Με το λεωφορείο

Στα νησιά κυκλοφορώ με το λεωφορείο. Όχι σε όλα αλλά στα περισσότερα. Σε πολλά νησιά, το δίκτυο δρομολογίων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ενώ τα δρομολόγια είναι συχνά -τουλάχιστον τους μήνες αιχμής-, οπότε το λεωφορείο είναι εξαιρετικά βολικό.Μου αρέσουν τα λεωφορεία στα νησιά γιατί γνωρίζεις ανθρώπους, πιάνεις κουβέντα μαζί τους, σου προτείνουν και τους προτείνεις παραλίες, φαγάδικα και όμορφα μέρη, και, γενικά, την περνάς φίνα.

Προτιμώ να κάθομαι κοντά στον οδηγό, για να ακούω τους διαλόγους που έχει με τους τουρίστες. Μπορώ να γράψω βιβλίο με αυτούς τους διαλόγους ανάμεσα στους τουρίστες και τον οδηγό, που, πολλές φορές, είναι σπαρταριστοί. Ειδικά, όταν δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Στα νησιά, έχουν ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα εισιτήρια στα λεωφορεία. Μπαίνεις από την μπροστινή πόρτα, δίνεις το εισιτήριό σου στον οδηγό και το σκίζει. Τρομερό, ε;

Μου έχει τύχει αρκετές φορές να μην έχω εισιτήριο επειδή δεν υπήρχε κοντά σημείο για να το προμηθευτώ.

Κάποιες φορές, ο οδηγός είχε εισιτήρια, κάποιες άλλες δεν είχε, και ταξίδευα δωρεάν. Όχι εγώ προσωπικά, για όλους συνέβαινε αυτό. Δεν είδα ποτέ σε νησί ένα οδηγό να αφήνει κάποιον άνθρωπο στον δρόμο επειδή δεν είχε εισιτήριο.

Σε κάποια μικρά νησιά, δεν υπάρχει εισιτήριο στα λεωφορεία. Ταξιδεύουν όλοι δωρεάν. Τουλάχιστον ταξίδευαν, γιατί, με τα οικονομικά προβλήματα που έχουν σήμερα οι δήμοι, δεν ξέρω αν συμβαίνει ακόμα αυτό.

Πρόπερσι το καλοκαίρι, ήμουν σε ένα μικρό νησί και το λεωφορείο ήταν δωρεάν. Μια μέρα, έμαθα από μια φίλη μου πως οι οδηγοί ήταν απλήρωτοι οκτώ μήνες. Εμείς ταξιδεύαμε δωρεάν και οι οδηγοί ήταν απλήρωτοι.

Την τελευταία ημέρα των διακοπών, μόλις επιστρέψαμε από τη θάλασσα και κατεβαίναμε από το λεωφορείο, προσπάθησα να δώσω στον οδηγό 20 ευρώ. Δεν τα έπαιρνε, οπότε τα άφησα δίπλα του και έφυγα τρέχοντας, ενώ αυτός φώναζε πίσω μου.

Τα πιο αστεία πράγματα στα λεωφορεία συμβαίνουν, όταν είναι μόνο τουρίστες. Οι ξένοι τουρίστες, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δεν αποφεύγουν τα λεωφορεία. Ίσα-ίσα που τα προτιμούν.

Στην Νάξο, το ΚΤΕΛ είναι πολύ οργανωμένο, η αφετηρία είναι στο λιμάνι, οι άνθρωποι στο γραφείο είναι πολύ εξυπηρετικοί, τα δρομολόγια είναι συχνά, τα λεωφορεία είναι πεντακάθαρα και οι οδηγοί είναι ευγενικοί -με εξαίρεση έναν οδηγό που τσακώθηκε με όλους τους επιβάτες αλλά μπορεί και να είχε τα ρούχα του ο άνθρωπος γιατί τσακωνόταν και με τον εαυτό του-, οπότε το λεωφορείο είναι ένας πολύ βολικός τρόπος για να μετακινηθείς.

Ένα πρωινό, πήραμε το λεωφορείο για να πάμε σε κάποια παραλία. Το λεωφορείο γεμάτο τουρίστες από χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο οδηγός πολύ νέος σε ηλικία.

Καθώς το λεωφορείο έβγαινε από την Χώρα της Νάξου, σε μια στροφή ήταν παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο και το λεωφορείο δεν μπορούσε να στρίψει. Φυσικά, υπήρχε πινακίδα πως απαγορεύεται το παρκάρισμα επειδή περνούν λεωφορεία.

Ο οδηγός κορνάρει αλλά τζίφος. Κατεβαίνει από το λεωφορείο, ρωτάει δεξιά, ρωτάει αριστερά, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο οδηγός και πού βρίσκεται.

Οι τουρίστες ήρεμοι. Δεν ακούγεται κιχ. Μου κάνει εντύπωση.

Ο νεαρός οδηγός δεν ξέρει τι να κάνει, οπότε μπαίνει στο παρκαρισμένο αυτοκίνητο -που δεν ήταν κλειδωμένο-, βάζει μπροστά, προχωράει μερικά μέτρα και στρίβει δεξιά. Τον χάνουμε από τα μάτια μας.

Μετά από μισό λεπτό, βλέπω τον οδηγό να έρχεται τρέχοντας.

Μπαίνει στο λεωφορείο, κάθεται στην θέση του, και πέφτει ένα χειροκρότημα από τους τουρίστες, που θα του μείνει αξέχαστο. Σείστηκε το λεωφορείο.

Ο οδηγός σηκώθηκε και έκανε υπόκλιση.

Όταν στρίψαμε, είδαμε πως είχε παρκάρει το αυτοκίνητο μέσα σε ένα χωράφι.

Σκεφτόμουν πόσο έφτιαξε τη μέρα αυτών των τουριστών αυτό το περιστατικό. Υποθέτω πως στις πατρίδες τους δεν θα συνέβαινε ποτέ αυτό, ενώ, αν συνέβαινε, ο οδηγός θα καλούσε την αστυνομία. Πάντως, δεν θα έμπαινε στο ξένο αυτοκίνητο, για να το παρκάρει κάπου αλλού.

Αυτό το κείμενο το έγραψα, σε μια προσπάθεια να πω πως η ζωή είναι όμορφη. Αρκεί να μπορείς να το δεις.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.