Από τι ζουν οι άνθρωποι;

Χτες το βράδυ, πήγαμε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για να δούμε την παράσταση «Από τι ζουν οι άνθρωποι», που είναι βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Λέοντος Τολστόι. Την διασκευή και την σκηνοθεσία υπογράφουν οι τρεις ηθοποιοί της παράστασης Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας.

Η παράσταση είναι πολύ όμορφη και λειτουργεί παρηγορητικά και θεραπευτικά για τις σκληρές και πληγωμένες καρδιές των Ελλήνων του 2014.

Βέβαια, έχω τις αντιρρήσεις μου και τις διαφωνίες μου με τον απαράμιλλο Τολστόι, ενώ δεν είμαι χριστιανός όπως ήταν αυτός. Άλλωστε, και ο Τολστόι ήταν εξαιρετικά αντιφατικός –γι’ αυτό ήταν και τεράστιος- και έχανε συχνά την μπάλα με τις αντιφάσεις ανάμεσα στις θρησκευτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως οι άνθρωποι ζουν και από δικαιοσύνη. Η αγάπη δεν είναι αρκετή. Κι αν αγάπη μπορείς να βρεις ή να νιώσεις, δικαιοσύνη πουθενά.

Φυσικά, καταλαβαίνω την ανάγκη της Όλιας Λαζαρίδου και των άλλων ηθοποιών να πάρουν θέση σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας και -με ένα παραμύθι- να θυμίσουν στους ανθρώπους έννοιες όπως η καλοσύνη και η αγάπη, ως διέξοδο από την απελπισία.

Δεν το καταλαβαίνω μόνο, το θεωρώ και τίμιο.

Όπως έχω γράψει ξανά, η Όλια Λαζαρίδου είναι ένα πλάσμα από έναν άλλο καλύτερο κόσμο. Το είχα σκεφτεί αυτό από την πρώτη φορά που την είδα στο θέατρο στην παράσταση «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» με την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο και τον Γρηγόρη Βαλτινό.

Αλλά, δυστυχώς, δεν ζούμε στον κόσμο που ζει η καρδιά της Όλιας Λαζαρίδου. Μακάρι να ζούσαμε εκεί.

(Σε άλλη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» παιζόταν την ίδια ώρα το μιούζικαλ «Annie» με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Όπως καταλαβαίνετε, το παιδομάζωμα ήταν άνευ προηγουμένου. Σκεφτόμουν πως οι γονείς έπρεπε να πάνε τα παιδιά τους στο «Από τι ζουν οι άνθρωποι» και όχι στο «Annie». Θα τους ήταν πολύ πιο χρήσιμο στις ζωές τους. Αλλά, τελικά, η ζωή είναι και οι πόρτες που δεν περνάμε, οι πόρτες που δεν ανοίγουμε. Στο θέατρο, στις σχέσεις, στις δουλειές, παντού. Πηγαίνετε τα παιδιά σας σε αυτή την παράσταση. Αν για τους μεγαλύτερους η ευκαιρία χάθηκε, για τα παιδιά υπάρχει ακόμα ελπίδα.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.