Να ζήσουμε

Μετά τις τελευταίες αυτοκτονίες –και ειδικά την αυτοκτονία του αγωνιστή δασκάλου Σάββα Μετοικίδη-, κάποιοι καλοί αναγνώστες μου ζητούν με επιμονή και αγωνία να γράψω για αυτό το θέμα. Το θέμα των αυτοκτονιών είναι πάρα πολύ δύσκολο – για εμένα τουλάχιστον.

Δεν ξέρω τι να γράψω για τους ανθρώπους που αυτοκτονούν. Μέχρι πρόσφατα, απέφευγα να διαβάζω την είδηση – έβλεπα την είδηση και δεν την διάβαζα. Δεν ήθελα να ξέρω. Έχω δει άνθρωπο να πέφτει στις γραμμές του μετρό δυο μέτρα μπροστά μου και κόντεψα να σαλτάρω.

Πέρσι έκανα το λάθος να ανοίξω το μέιλ ενός αναγνώστη που μου έγραφε για έναν άντρα στην Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του και τον βρήκε μέσα στα αίματα το μικρό παιδί του λίγο πριν πεθάνει. Από εκείνη την ημέρα, δεν ήθελα να διαβάζω για καμία αυτοκτονία.

Βέβαια, δεν περίμενα ποτέ πως οι αυτοκτονίες θα πάρουν διαστάσεις επιδημίας – ούτε περνούσε ποτέ από το μυαλό μου πως θα υπάρξουν πολιτικές αυτοκτονίες.

Δεν ζω σε διαφορετική κοινωνία από αυτήν που ζουν οι υπόλοιποι – στην ίδια ζω. Όσα βλέπετε και ζείτε εσείς στην καθημερινότητά σας, ζω κι εγώ. Δεν έχω τίποτα υπερφυσικές δυνάμεις, ούτε έχω την ικανότητα να αντιμετωπίζω τα πάντα με χαμόγελο και ψυχραιμία. Δεν είμαι αναίσθητος.

Δεν έχω απαντήσεις και γνώμη για όλα όσα συμβαίνουν. Και πολλά από αυτά που συμβαίνουν, δεν τα αντέχω.

Τελευταία, έχω και τάσεις φυγής και φαντάζομαι πως δεν είμαι ο μόνος. Μόνο που δεν ξέρω κατά πού να την κάνω. Έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι τι ωραία που θα είναι να πάρουν στις εκλογές ένα 80% το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, για να έχω μια δικαιολογία να πω να πάνε να γαμηθούν όλοι και όλα και να πάρω τα βουνά.

Τελικά, αυτό που προσπαθώ να πω είναι πως δεν μπορώ να γράψω για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αυτοκτονία ενός ανθρώπου, αν δεν είμαι στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση. Τι να γράψω;

Όταν μπόρεσα να γράψω, έγραψα: «Οι πιο όμορφες μέρες έρχονται».

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.