Γράμμα από τα Εξάρχεια

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, σου γράφω από τα μακρινά Εξάρχεια (της Αθήνας, όχι της Οξφόρδης). Εμείς εδώ καλά, δόξα τα λεφτά έχουμε θεό. Σου στέλνω δύο απόψεις για την Ελλάδα (η μια κοιτάει τον ουρανό, η άλλη το δρόμο, τραβηγμένες από το ίδιο μπαλκόνι με διαφορά λίγων ημερών).

Με συγκινεί το ενδιαφέρον και η ανησυχία των Ελλήνων του εξωτερικού για μας τους κατατρεγμένους, αλλά θα ήθελα να τονίσω μόνο ένα πράγμα: όλη αυτή η γνώση και η σοφία για το τι πήγε στραβά στην πατρίδα μας, τους ήρθε αφού μετακόμισαν σε άλλους τόπους;

Όλη η κακία, το μίσος, ο κομπλεξισμός, η έλλειψη ανθρωπιάς που διαπιστώνουν εδώ, η διαφθορά, οι μίζες… κλπ;

Εδώ ποιοι είναι αυτοί που διορίζονταν με «μέσα», στο στρατό είχαν «μπάρμπα», στο υπουργείο έναν «γνωστό», στο κλαμπάκι έναν κολλητό, στη σχολή έναν δαπίτη με σημειώσεις; Άλλοι Έλληνες; Ποιοι είναι οι κακοί συμπατριώτες μας; Και επιτέλους γιατί δεν κάνουμε κάτι να τους εξοστρακίσουμε αυτούς;

Θέλω να πω δηλαδή, δεν είναι ο τόπος που σε κάνει να φέρεσαι διαφορετικά. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει μια εσωτερική επανάσταση, να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που κινείται και φέρεται ο ίδιος στους άλλους (στον τυπάκο που του ζητάει 50 λεπτά στο φανάρι, στην κοπέλα που του σερβίρει τον καφέ, στον υπάλληλο που του πουλάει τα ρούχα του στο ζάρα, στη γκόμενα που κυκλοφορεί γιατί παίρνει πόντους στην παρέα του, παρότι δε τη γουστάρει, στη ΜΑΝΑ του, στον ΠΑΤΕΡΑ του… κλπ).

Ωραία τα περί κομμουνισμού, που αναφέρεις αλλά κατά βάση ο κομμουνισμός είναι πρώτα ουμανισμός. Το επίκεντρο της ζωής μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κέρδος.

Ελπίζω να μη σε κούρασα ούτε να σου μπούκωσα το μειλ με το βιντεάκι μου (10 MB). Σ’ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Κώστας από Εξάρχεια (της Αθήνας, όχι της Οξφόρδης)

(Αγαπητέ Κώστα, σκληρό σας βρίσκω με τους μετανάστες συμπατριώτες μας. Δεν συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς σας. Πάντως, για να φύγουν στο εξωτερικό, δεν είναι αυτοί που διορίζονταν με μέσο. Από την άλλη, δεν χαίρεστε που έχουν φύγει τόσοι συμπατριώτες μας στο εξωτερικό και έχουμε άπλα, θέσεις για πάρκινγκ, καλές θέσεις στο θέατρο και στον κινηματογράφο, φτηνότερες τιμές στα καφέ και στα εστιατόρια επειδή έπεσαν οι δουλειές λόγω μετανάστευσης κλπ; Για εμάς θυσιάζονται αυτοί οι συμπατριώτες μας. Δείξτε λίγη ευγνωμοσύνη, μην είστε αχάριστος. Ωραίες οι φωτογραφίες από τα Εξάρχεια. Κάποτε θα δημοσιεύσω κάτι ωραίες φωτογραφίες που έχω από τα Εξάρχεια της δεκαετίας του ’80, για να μαθαίνετε κι εσείς οι νεότεροι. Those were the days. To βιντεάκι -για κάποιο άγνωστο λόγο- δεν μπόρεσα να το δω, ούτε να το ανεβάσω. Να είστε καλά. Θα τα πούμε στο ΒΟΞ.)

(Για τους φίλους αναγνώστες που μου έχουν γράψει, θα προσπαθήσω να ανεβάσω όσα περισσότερα μέιλ μπορώ. Όλα είναι αδύνατο.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.