Σύκα μαλακά

Σήμερα μάζεψα σύκα. Ό,τι και να πεις για τα σύκα είναι λίγο. Κάνουν καλό σε όλα και η συκιά είναι ένα δέντρο που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία φροντίδα – ίσως, ένα κλάδεμα πού και πού. Βέβαια, ο μύθος λέει ότι ο Ιούδας κρεμάστηκε από την συκιά, αν και μου φαίνεται δύσκολο να κρεμαστείς από συκιά. Μάλλον, δεν θα του άρεσαν τα σύκα του Ιούδα. Ή πλακώθηκε στα σύκα και πήγε γλυκαμένος.

Τα σύκα μου θυμίζουν πάντα την Ζενεβιέβ, μια Γαλλίδα φίλη των γονιών μου.

Η Ζενεβιέβ αγαπούσε -και αγαπάει- πολύ την Ελλάδα, είχε βοηθήσει πολύ στον αντιδικτατορικό αγώνα, γνώριζε την Μελίνα και όλους τους Έλληνες που ζούσαν στο Παρίσι, και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος.

Μετά την χούντα, η Ζενεβιέβ είχε έρθει στην Ελλάδα -που ήταν μεθυσμένη από την (όποια) αποκατάσταση της δημοκρατίας- και έμαθε να μιλάει και να γράφει ελληνικά μέσα σε 15 μέρες. Μόνη της. Είναι πανέξυπνη η Γενοβέφα.

Βέβαια, η εξαιρετικά γρήγορη εκμάθηση των ελληνικών προκάλεσε και μερικά προβλήματα.

Η Ζενεβιέβ ήταν διακοπές στην Κέρκυρα, μια γιαγιά δίπλα της πουλούσε σύκα και φώναζε “σύκα μαλακά, σύκα μαλακά”, οπότε -μετά την εικοστή φορά που το φώναξε- γυρνάει η Ζενεβιέβ έξαλλη και της λέει: “Εσύ είσαι μαλάκας!”.

Ήταν απολαυστική η Ζενεβιέβ.

Ένα βράδυ στην διάσημη ταβέρνα “Η φυλακή του Σωκράτη” -που δεν υπάρχει πια και ήταν στο τετράγωνο που είναι σήμερα το Μουσείο της Ακρόπολης-, η Ζενεβιέβ προσπαθούσε να πει στην ελληνική παρέα κάτι για τον Οιδίποδα.

“Ιντιπού, Ιντιπού” έλεγε συνέχεια η Ζενεβιέβ και απορούσε που τόσοι Έλληνες δεν ήξεραν τον Οιδίποδα.

Φυσικά, οι Έλληνες ήξεραν τον Οιδίποδα αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι είναι αυτό το “Ιντιπού”.

Αφού είδε κι απόειδε η Ζενεβιέβ, αποφάσισε να γίνει κάπως πιο περιγραφική:

“Ιντιπού! Κακό παιντί πρωί σκοτώνει μπαμπά, βράντι γκαμεί μαμά!”.

Ξεροί όλοι.

Στην Ζενεβιέβ

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.