Επιστροφή στη ζωή

Αυτό το όμορφο και γλυκό καλοκαίρι, είχα την ευκαιρία να κάνω δεκάδες μπάνια, να παίξω, να διαβάσω, να γράψω, να καλλιεργήσω ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες και κολοκύθια, και -κυρίως- να σκεφτώ. Όλα αυτά συνέβησαν μακριά από την Αθήνα, στην οποία βρέθηκα για λίγες μόνο μέρες και μόνο για δουλειά.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες τις σκέψεις μου αλλά θα χάσω πολύτιμες στιγμές από αυτό το μελένιο καλοκαίρι και αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Θα ήταν ύβρις.

Αυτό το καλοκαίρι κατέληξα στο συμπέρασμα πως πιο σημαντικό από το ευρώ, τη δραχμή, τις αγορές, τις διαδηλώσεις, την Αριστερά, τη Δεξιά -και όλα αυτά- είναι μια γυναίκα που πλέκει σε μια παραλία.

Αυτό που κάνει τον πλανήτη να γυρνάει αιώνες τώρα δεν είναι ούτε η πολιτική, ούτε οι ιδεολογίες, ούτε οι πόλεμοι· είναι εκείνες οι γυναίκες που συνεχίζουν να πλέκουν. Είναι εκείνες οι γυναίκες που συνεχίζουν να μαγειρεύουν για να ταΐσουν την οικογένειά τους και όχι μόνο. Είναι εκείνες οι γυναίκες που συνεχίζουν να σκουπίζουν την αυλή τους.

Αφού ευχαριστήσω την αλλοδαπή κυρία της φωτογραφίας που έπλεκε με τις ώρες στην παραλία και -άθελά της- μου έμαθε πως το πλέξιμο είναι πιο σημαντικό από τις ανοησίες που με απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια, νιώθω έτοιμος να δηλώσω πως δεν με απασχολεί καθόλου η επιστροφή στη δραχμή· το μόνο που με απασχολεί είναι η επιστροφή στη ζωή.

Επιστροφή στη ζωή λοιπόν.

(Για τους φίλους που μου έχουν γράψει και δεν έχω απαντήσει, συγγνώμη αλλά η ζωή είναι πολύ ωραία για να την περνάς απαντώντας σε μέιλ. Άλλωστε, ο μόνος λόγος που γράφω είναι επειδή ζω από αυτό· εντάξει, και κάποιες φορές επειδή με διασκεδάζει. Αν ήμουν πλούσιος, θα είχα ασχοληθεί με το πλέξιμο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.