Ελλαδάρα

Η χρεοκοπία της χώρας ήταν μια σπουδαία ευκαιρία να την γνωρίσω. Όχι ότι δεν την ήξερα αλλά πριν δεν είχα τόσο ελεύθερο χρόνο να ταξιδεύω από νησί σε νησί και να περνάω ολόκληρες εβδομάδες σε ένα μέρος. Από αυτή την άποψη, η κρίση είναι ευλογία. Τουλάχιστον για μένα.

Είναι εκτυφλωτική η ομορφιά και ανεξάντλητος ο πλούτος της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν λόγια για να τα περιγράψεις. Τα δικά μου δεν φτάνουν, θέλει ικανότερο γραφιά.

Αν δεν είσαι παγιδευμένος στην Αθήνα, καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχει καμία οικονομική κρίση.

Παντού συναντάς προκομμένους και γελαστούς ανθρώπους που τα καταφέρνουν μια χαρά.

Σαφώς, υπάρχουν και οικονομικές ανισότητες -πάντα υπήρχαν- αλλά στις μικρές κοινωνίες δεν περισσεύει κανείς. Έχει ονοματεπώνυμο.

Ο πρωτογενής τομέας τα πάει μια χαρά σε πάρα πολλά μέρη και οι άνθρωποι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Έχουν την παραγωγή τους.

Ο τουρισμός είναι, κυρίως, χαμηλής ποιότητας αλλά η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Αυτοί οι τουρίστες υπάρχουν, αυτοί έρχονται.

Όταν έχεις επιλέξει να έχεις μαζικό τουρισμό, αυτούς τους τουρίστες θα έχεις.

Μου έλεγε ένας φίλος πριν από χρόνια “χάλασε η Ύδρα”. Δεν χάλασε η Ύδρα, οι επισκέπτες της χάλασαν. Γιατί να περιμένεις πως στις καλοκαιρινές σου διακοπές στην Ύδρα θα συναντάς άλλους ανθρώπους από αυτούς που συναντάς στην Αθήνα; Οι ίδιοι άνθρωποι είναι.

Παρατηρώ, αν και το ήξερα ήδη, πως οι πολίτες στα νησιά αισθάνονται εγκατάλειψη από την κεντρική εξουσία. Σήμερα πιο πολύ.

Αν το 2013 πρέπει να μεταναστεύσεις για να γεννήσεις ή να κάνεις μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας, δεν είναι και πολύ περίεργο αυτό.

Φυσικά, οι πάντες προσπαθούν να αποφύγουν τους φόρους. Από την στιγμή που οι φόροι δεν επιστρέφουν σε σένα -με υποδομές, Παιδεία, Υγεία κλπ-, γιατί να τους πληρώνεις;

Όπως μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών, ο σκοπός της φορολογίας είναι να επιστρέφονται τα χρήματα στους πολίτες. Αν δεν επιστρέφονται, η φορολογία δεν έχει λόγο να υπάρχει.

Αποδείξεις δεν κόβει σχεδόν κανείς και καλά κάνει. Αφού οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους, την έχουν δει όλοι εφοπλιστές.

Από την άλλη, έχω την εντύπωση, σχεδόν βεβαιότητα, πως οι άνθρωποι που συναντώ -τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- θα ψηφίσουν πάλι αυτόν που θα τους τάξει κάτι.

Και δεν εννοώ γενικά και αόριστα.

Ο Γιάννης μου έταξε πως θα μου βγάλει αυτή την παράνομη άδεια για το μαγαζί στην παραλία και θα τον ψηφίσω εγώ και όλη η οικογένειά μου.

Ο Γιάννης μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε κόμμα και πολλές φορές δεν είναι ανάγκη να εκλεγεί καν. Στις μικρές κοινωνίες υπάρχουν “Γιάννηδες” που είναι στα πράγματα, ανεξάρτητα από το κόμμα που κυβερνάει ή την τοπική δημοτική αρχή.

Φυσικά, όλα αυτά τα ταξίδια και οι γνωριμίες μου με τους πιο απίθανους ανθρώπους αυτό το καλοκαίρι, μου δίνουν φοβερό υλικό.

Ευτυχώς που δεν ξέρουν ποιος είμαι. Μπορεί να ήταν πιο συγκρατημένοι στα όσα μου λένε.

Για να αποκτήσω πλήρη γνώση της πάτριας γης, σκέφτομαι να συνεχίσω και τον χειμώνα την περιοδεία μου. Στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτή τη φορά.

Αν και κάποιοι με πιέζουν να δουλέψω αυτό τον χειμώνα.

Με τρομοκρατεί αυτό το ενδεχόμενο.

Στην Ελλάδα δεν πρέπει να δουλεύει κανείς.

Καλές βουτιές!

(Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τους φίλους αναγνώστες που με φιλοξενούν αυτό το καλοκαίρι. Πάντα πίστευα και πάντα θα πιστεύω πως το μόνο που μετράει σε αυτή τη ζωή είναι οι άνθρωποι. Κι άσε τους άλλους να ψάχνουν για χρήματα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.