Καρρέρ και Χρυσόστομος

Η ιστορία των Εβραίων της Ζακύνθου στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα είναι μάλλον γνωστή. Το 1943, ο Γερμανός διοικητής της Ζακύνθου ζήτησε από τον δήμαρχο Λουκά Καρρέρ και τον μητροπολίτη Χρυσόστομο μια λίστα με τα ονόματα όλων των Εβραίων του νησιού. Ο Καρρέρ και ο Χρυσόστομος του έδωσαν μια λίστα που είχε δυο ονόματα: τα δικά τους. Με αυτό τον τρόπο, όλοι οι Εβραίοι της Ζακύνθου σώθηκαν.

Περπατώντας έξω από τη συναγωγή της Ζακύνθου, βλέπω τις πλάκες και τα μνημεία των Εβραίων σε ευγνωμοσύνη στον Καρρέρ, τον Χρυσόστομο και τον λαό της Ζακύνθου, αλλά και στον προγενέστερο Ούγο Φώσκολο που είναι εθνικός ποιητής για τους Ιταλούς αλλά εμείς δεν τον έχουμε εκτιμήσει ιδιαίτερα, αν και η μητέρα του ήταν Ελληνίδα και ο ίδιος γεννήθηκε στην Ζάκυνθο την οποία λάτρεψε. Δεν υπάρχει ακόμα ένα μουσείο για τον Ούγο Φώσκολο στη Ζάκυνθο. Τους τελευταίους μήνες γίνεται συζήτηση για ανακατασκευή της οικίας του και την δημιουργία μουσείου.

Η γενναία και ανθρώπινη στάση του Καρρέρ και του Χρυσόστομου απέναντι στους Εβραίους του νησιού πρέπει να είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης Ιστορίας της Ζακύνθου.

Προσπαθώ να σκεφτώ πώς θα είχε αντιμετωπιστεί η μεγαλειώδης στάση του Καρρέρ και του Χρυσόστομου αν υπήρχαν τηλεοπτικά κανάλια το 1943 ή αν κάτι τέτοιο συνέβαινε σήμερα.

Μάλλον θα είχαν βγει στις τηλεοράσεις ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο μητροπολίτης, ο νομάρχης και οι τοπικοί δημοσιογράφοι και θα σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους.

Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι άνθρωποι, που μπορούν να βρεθούν παρέα οποιαδήποτε στιγμή σε ένα καφενείο, σε μια ταβέρνα ή σε ένα σπίτι και να συζητήσουν πολιτισμένα, θεωρούν προτιμότερο να βγαίνουν σε παράθυρα άθλιων τηλεοπτικών σταθμών και να τσακώνονται μεταξύ τους, ουρλιάζοντας ο ένας στον άλλον.

Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.