Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη

Γεια σου τσιπιρίκο, σου στέλνω φωτογραφίες από την χθεσινή διαδήλωση στην Μαδρίτη, για να συνεισφέρω στην ενημέρωση όσο μπορώ. Τα παιδιά στην φωτογραφία είναι συνδικαλιστές και εργάτες από το εργοστάσιο τρακτέρ John Deere.

Εγώ δεν είδα επεισόδια, αλλά και αυτά που γίνανε νομίζω τα μεγαλοποιούν στα ΜΜΕ, για να μην μιλάνε για τη διαδήλωση και για την απεργία αλλά για τους “βάνδαλους” απεργούς. Αλλά σίγουρα καμία σχέση με ό,τι γίνεται στην Αθήνα.

Σήμερα, οι μεγαλύτερες εφημερίδες λέγανε ότι οι Ισπανοί προτίμησαν να δουλέψουν και ότι η απεργία ήταν μια αποτυχία… Τι να πω, ο καθένας καταλαβαίνει ότι τον συμφέρει. Πάντως, η El Pais έκανε λόγο για την τεράστια διαδήλωση και για μεγάλη επιτυχία της απεργίας…

Το άλλο που κάνουν οι Ισπανοί είναι τα piquetes. Ξυπνάνε πρωί πρωί και πάνε και κλείνουν δρόμους εργοστάσια κλπ για να μην αφήνουν κανέναν να δουλέψει. Μετά κάνουν και βόλτες μες την πόλη και κλείνουν αβέρτα μαγαζιά, καφετέριες κλπ και όποιον τελος πάντων δεν συμμετέχει. Πολλοί δεν συμφωνούν με αυτήν την πρακτική γιατί είναι κάπως αντιδημοκρατική, αλλά είναι πολύ καθιερωμένη, μία παράδοση που δημιουργεί πολλές συγκρούσεις.

Κιόλας στα piquetes νομίζω γίνονται πιο πολλά επεισόδια παρά στις διαδηλώσεις. Επίσης, καλούν όλους να μην καταναλώνουν. Η απεργία μετράει και από την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, οπότε και από εκεί συμπεραίνουν αν έχει επιτυχία ή όχι.

Βέβαια, είμαι στην Ισπανία 6 χρόνια και έχουν γίνει μόνο 3-4 απεργίες. Οπότε, είναι σημαντικό να έχει συμμετοχή, δεν είναι όπως στην Ελλάδα που κάθε βδομάδα έχει μια δυο…

Αυτά, τα σχόλια τα αφήνω σε σένα, μπορεί να σου έχει γράψει κι ο Φεδερίκος! Χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες, αν θες, αλλά μην πεις το όνομά μου, δεν χρειάζεται.

Φιλιά.
Κ.

(Αγαπητή φίλη, σας ευχαριστώ πολύ. Ο Federico δεν μου έχει γράψει ακόμα αλλά μαθαίνω από άλλον αναγνώστη του μπλογκ -είναι πολύ μικρός ο κόσμος- πως ο Federico μάλλον είναι στην Tarragona, την πόλη που οι αστυνομικοί χτύπησαν το 13χρονο αγόρι. Οπότε, τον περιμένουμε να …ανταποκριθεί.)

(Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όλους τους καλούς φίλους που μου στέλνουν ανταποκρίσεις, κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες. Δεν βοηθούν μόνο στην ενημέρωση αλλά, παράλληλα, βοηθούν και εμένα να επιβιώσω οικονομικά και να μην έχω ανάγκη να δουλέψω σε κάποιο καθεστωτικό ΜΜΕ. Ίσως ακούγεται πεζό -και μπορεί να μην είναι και πολύ “επαναστατικό”- αλλά είναι η αλήθεια. Ευχαριστώ και πάλι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.