Γιάννης Μανδενάκης – Ένας γλυκός άνδρας

Το Χαλκί είναι το αγαπημένο μου χωριό στη Νάξο. Ένας από τους κύριους λόγους που αγαπάω το Χαλκί είναι τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες του Γιάννη Μανδενάκη. Ο Γιάννης Μανδενάκης εγκατέλειψε την Αθήνα, μαζί με την γυναίκα του, και έφτιαξε ένα καταπληκτικό εργαστήριο και εκθετήριο-πωλητήριο, την “Έρα”, στο Χαλκί. Τον Γιάννη Μανδενάκη τον γνώρισα σαν Γιάννη Μαρμελαδάκη. Έτσι τον βάφτισε ο φίλος μας ο Άλεξ. Γιατί και οι Γερμανοί που ζουν στην Ελλάδα φτιάχνουν παρατσούκλια.

Είναι μια βραδιά του περασμένου καλοκαιριού και πλησιάζω στο κατάστημα του Γιάννη Μανδενάκη, για να αρπάξω τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, πριν προλάβουν να τα πάρουν οι άλλοι.

Αν και η ώρα είναι περασμένη, ο Γιάννης είναι ακόμα εκεί και κλείνει παραγγελίες από το τηλέφωνο. Φυσικά, με το πού με βλέπει, βλαστημάει την ώρα και την στιγμή που δεν πήγε σπίτι του αλλά είναι πια αργά. Την πάτησε και θα με υποστεί.

Ενώ ο Γιάννης μιλάει στο τηλέφωνο με έναν πελάτη από το Μονακό που του παραγγέλνει τρεις τόνους μαρμελάδα φράουλα και ενάμισι τόνο γλυκό λεμόνι, εγώ παίρνω το ποδήλατο του Γιάννη και κάνω βόλτες μέσα στο κατάστημα.

Μετά αρχίζω να αδειάζω τα βαζάκια με τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού μέσα σε μεγάλες μαύρες σακούλες. Πήρα 500 βάζα μαρμελάδα και 300 βάζα με γλυκά του κουταλιού αλλά μου τελειώνουν, οπότε την επόμενη εβδομάδα θα πάω στη Νάξο με το φορτηγό να φορτώσω.

Το κατάστημα είναι πανέμορφο. Όλα τα κτίρια στο ιστορικό Χαλκί έχουν υπέροχη αρχιτεκτονική. Θα σας τα παρουσιάσω ένα-ένα. Σύντομα θα σας δείξω το κτίριο ενός σπουδαίου φωτογράφου που αποφάσισε να ζήσει στο Χαλκί. Πολλοί νέοι άνθρωποι επιλέγουν να ζήσουν στο Χαλκί και -επειδή έχουν και καλλιτεχνικές ανησυχίες- προβλέπω το Χαλκί να γίνεται πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Εδώ ο Γιάννης είναι απηυδισμένος επειδή του έχω πάρει τα αυτιά με την ακατάπαυστη πάρλα μου αλλά είναι ευγενικός άνθρωπος και τα κρατάει μέσα του. Τέλος πάντων, σήμερα 28 Νοεμβρίου, θέλω να του ευχηθώ. Γιάννη, χρόνια πολλά! Καλόχρονος! Να τα εκατοστήσεις! Και να γλυκαίνεις πάντα τον κόσμο!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.