“Ο καθείς και τα όπλα του” – Οδυσσέας Ελύτης

“Εάν πεις ένα αρκετά μεγάλο ψέμα και συνεχίσεις να το επαναλαμβάνεις, οι άνθρωποι τελικά θα το πιστέψουν”. Αυτό πίστευε ο Ιωσήφ Γκαίμπελς. Αυτό πιστεύουν και κάποιοι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γκαίμπελς -που είχε άσχημο τέλος- δεν γνώρισε ποτέ το Twitter. Οι σύμβουλοι του Σαμαρά δεν ξεκολλάνε από το Twitter. Ατυχώς, για τους συμβούλους του Σαμαρά, το Twitter έχει αρχεία.

Ίσως, έχετε διαβάσει ένα πρόσφατο κείμενό μου –“Οι υπάλληλοι της Νέας Δημοκρατίας”– στο οποίο αναφερόμουν σε ένα tweet που έγραψα στις 5 Μαΐου του 2010, την ημέρα που κάηκε η Marfin.

Το tweet έγραφε «Παιδιά, αν διαβάζει κάποιος άνεργος, η Marfin ψάχνει για τρεις υπαλλήλους.».

Αν και εξήγησα, ώστε να καταλάβει και ο πιο κακόπιστος, τι εννοούσα με αυτό το tweet και ποιοι ήταν ο στόχος του tweet -πάντως, σίγουρα δεν ήταν οι νεκροί υπάλληλοι της Marfin-, οι σύμβουλοι του Σαμαρά, που ανακάλυψαν αυτό το tweet τρία χρόνια αφού γράφτηκε, συνεχίζουν να γράφουν πως, με αυτό το tweet, ειρωνεύτηκα τους νεκρούς της Marfin και είμαι πολύ κακός άνθρωπος.

Είμαι πάρα πολύ κακός άνθρωπος -ο χειρότερος που υπάρχει-, αλλά δεν ειρωνεύτηκα ποτέ τους νεκρούς της Marfin.

Προχθές, μια καλή συνάδελφος μου είπε πως μπορώ να ζητήσω από το Twitter, με μία μόνο κίνηση, να μου στείλει όλα τα tweet μου, από την αρχή μέχρι σήμερα.

Δεν το ήξερα. Το έκανα.

Και αποδεικνύεται διαφωτιστικό.

Λοιπόν, πιο κάτω, βλέπετε όλα τα tweet που έκανα το απόγευμα της 5ης Μαΐου του 2010, μετά την μεγάλη πορεία και διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Το tweet «Παιδιά, αν διαβάζει κάποιος άνεργος, η Marfin ψάχνει για τρεις υπαλλήλους.» ακολουθείται από ένα άλλο tweet που γράφτηκε αμέσως μετά -τα tweet διαβάζονται από κάτω προς τα πάνω- και λέει “Εντάξει, καλύφθηκαν οι 3 κενές θέσεις στη Marfin. Η τράπεζα θα λειτουργήσει αύριο κανονικά. (Η υποκρισία περισσεύει)”.

Αν, μετά από αυτό, υπάρχει ακόμα κάποιος που δεν καταλαβαίνει πως στόχος αυτών των δύο tweet ήταν οι υποκριτές χρήστες του twitter που έγραφαν “ανθρωπιστικά” σχόλια στο twitter εκείνη την συγκεκριμένη ώρα και μέρα και πως τους φανταζόμουν, την ίδια ώρα που “έκλαιγαν” και κατηγορούσαν όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ως δολοφόνους, να στέλνουν βιογραφικά στη Marfin, και πως το νόημά των tweet ήταν πως είμαστε όλοι αναλώσιμοι και πως οι ζωές των ανθρώπων δεν μετράνε για καμία τράπεζα του κόσμου, ούτε για τη Marfin -όπως αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός πως οι δράστες της επίθεσης στη Marfin παραμένουν ασύλληπτοι, και ο Βγενόπουλος δεν τιμωρήθηκε ποτέ-, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Μεταμόσχευση εγκεφάλου δεν έχει γίνει ακόμα.

Επίσης, να επισημάνω πως είναι δουλειά των κυβερνήσεων -εν προκειμένω, της κυβέρνησης Σαμαρά- να λειτουργεί το κράτος και να συλλαμβάνει τους δράστες και τους υπαίτιους δολοφονιών, και να τους οδηγεί στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε κάποιου άλλου πολίτη. Κι αυτό δεν βλέπω να εξοργίζει και πολλούς. Τα tweet τους ενοχλούν. Το ότι οι δράστες είναι ασύλληπτοι δεν τους πειράζει. Έλα μωρέ, και τι έγινε; Κι αυτό είναι πολύ μεγάλη ειρωνεία για τους νεκρούς της Marfin.

Twitter-5-Μαΐου-2010
Για μια ακόμα φορά, να γράψω πως ο λόγος που είναι έξαλλοι ο Σαμαράς και οι σύμβουλοί του -που σε κάποιες περιπτώσεις εκτός από σύμβουλοι του Σαμαρά είναι και δικηγόροι εφοπλιστών που είναι φίλοι του Σαμαρά (ωραία φάση, ε;)- δεν είμαι εγώ, ούτε τα tweet μου. Να είμαστε σοβαροί.

Το πρόβλημά του Σαμαρά και των συμβούλων του είναι το Unfollow. Το Unfollow, με τα ρεπορτάζ του, τους χαλάει τις δουλειές. Και οι δουλειές έχουν χρήμα.

Μετά από τα ρεπορτάζ του Unfollow για την λαθρεμπορία πετρελαίου από την Aegean Oil και την υπόθεση της Aegean Power –το ιστορικό με τα ρεπορτάζ, τις απειλές κατά της ζωής συντάκτη του Unfollow, οι μηνύσεις και ο …ΟΠΑΠ, αναλυτικά εδώ– ακολούθησε το πολύ διαφωτιστικό άρθρο της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου και του Αυγουστίνου Ζενάκου «Ομάδα Αλήθειας Νέας Δημοκρατίας, Χαλκείο με Πρωθυπουργική Σφραγίδα». Διαβάστε το.

(Αλήθεια, θα θεωρούσατε ποτέ αντικειμενικά και υπεύθυνα αυτά που γράφει κάποιος αν ξέρατε πως είναι παράλληλα σύμβουλος του Σαμαρά και δικηγόρος εφοπλιστή που είναι φίλος του Σαμαρά; Όχι ε;)

(Αντώνη Σαμαρά, για άνθρωπος που διατυμπανίζει πόσο πολύ του αρέσει η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, πολλά λούμπεν άτομα έχεις γύρω σου. Αντώνη, έχω αρχίσει να νοσταλγώ τον Κώστα Καραμανλή. Και δεν είμαι ο μόνος.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.