Εύγε Τζορτζ!

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ επιμένει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, με αφορμή την προβολή της νέας του ταινίας «Μνημείων άνδρες», ο Τζορτζ Κλούνεϊ είπε πως η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι η σωστή κίνηση.Δεν είναι εύκολο να είσαι Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, να προωθείς την νέα ταινία σου στην Βρετανία και να λες πως η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα –το σύνηθες για άλλους ηθοποιούς και καλλιτέχνες θα ήταν να αποθεώσουν την Βρετανία και το υπέροχο βρετανικό κοινό και να αποφύγουν διπλωματικά τα πολιτικά θέματα-, αλλά ο Τζορτζ Κλούνεϊ έχει αποδείξει πολλές φορές πως έχει πολιτική θέση, λέει ανοιχτά την άποψή του και δεν μασάει τα λόγια του.

Ο Κλούνεϊ είπε και άλλα κολακευτικά για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ είπε ξεκάθαρα στους Βρετανούς δημοσιογράφους πως «οι Έλληνες είναι πολύ γενναιόδωροι και θα δάνειζαν τα μάρμαρα πότε-πότε».

Ακούγοντας τις δηλώσεις του Κλούνεϊ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα -και το ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα-, έκανα μια σκέψη που κάνω πάντα τα τελευταία χρόνια όταν το θέμα των μαρμάρων έρχεται στην επικαιρότητα.

Ναι, να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα αλλά να επιστρέψουν και οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που εγκατέλειψαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χωρίς να το επιθυμούν.

Μια χώρα που διώχνει τους νέους της -και τους κάνει μετανάστες σε καιρό ειρήνης- δεν μπορεί να είναι πολύ πειστική, όταν ζητάει να της επιστραφούν έργα τέχνης.

Τόσο ενδιαφέρον για τα ξενιτεμένα μάρμαρα και τόση αδιαφορία για τους ξενιτεμένους ανθρώπους δεν ταιριάζει καθόλου με το ελληνικό πνεύμα.

Να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να τα υποδεχτούμε όλοι μαζί. Να είναι στην υποδοχή των μαρμάρων και οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.

Να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Αυτό, ας μην περιμένουμε να το ζητήσει ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Να το απαιτήσουμε εμείς.

(Αν απορεί κάποιος πού οφείλεται η αγάπη του Τζορτζ Κλούνεϊ για την Ελλάδα, καμιά φορά τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο φαντάζεται κάποιος: οι γείτονες του Τζορτζ Κλούνεϊ στο Λος Άντζελες είναι Έλληνες. Και έχουν πολύ φιλικές σχέσεις. Αυτό δεν το είπε στη συνέντευξη Τύπου, το έχω διαπιστώσει προσωπικά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.