Μα δεν αντιδρά κανείς…

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν κάθε τόσο οι Σουηδοί (χθες ήταν η τελευταία φορά) ν ακούσουν την απόφαση της κεντρικής τράπεζας αν μειώσει, αν αυξήσει ή αν αφήσει το επιτόκιο όπως έχει! Ντόρος μεγάλος στα ΜΜΕ και σαν βγει ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Stefan Ingves, με την απόφασή τους (του διοικητικού συμβουλίου) άλλοι πανηγυρίζουν κι άλλοι βρίζουν! Ο καθένας για τον λόγο του! Οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση!

Τον περασμένο χρόνο το επιτόκιο μειώθηκε πολλές φορές αλλά ακόμα δεν κατάλαβα γιατί ο απλός Σουηδός πανηγυρίζει στην απόφαση μιας μείωσης όταν, στο φινάλε, η μείωση αφορά το επιτόκιο στα δάνεια που δίνει η κεντρική τράπεζα στις ιδιωτικές! Για τον απλό λαό, με τα στεγαστικά δάνεια να τον βαραίνει, ουδείς λόγος! Μα να μην ενδιαφέρεται κανείς;

Οι ιδιωτικές τράπεζες δανείζονται τα κεφάλαια, από την κεντρική, με χαμηλότερο επιτόκιο μα συνεχίζουν να δανείζουν στους πολίτες με υψηλότερο! Οικονομολόγος δεν χρειάζεται να είναι κανείς για να καταλάβει την ανισόρροπη οικονομική πολιτική! Κι έχεις και κάθε τρίμηνο τους διευθυντάδες των ιδιωτικών τραπεζών που με περισσή υπεροψία δηλώνουν πόσο πλεόνασμα και πόσα κέρδη είχε η τράπεζά τους! Και πόσο αυξήθηκαν τα προνόμιά τους, την ώρα που το επιτόκιο του απλού Σουηδού παραμένει όπως είναι (για τον μισθό δε μιλάμε) όσο και όσες φορές και αν μειωθεί το επιτόκιο από την κεντρική τράπεζα προς τις ιδιωτικές!

Τις προάλλες, για πρώτη φορά, διάβασα σε εφημερίδα (στη metro ήταν, μάλλον) κάποιον να γράφει με άγριο και επιθετικό τρόπο και να ενοχοποιεί τον ίδιο τον πολίτη (δανειολήπτη) που εξ αιτίας της απάθειας του οι μισθοί, τα προνόμια και τα κέρδη των υψηλών ιστάμενων των τραπεζών αυξάνονται συνεχώς σε σημείο που καταντούν αίσχος και αηδία! Και γι αυτό φταις, εσύ, πολίτη (έγραφε) που δεν πας στην τράπεζα σου για να διαπραγματευτείς και να μειώσεις το επιτόκιο σου στο μισό!

Όταν τον περασμένο χρόνο το επιτόκιο, από την κεντρική προς τις ιδιωτικές, σταδιακά μειώθηκε στο 1% (όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή) το επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια των πολιτών δεν μειώθηκε καθόλου! Και ο λαός απλά σιωπά! Σιωπά μ έναν ανησυχητικό τρόπο!

Συμέλα Μελετλίδου από Στοκχόλμη

ΥΓ: Στη φωτογραφία (από το 2008) με τον ίδιο τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας, Stefan Ingves, ο οποίος με μετρό επέστρεφε στο γραφείο του από μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο! Με μετρό! Και τελείως μόνος! Και παρά την βιασύνη του μου μίλησε με μια ιδιαίτερη ευγένεια που τον χαρακτηρίζει!

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.