Από Τορόντο Καναδά – Παιδεία

(Σε συνέχεια αυτού του “διαλόγου”)

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, για να γράψει κάποιος στην Ελλάδα πρέπει να ανήκει σε κάποιο κόμμα; Εμείς δεν είμαστε ο κυρίαρχος λαός και συνεπώς τα κόμματα μάς ανήκουν, δεν τους ανήκουμε; Στην εφημερίδα μου κάθε συνεργάτης έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική σε κάθε κόμμα, θεωρείται αμαρτία ή προδοσία αυτό;

Η όλη ιστορία ξεκίνησε όταν δυο φίλες μου καθηγήτριες, μία στη Αθήνα και μια στο Τορόντο έκαναν σύγκριση στο ωράριό τους και έπεσαν και οι δυο από τα σύννεφα. Όχι ότι δεν το ήξερα στην πράξη: στην Αθήνα πίναμε καφέ με την φίλη μου στις 11 το πρωί αφού είχε τελειώσει τη δουλειά της. Στο Τορόντο έπρεπε να πάει 4 ή 5 το απόγευμα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι μόνιμοι στον Καναδά, οπότε «η μετακίνηση ή οι απολύσεις» που πιθανώς υπονοείς ως λόγους της απεργίας δεν έχουν καμιά έννοια εδώ.

Το ωράριο δεν είναι δική μου έμπνευση αλλά του Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου κλπ, όπως δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» (13-4-2013) και είναι το μισό ενός συναδέλφου καθηγητή στο Τορόντο και κατά 5 ώρες την εβδομάδα λιγότερο από το μέσο όρο στην ΕΕ.

21 [διδακτικές] ώρες έως 6 χρόνια υπηρεσίας (ήτοι 15.75 κανονικές ώρες)
19 [διδακτικές] ώρες από 6-12 χρόνια (ήτοι 15.25 κανονικές ώρες)
18 [διδακτικές] ώρες για όσους έχουν πάνω από 12 χρόνια (ήτοι 13.50 κανονικές ώρες)
16 [διδακτικές] ώρες πάνω από 20 έτη υπηρεσίας (ήτοι 12 κανονικές ώρες)

Ακόμα και με το «χρόνο προετοιμασίας» (που μερικές φορές είναι ελάχιστος αν διδάσκει κάποιος το ίδιο αντικείμενο – έχω διδάξει και το γνωρίζω) ο καθηγητής Λυκείου (μόνο σ’ αυτόν αναφέρομαι) εργάζεται αρκετά λιγότερο από κάθε άλλο εργαζόμενο, που φυσικά δεν έχει 15 λεπτά ελεύθερο χρόνο κάθε ώρα.

«Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα ζήσουν αιωνίως σαν δούλοι»: αυτό με στενοχωρεί κι εμένα όσο κι εσάς. Αποδεικνύει το αντίθετο η ιστορία ή ο σημερινός ελληνικός λαός? Σκοπεύει η ΟΛΜΕ, που διαπλάθει τις νέες γενιές, να ξεκινήσει διαδηλώσεις με σύνθημα «όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα μέλη μας»?

Όχι δε θα σας πάρω στον Καναδά το Σαμαρά (ή τον Βενιζέλο ή τον Παπανδρέου), εσείς τους εκλέξατε (μάλλον όχι εσύ) και είναι δικοί σας και να τους χαίρεστε. Δε θέλω να τους στερήσω από τον ελληνικό λαό, γιατί μάλλον σκοπεύει να τους επανεκλέξει.

Φιλικά
Χ. Μαγγούτας, Τορόντο

ΥΓ Παρά τη «σύγκρουση», συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιστοσελίδα σου την οποία παρακολουθώ συχνά. Θα έλεγα το «Εξ αντιθέτων αρμονία γίγνεται», αλλά δε νομίζω ότι είμαστε τόσο αντίθετοι!

(Αγαπητέ κύριε, για τα εκπαιδευτικά θέματα, επαναλαμβάνω πως η απάντηση πρέπει να δοθεί από εκπαιδευτικούς. Σας απάντησε ένας εκπαιδευτικός εδώ. Σε αυτό που γράφετε για τα κόμματα, ξέρετε πολύ καλά πώς λειτούργησαν τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και πώς εκβίασαν και πήραν ομήρους τους πολίτες. Μην κάνουμε τζάμπα κουβέντα. Ο Καναδάς τώρα. Χαίρομαι που βρήκατε μια χώρα που να σας ταιριάζει. Προσωπικά, στο μυαλό μου ο Καναδάς δεν είναι η Γη της Επαγγελίας ούτε παράδειγμα προς μίμηση. Δεν ξέρω κιόλας. Πάντως, ως άνθρωπος και Έλληνας, δεν θα μπορούσα να ζήσω σε μια χώρα που έντεκα μήνες τον χρόνο θα είμαι ντυμένος σαν κρεμμύδι. Φαντάζομαι στον Καναδά η δουλειά θα είναι η μόνη “διασκέδαση”. Ακόμα κι αν σπας πέτρες. Σκέφτομαι τους αποικιοκράτες που ήθελαν να βάλουν τους ιθαγενείς να δουλεύουν 9 με 5 μέσα στην έρημο. Τους πήρε καιρό για να καταλάβουν πως αυτό δεν γίνεται. Όλα αυτά σας τα γράφω από ένα μπαλκόνι στο Σούνιο, με τον ήλιο να λάμπει στον καταγάλανο ουρανό και την θάλασσα να χρυσίζει. Σε λίγο θα πάω και για μπάνιο. Με μια φίλη μου καθηγήτρια. Να το πείτε στη φίλη σας την καθηγήτρια στο Τορόντο. Καλά να περνάτε στον Καναδά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.