Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο

Κλειστή για τα αυτοκίνητα ήταν σήμερα η οδός Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο. Βέβαια, το σωστό θα ήταν οι Ευρωπαίοι να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Ευρώ, για να συνηθίζουν σιγά-σιγά και να μην τους έρθει ταμπλάς.Οπωσδήποτε, οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι στην Ευρώπη στη μη χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου. Λόγω της τιμής της βενζίνης και της αφραγκίας μεν, πρωτοπόροι δε.

Όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα οι Έλληνες δεν θα γιορτάζουν την Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο αλλά την Ημέρα με Αυτοκίνητο.

Μετά τις ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, θα έρθουν και οι χρονιές χωρίς αυτοκίνητο. Θα έρθουν και οι χρονιές χωρίς Κινητά και Ακίνητα.

Είναι αξιοσημείωτο πως, μέχρι πρόσφατα, πολλοί άνθρωποι -ειδικά οι αφελείς και όσοι δεν διάβασαν ούτε μια γραμμή του Μαρξ- πίστευαν πως θα εξαπλωθεί η ευημερία σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Έκπληκτοι διαπιστώνουν τώρα πως αυτό που εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι η εξαθλίωση.

Προσωπικά, σκασίλα μου για τα αυτοκίνητα και την βενζίνη, αφού δεν έχω αυτοκίνητο -και δεν θέλω να αποκτήσω-, ενώ τη βενζίνη για τις μολότοφ μου τη δίνουν τσάμπα τα παιδιά που δουλεύουν στο βενζινάδικο επειδή είμαι πολύ συμπαθητικός.

Όταν θέλω να πάω βόλτα, ταξίδι ή να κάνω καμία ληστεία, κλέβω ένα αυτοκίνητο, κάνω τη δουλειά μου και το παρατάω. Έχει πολλά εκεί έξω. Απ’ όλες τις μάρκες. Χάρη κάνω στους ιδιοκτήτες τους που τα κινώ· αν δεν τα κινείς, χαλάνε.

Επίσης, σιγά τα λάχανα που έκλεισε η Πανεπιστημίου για μερικές ώρες και περπατούσαν κάποιοι χαζοχαρούμενοι σκλάβοι-νοικοκυραίοι πάνω στην άσφαλτο.

Τα τελευταία χρόνια κλείσαμε πολλές φορές και την Πανεπιστημίου, και τη Σταδίου, και την Αμαλίας, και όλο το κέντρο της Αθήνας. Δεν κυκλοφορούσε αυτοκίνητο ούτε για δείγμα.

Και κανείς δεν μας αναγνώρισε τη συμβολή μας στην οικολογία και το περιβάλλον.

Αντιθέτως, οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής προσπαθούσαν με λύσσα να ανοίξουν τους δρόμους για να πάνε οι σκλάβοι με τα αυτοκίνητα στον Ρέμο.

Κι εμείς δεν περπατούσαμε μόνο στους κλειστούς δρόμους. Παίζαμε κυνηγητό, κρυφτό, πόλεμο, πετροπόλεμο, μπάλα (μπροστά στη Βουλή), ξύλο, και άλλα παιδικά παιχνίδια.

Μου λείπουν αυτές οι όμορφες μέρες. Υγεία να έχουμε, να τις ξαναζήσουμε.

(Η φωτογραφία είναι από τις 19 Οκτωβρίου 2011. Ήταν μια ακόμα ελληνική Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και γιορτάστηκε στην οδό Σταδίου με παγκάκι στη μέση του δρόμου, για να ξαποσταίνουν τα παιδιά του χώρου. Την επόμενη φορά να βάλουμε και ψύκτη νερού να δροσίζονται οι περαστικοί. Αν και μαθαίνω, πως στο εξής θα μας δροσίζει η Ελληνική Αστυνομία. Με το ζόρι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.