Ο κήπος της Εδέμ

Στα μέσα αυτού του πιο γλυκού καλοκαιριού των τελευταίων χρόνων, ασχολούμαι με τα φυτά και τα δέντρα. Πριν μπω μέσα σε αυτή τη γη για πάντα, σκέφτηκα να την σκάψω λίγο. Να γνωριστούμε κάπως καλύτερα. Ήδη, έχουμε φάει τα πρώτα αχλάδια. Βέβαια, υπάρχουν και απώλειες από διάφορα ζουζούνια -και διάφορους άλλους εχθρούς των δέντρων και του στομαχιού μου- γιατί δεν ράντισα τα δέντρα. Αν είναι να φάω ραντισμένα, τα αγόραζα κιόλας.

Και τα ροδάκινα είναι πολύ ωραία. Τα έχω τσακίσει. Βέβαια, αυτά που ήταν υπέροχα ήταν τα βερίκοκα. Έχω 4 βερικοκιές, με διαφορετικές ποικιλίες. Δεν έχω ξαναφάει τόσα βερίκοκα στη ζωή μου. Δυστυχώς, δεν ήξερα πώς να τα αποξηράνω, ούτε έχουμε μεγάλο χώρο στο ψυγείο και τον καταψύκτη, οπότε είχαμε και απώλειες. Πόσα να δώσεις σε φίλους και γνωστούς; Πάντως, τώρα έμαθα πώς να τα αποξηραίνω -είναι πολύ εύκολο- και του χρόνου, αν είμαστε καλά και έχουν τόσο καρπό όσο φέτος, θα τα αποξηράνω και θα έχουμε βερίκοκα όλον τον χρόνο. Τα βερίκοκα είναι τίγκα στις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία. Σε κάνουν τούρμπο. Τα καρπούζια δεν μου βγήκαν αλλά τα φύτεψα αργά και έκανα και λάθη στο φύτεμα. Θα κάτσω να διαβάσω, θα ρωτήσω και τους μπαρμπάδες εδώ γύρω που ξέρουν, και του χρόνου θα τα καταφέρω να φάω δικά μου καρπούζια. Θα φυτέψω και πεπόνια.

Και τα ξινόμηλα είναι υπέροχα. Βέβαια, επειδή είναι αράντιστα, πέφτουν. Αλλά έχει πολλά πάνω. Χαμός γίνεται. Οπότε, θα φάμε σίγουρα και ξινόμηλα. Τα ξινόμηλα είναι πολύ καλά για τη διατροφή και είναι ιδανικά για διαβητικούς. Δεν έχω ζάχαρο αλλά υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, οπότε μάλλον στο μέλλον θα τα κάνω παρέα πιο πολύ. Βέβαια, φέτος διαπίστωσα πως δεν χρειάζεται να έχεις δικά σου δέντρα, ούτε να αγοράζεις φρούτα. Όπως γυρνάω από την θάλασσα, μαζεύω φρούτα από τα δέντρα των άλλων. Όσα θα φάμε, όχι παραπάνω. Και οι άλλοι παίρνουν από μένα. «Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του”. Κομμουνισμός στην πράξη.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.