Marfin

Δύο άτομα έχουν κληθεί να απολογηθούν αύριο για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν τον εμπρησμό της Marfin στις 5 Μαΐου του 2010, όπου έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι της τράπεζας• ανάμεσά τους μια έγκυος.

Έχουν περάσει 32 μήνες από τον εμπρησμό της Marfin και θα περίμενε κάποιος η Αστυνομία να έχει εντοπίσει με βεβαιότητα τους δράστες της επίθεσης.

Τόσες κάμερες, τόσες φωτογραφίες, τόσοι ασφαλίτες, τόσοι μάρτυρες –ο εμπρησμός έγινε κατά τη διάρκεια τεράστιου συλλαλητηρίου- αλλά κανείς δεν φαίνεται να είναι απόλυτα βέβαιος πως τα δυο άτομα που καλούνται να απολογηθούν είναι οι δράστες της επίθεσης στη Marfin.

Είμαι βέβαιος πως η Αστυνομία γνώριζε από τις πρώτες μέρες μετά την επίθεση ποιοι είναι οι δράστες.

Οι τρεις υπάλληλοι της Marfin ήταν αναλώσιμοι, όπως οι περισσότεροι από εμάς.

Η Marfin τους αντικατέστησε με τρεις νέους υπαλλήλους και συνέχισε τις δουλειές της, ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου διαπίστωνε με ενθουσιασμό πως η επίθεση στη Marfin ανέκοψε τις εργατικές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει με μεγάλη ορμή.

Αυτός που δεν ήταν αναλώσιμος –τουλάχιστον τον Μάιο του 2010- ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Δεν ξέρω αν ο κ. Βγενόπουλος είναι αναλώσιμος σήμερα. Θα το μάθουμε σύντομα.

Το πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας –που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010- διαπίστωνε παραλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του υποκαταστήματος της Marfin, ενώ υπήρχε η επισήμανση πως η μοναδική έξοδος κινδύνου ήταν κλειδωμένη και το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει είχε χαθεί.

Σε χτεσινή της ανακοίνωση, η οικογένεια της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου που βρήκε τραγικό θάνατο από ασφυξία στη Marfin, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο».

Από την πρώτη στιγμή επισήμανα –και δεν έχω αλλάξει γνώμη- πως υπήρχε κάτι που «έδενε» τη μοίρα των δραστών με τη μοίρα του κ. Βγενόπουλου.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση στη Marfin, στις 9 Μαΐου του 2010, έγραφα:

«Τώρα, μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά η τύχη του κ. Βγενόπουλου εξαρτάται από την τύχη των κουκουλοφόρων που πέταξαν μολότοφ στην τράπεζα – ο ηγέτης και οι κουκουλοφόροι έχουν κοινή μοίρα.

Αν οι κουκουλοφόροι συλληφθούν, η δίκη τους θα απασχολήσει αναγκαστικά τα ΜΜΕ και είναι σίγουρο πως οι δικηγόροι τους θα επιδιώξουν να αναδείξουν τις ευθύνες του κ. Βγενόπουλου, για να ελαφρύνουν τη θέση των πελατών τους.

Σε μια δίκη των κουκουλοφόρων της επίθεσης στο υποκατάστημα της Marfin, το όνομα που θα ακουστεί περισσότερο από κάθε άλλο μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι αυτό του κ. Βγενόπουλου. Κι αν οι κουκουλοφόροι δεν έχουν και πολλά να χάσουν, ο κ. Βγενόπουλος έχει να χάσει πάρα πολλά.»

(Η φωτογραφία είναι από την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στη Marfin.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.