Πώς έκοψα το τσιγάρο


Μετά από ένα κρύωμα με υψηλό πυρετό, έκοψα το τσιγάρο. Δεν ήταν δύσκολο. Τις 3-4 πρώτες ημέρες, που είναι οι πιο δύσκολες, ήμουν σε τραγική κατάσταση λόγω του πυρετού, οπότε το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να καπνίσω.

Έχουν περάσει δυο εβδομάδες που δεν έχω καπνίσει και θα περάσουν πολλές ακόμα.

Ξεκίνησα να καπνίζω αργά. Στο σχολείο δεν κάπνιζα και στο πανεπιστήμιο δεν θυμάμαι να αγόρασα πακέτο• κάπνιζα κάνα τσιγαράκι πού και πού. Ξεκίνησα να καπνίζω συστηματικά γύρω στα 24-25.

Παλιότερα, σταματούσα να καπνίζω για μεγάλα διαστήματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, μετά από άσχημα προσωπικά γεγονότα –αλλά και το γράψιμο που μπήκε στη ζωή μου- κάπνιζα διαρκώς. Μπορεί να κάπνιζα ελαφριά τσιγάρα, αλλά κάπνιζα. Πολύ.

Μου αρέσει το τσιγάρο. Το γουστάρω. Ήταν για χρόνια ο πιο πιστός μου φίλος. Για κάποια χρόνια ήταν και ο μόνος φίλος μου. Τώρα αισθάνομαι πως τον έχω προδώσει. Αλλά θα ξαναβρεθούμε κάποτε.

Δεν λέω πως έκοψα το τσιγάρο, λέω πως το διέκοψα.

Τα θετικά της διακοπής του καπνίσματος είναι πολλά.

Βελτιώνεται ο ύπνος σου, η διάθεσή σου, η αντοχή σου, τα πάντα. Όλα βελτιώνονται.

Περπατάω 12 χιλιόμετρα την ημέρα, τρέχω και κάνω βάρη. Βέβαια, και πριν τα ίδια έκανα αλλά με το κάπνισμα δεν αισθανόμουν την ευεξία που αισθάνομαι τώρα.

Επίσης, με πληροφόρησαν πως δεν ροχαλίζω πια. Βέβαια, δεν θα το πιστέψω αν δεν το ακούσω με τα αυτιά μου.

Αν κόψεις το τσιγάρο, έχεις πρόβλημα με το σεξ.

Για την ακρίβεια, αν κόψεις το κάπνισμα, έχεις τρελές καύλες και θέλεις να τους γαμήσεις όλους, αλλά, αν είσαι από αυτούς που κάνουν σεξ για το τσιγάρο μετά, έχεις χοντρό πρόβλημα.

Βέβαια, μπορείς να μην τελειώνεις με τίποτα την ερωτική πράξη, ώστε κάποια στιγμή να πέσεις ξερός από την κούραση και να μην χρειαστεί να καπνίσεις.

Ή μπορείς να πεις στην καλή σου να καπνίζει αυτή και να φυσάει τον καπνό πάνω σου.

Ή μπορεί να καπνίζει αυτή και, μόλις τραβάει τζούρα, να την φιλάς στο στόμα και να ρουφάς τον καπνό, για να ξεχαρμανιάζεις.

Τι πάει να πει δεν καπνίζει η δικιά σου; Αν σε αγαπάει, θα καπνίσει. Δεν κατάλαβα, θα βγάλεις εσύ τον καρκίνο, για να μην καπνίσει η κότα ένα τσιγάρο; Γυναίκες, ρε πούστη μου, μόνο την πάρτη τους σκέφτονται.

Ή κάνε ένα τσιγαράκι μετά το σεξ, ρε αδερφέ, δεν χάθηκε ο κόσμος. Ξέρεις πόσα μικρόβια έχεις πάρει κατά τη διάρκεια του κουτουπώματος; Εκατομμύρια. Ένα τσιγαράκι θα σε πειράξει;

Από την άλλη, να σου πω κάτι; Το σεξ είναι υπερεκτιμημένο.

Το σεξ παραπέμπει στα πρωτόγονα ένστικτά μας. Παραπέμπει στην εποχή που ήμασταν ουραγκοτάγκοι.

Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με το σεξ, δεν ταιριάζει το σεξ με τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Να μας το δίνουν σε χάπι.

Οπότε, μαζί με το τσιγάρο, κόψε και το σεξ. Ευκαιρία είναι.

Αντί για σεξ, να διαβάζεις φιλοσοφία. Αν νιώσεις τις γενετήσιες ορμές σου να φουντώνουν, αν νιώσεις πως πρέπει να γαμήσεις οπωσδήποτε τώρα, διάβασε τους πλατωνικούς διάλογους και θα σου περάσει.

Μαζί με το τσιγάρο, έκοψα και τον καφέ. Καφές χωρίς τσιγάρο, νησί χωρίς θάλασσα.

Ούτε ποτά πίνω. Πώς να πιω σαμπάνια ή κρασί χωρίς να καπνίσω;

Γενικά, κάνω πολύ υγιεινή διατροφή, δεν πίνω, δεν καπνίζω, και έχω γίνει σαν αυτούς που κοροϊδεύω.

Από την άλλη, σκέφτομαι πως, με το κόψιμο του τσιγάρου, θα μαζέψω τόσα χρήματα που θα ξεκινάω τις διακοπές μου από τον Μάρτιο και θα τελειώνω τον Νοέμβριο.

Βέβαια, και χωρίς να κόψω το τσιγάρο, το ίδιο διάστημα θα έκανα διακοπές αλλά τώρα θα είμαι πιο άνετος οικονομικά.

Τελικά, αισθάνομαι τόσο καλά χωρίς τσιγάρο που νιώθω μια τρελή επιθυμία να ανάψω ένα.

Αλλά όχι ακόμα.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.