Σύκα μαλακά

Σήμερα μάζεψα σύκα. Ό,τι και να πεις για τα σύκα είναι λίγο. Κάνουν καλό σε όλα και η συκιά είναι ένα δέντρο που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα – ίσως, ένα κλάδεμα πού και πού. Βέβαια, ο μύθος λέει ότι ο Ιούδας κρεμάστηκε από την συκιά, αν και μου φαίνεται δύσκολο να κρεμαστείς από συκιά. Μάλλον, δεν θα του άρεσαν τα σύκα του Ιούδα. Ή πλακώθηκε στα σύκα και πήγε γλυκαμένος.

Τα σύκα μου θυμίζουν πάντα την Ζενεβιέβ, μια Γαλλίδα φίλη των γονιών μου.

Η Ζενεβιέβ αγαπούσε -και αγαπάει- πολύ την Ελλάδα, είχε βοηθήσει πολύ στον αντιδικτατορικό αγώνα, γνώριζε την Μελίνα και όλους τους Έλληνες που ζούσαν στο Παρίσι, και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος.

Μετά την χούντα, η Ζενεβιέβ είχε έρθει στην Ελλάδα -που ήταν μεθυσμένη από την (όποια) αποκατάσταση της δημοκρατίας- και έμαθε να μιλάει και να γράφει ελληνικά μέσα σε 15 μέρες. Μόνη της. Είναι πανέξυπνη η Γενοβέφα.

Βέβαια, η εξαιρετικά γρήγορη εκμάθηση των ελληνικών προκάλεσε και μερικά προβλήματα.

Η Ζενεβιέβ ήταν διακοπές στην Κέρκυρα, μια γιαγιά δίπλα της πουλούσε σύκα και φώναζε «σύκα μαλακά, σύκα μαλακά», οπότε -μετά την εικοστή φορά που το φώναξε- γυρνάει η Ζενεβιέβ έξαλλη και της λέει: «Εσύ είσαι μαλάκας!».

Ήταν απολαυστική η Ζενεβιέβ.

Ένα βράδυ στην διάσημη ταβέρνα «Η φυλακή του Σωκράτη» -που δεν υπάρχει πια και ήταν στο τετράγωνο που είναι σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης-, η Ζενεβιέβ προσπαθούσε να πει στην ελληνική παρέα κάτι για τον Οιδίποδα.

«Ιντιπού, Ιντιπού» έλεγε συνέχεια η Ζενεβιέβ και απορούσε που τόσοι Έλληνες δεν ήξεραν τον Οιδίποδα.

Φυσικά, οι Έλληνες ήξεραν τον Οιδίποδα αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το «Ιντιπού».

Αφού είδε κι απόειδε η Ζενεβιέβ, αποφάσισε να γίνει κάπως πιο περιγραφική:

«Ιντιπού! Κακό παιντί πρωί σκοτώνει μπαμπά, βράντι γκαμεί μαμά!».

Ξεροί όλοι.

Στην Ζενεβιέβ

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.