Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε – Νίκος Μπογιόπουλος

Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, “Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε” (Εκδόσεις Λιβάνη), είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει όποιος θέλει να γνωρίζει τα πάντα για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Απλά, λογικά και -κυρίως- απολαυστικά, ο συγγραφέας φωτίζει την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού, την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, λύνει όλες τις εύλογες απορίες, και καταλήγει σε αυτό που δεν θα σας αποκαλύψω, για να μη σας στερήσω τη χαρά να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Σκέφτομαι πως οι μαρξιστές έχουν κατηγορηθεί για την “περίπλοκη” και “μπερδεμένη” σκέψη τους που δεν φτάνει στους απλούς ανθρώπους. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να το υποστηρίζει αυτό κάποιος σήμερα που ακατανόητοι οικονομικοί όροι που αφορούν τη λειτουργία και τις δομές των αγορών ξεπετάγονται διαρκώς από παντού. Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου απευθύνεται σε όλους, είναι “διαβαστερό”, οι σελίδες κυλάνε σαν τρεχούμενο νερό, και με βοήθησε να καταλάβω τα πάντα. Τα πάντα, όμως.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως το μοναδικό λάθος του Μαρξ και των μαρξιστών ήταν ότι δεν συνειδητοποίησαν -ή δεν αποδέχτηκαν- πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καθάρματα. Βέβαια, ακόμα κι αυτοί θα γίνουν καλύτεροι άνθρωποι αν διαβάσουν το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου.

(Πάντως, εγώ το χάρισα σε όλους τους φίλους μου. Καθάρματα και μη.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.