Η έξοδος της ΔΗΜΑΡ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δήλωση της Μαρίας Ρεπούση, η οποία φέρεται να χαρακτηρίζει όλες τις αναπαραστάσεις –όπως αυτή της εξόδου του Μεσολογγίου και της εισόδου των ελληνικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη- ως «εθνικιστικά κιτς» που δεν προσφέρουν στον ιστορικό στοχασμό.

Διαφωνώ με την κυρία Ρεπούση. Οι αναπαραστάσεις όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταργηθούν αλλά, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνουν απόλυτα ρεαλιστικές.

Για παράδειγμα, η αναπαράσταση της εξόδου του Μεσολογγίου θα πρέπει να έχει το αποτέλεσμα της πραγματικής εξόδου.

Δηλαδή, να κάνουν έξοδο οι κάτοικοι του Μεσολογγίου και αυτοί που θα υποδύονται τους Τούρκους να τους καθαρίζουν όλους και να μη μείνει κανένας Μεσολογγίτης ζωντανός. Όπως έγινε στην κανονική έξοδο του Μεσολογγίου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιηθεί και το αίτημα της κυρίας Ρεπούση, αφού την επόμενη χρονιά δεν θα υπάρχει κανένας Μεσολογγίτης ζωντανός για να κάνει έξοδο από το Μεσολόγγι.

(Δεν διαφωνώ με την κυρία Ρεπούση αλλά θα έπρεπε να ξέρει πως οι όποιες προτάσεις της –θετικές και αρνητικές- «ακυρώνονται» αμέσως από τη συμμετοχή της στη ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Στη χρεοκοπημένη χώρα, με χιλιάδες ανθρώπους εξαθλιωμένους, δεν μπορείς να καταπίνεις τα Μνημόνια και να σε ενοχλεί η αναπαράσταση της εξόδου του Μεσολογγίου. Στο ζήτημα του κιτς δεν θα συμφωνήσω γιατί δεν είναι θέμα αισθητικής. Είναι, όντως, κιτς αυτές οι αναπαραστάσεις αλλά εγώ βρίσκω εντελώς κιτς τον Φώτη Κουβέλη και τη ΔΗΜΑΡ, στην οποία συμμετέχει η κυρία Ρεπούση. Είναι τόσο πολύ κιτς η ΔΗΜΑΡ που σύντομα δεν θα υπάρχει. Από την άλλη, συμφωνώ πως αυτές οι αναπαραστάσεις δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην ιστορική μνήμη. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, πιο ουσιαστικοί, για να τιμήσεις τους προγόνους σου. Βέβαια, η κυρία Ρεπούση ξεχνάει πως αυτές οι αναπαραστάσεις είναι εμπορικά πανηγύρια, οπότε αποφέρουν πάρα πολλά χρήματα. Όταν θα καταργηθεί ο καπιταλισμός, θα καταργηθεί και η εμποροπανήγυρις της αναπαράστασης της εξόδου του Μεσολογγίου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.