, πληρώνω λογαριασμούς κλπ. Δεν είμαι μια ιδέα – είμαι ένας άνθρωπος.

Θα ήθελα πολύ να ζούμε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Δεν ζούμε, όμως, ακόμα. Οπότε, οι φίλοι αναγνώστες που ενοχλούνται από τις διαφημίσεις στο μπλογκ μου, ας μου γράψουν –παράλληλα με την ενόχλησή τους- πώς ζουν αυτοί, πού δουλεύουν, πώς πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ποιος τους ταΐζει κλπ.

Θεωρώ πως το πιο τίμιο για εμένα αυτήν την εποχή είναι να βιοπορίζομαι από τις διαφημίσεις του μπλογκ. Καλά, αν ενοχλούνται πολλοί αναγνώστες, ας μου το πουν και δεν υπάρχει πρόβλημα – θα πάω κι εγώ να δουλέψω σε ένα καθεστωτικό ΜΜΕ, να βγάζω και ένα σκασμό χρήματα. Αλλά μη μου πει κανείς μετά «γιατί πήγες σε αυτό το ΜΜΕ;». Έχει και η υποκρισία τα όριά της. Δεν ήθελαν να είμαι στον ΣΚΑΪ, δεν θέλουν να βάλω διαφημίσεις στο μπλογκ – θέλουν να είμαι πάνω σε ένα στύλο και να τρώω ακρίδες.

Βέβαια, να ξεκαθαρίσω πως δεν βιοπορίζομαι από τις διαφημίσεις του μπλογκ. Τα χρήματα από αυτές τις διαφημίσεις δεν φτάνουν ούτε για τα τσιγάρα μου (εντάξει, καπνίζω και δέκα πακέτα τσιγάρα την ημέρα).

Οπότε, το πιο πιθανό είναι πως θα εργαστώ ξανά στα ΜΜΕ ή θα αφήσω το γράψιμο και θα επιστρέψω στην παλιά μου δουλειά. Αυτό θα το αποφασίσω το καλοκαίρι.

(Όποιος ενοχλείται από τις διαφημίσεις στο μπλογκ μου, υπάρχει ένα πασίγνωστο πρόγραμμα που το βάζεις και δεν βλέπεις καμία διαφήμιση σε κανένα σάιτ. Ας το βάλει. Αλλά μετά, πώς θα γκρινιάζει;)

(Ένας κύριος μου έγραψε πως με έχει πολύ ψηλά στη συνείδησή του και πως δεν θα ήθελε να έχει διαφημίσεις το μπλογκ μου επειδή με βλέπει ρομαντικά. Είναι πολύ εύκολο να είσαι «ρομαντικός» με τις ζωές των άλλων. Να θυμίσω σε αυτόν τον κύριο πως οι ρομαντικοί αυτοκτονούσαν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.