Πνιγμονή – θέατρο Vault

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, ξέρω πως είστε χιλιάδες αλλά θα σας πω ένα μυστικό και θέλω να μείνει μεταξύ μας ή, έστω, να το πείτε μόνο σε αυτούς που αγαπάτε: Πήγα χτες το βράδυ στο Vault και είδα την παράσταση “Πνιγμονή” που είναι μια από τις πιο όμορφες και μαγικές παραστάσεις που έχουν δει τα μάτια μου.

Η “Πνιγμονή” βασίζεται στο έργο του Federico García Lorca “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”. Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς μεταφέρει αριστοτεχνικά την δράση από την Ισπανία του 1936 στην Ανατολική Τουρκία του 2013.

Οκτώ γυναίκες σε ένα σπίτι, “περικυκλωμένες” από απάνθρωπα και ανόητα έθιμα, εγκλήματα τιμής, θρησκευτικό φανατισμό και πουριτανισμό. Οκτώ γυναίκες που καλούνται να υπακούσουν σε οτιδήποτε άλλο εκτός από την ψυχή τους και τις επιθυμίες τους.

Μόνο η γιαγιά μπορεί να εκστομίσει για τον εαυτό της τους πόθους που έχουν οι κόρες και δεν τολμούν να εκφράσουν. Αλλά η γιαγιά είναι τρελή. Και μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Το ανδρικό στοιχείο απουσιάζει από την παράσταση, αν και οι άνδρες είναι πάντα παρόντες με τους γραπτούς και άγραφους νόμους που επέβαλαν.

Δεν έχω λόγια για να περιγράψω την παράσταση. Δεν περιγράφεται, νιώθεται. Και οι οκτώ ηθοποιοί είναι εξαίσιες.

Δυο σκέψεις μόνο:

Η σκηνή με τη μητέρα (Αθηνά Τσιλύρα) και την γιαγιά (Γιάννα Σταυράκη) είναι για θεατρικό ανθολόγιο. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό τεστ, για να διαπιστώσετε αν έχετε καρδιά ή πέτρα στην θέση της καρδιάς.

Η Αθηνά Τσιλύρα είναι μια σπουδαία ηθοποιός. Ίσως, επειδή δεν την νοιάζει να είναι σπουδαία ηθοποιός.

Η “κρίση” είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ψάξουμε μέσα μας. Και να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Χωρίς φτιασίδια.

Το θέατρο είναι πάντα ένας καλός καθρέφτης της ψυχής του κάθε ανθρώπου. Και μια ευκαιρία να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

Η σκηνή του θεάτρου Vault δεν είναι πολύ μεγάλη και οι θεατές είναι σε απόσταση αναπνοής από τους ηθοποιούς.

Σε αυτήν την παράσταση παίζουμε όλοι. Και μετριόμαστε.

(“Πνιγμονή”, θέατρο Vault, Μελενίκου 26 Βοτανικός, Παρασκευή και Σάββατο 21:00 – Κυριακή 18:00)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.