Η ζωή εδώ τελειώνει

Σοκ έχει προκαλέσει στη χώρα μας το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου της Εστίας, ενώ εκφράζονται φόβοι πως θα κλείσει και η εφημερίδα. Χιλιάδες Έλληνες εξέφρασαν τον πόνο τους για το λουκέτο στο ιστορικό βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μαζικά τραγούδια του Παντελίδη και της Πάολας.

Το λουκέτο στο βιβλιοπωλείο της Εστίας είναι η πιο τρανή απόδειξη της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, αφού είναι γνωστό πως ο Έλληνας μπορεί να στερηθεί το ψωμί αλλά δεν μπορεί να ζήσει χωρίς βιβλίο.

Από τον χώρο της Εστίας πέρασε όλη η ελληνική διανόηση και ιδιαίτερα αυτοί που αποθέωναν τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Οι συγγραφείς έδιναν ραντεβού στο βιβλιοπωλείο της Εστίας για να συζητήσουν αλλά, κυρίως, για να πετύχουν κανένα βιβλιολάγνο γκομενάκι και να το πάνε στο σπίτι τους για να του δείξουν τη βιβλιοθήκη τους.

Βέβαια, όλοι θεωρούσαν το βιβλιοπωλείο της Εστίας περισσότερο ναό και λιγότερο βιβλιοπωλείο, αλλά ξεχνούσαν να ρίξουν κάτι στο παγκάρι, με αποτέλεσμα να φαλιρίσει.

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια, η Εστία θύμιζε μαυσωλείο και τα δεκάδες νέα και όμορφα βιβλιοπωλεία που άνοιξαν στο κέντρο της Αθήνας –και όλοι ξεχνούν να αναφέρουν- της έκλεψαν την πελατεία, και αυτό ήταν απόλυτα λογικό.

Διαβάζοντας όλες αυτές τις ανοησίες που γράφονται για την Εστία, σκέφτομαι πως οι άνθρωποι δεν πενθούν για το βιβλιοπωλείο αλλά για τα νιάτα τους που έφυγαν και δεν γυρίζουν πια. Όλα έχουν μια αρχή κι ένα τέλος.

Το βιβλιοπωλείο της Εστίας στη Σόλωνος θα γίνει σουβλατζίδικο, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και sex shop για να συνεχιστούν οι πνευματικές δονήσεις.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Εστίας δεν έκλεισε και εκεί θα βρείτε όλα αυτά τα ωραία βιβλία που πρέπει να έχει διαβάσει ένας άνθρωπος για να μην είναι εντελώς γκάου.

(Φυσικά, έχω περάσει ατελείωτες ώρες στο βιβλιοπωλείο της Εστίας. Σε ένα κείμενό μου πριν από 7 χρόνια, είχαν εντοπίσει και ένα από τα προβλήματα της Εστίας: «Περνούσα από την Εστία στη Σόλωνος γιατί μου αρέσει το βιβλιοπωλείο αυτό, σελιδοσκοπούσα καμιά εκατοστή βιβλία, διάλεγα μερικά, τα σημείωνα σ’ ένα χαρτί και πήγαινα στην Πρωτοπορία για να τα αγοράσω. Στην Πρωτοπορία ήταν πιο φθηνά – εκεί που στην Εστία θα αγόραζα τρία, στην Πρωτοπορία μπορεί με τα ίδια χρήματα να έπαιρνα και πέντε μερικές φορές. Σούφρωνα και τρία τέσσερα ακόμα κι έβγαινε η βδομάδα – είχαμε και προσάναμμα για το τζάκι.»)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.