Όχι στη μαζική εισροή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν οι Ελβετοί

Μετά από δημοψήφισμα που προώθησε το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα, οι Ελβετοί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες αποφάσισαν με ποσοστό 50,3% να μπει τέλος στη μαζική εισροή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επανέλθει το παλαιό αυστηρό καθεστώς των ποσοστώσεων.

Έχει ενδιαφέρον πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πια «ανεπιθύμητοι» στην Ελβετία ως μετανάστες.

Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει κάποιος για την απόφαση της πλειοψηφίας των Ελβετών ψηφοφόρων -που ακυρώνει τις διμερείς συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεμελιώδη αρχή της κυκλοφορίας των ατόμων από και προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση:

Στην Ελβετία έγινε δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν επιθυμούν την ελεύθερη μετανάστευση πολιτών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελβετία.

Αυτό δεν είναι το πρώτο δημοψήφισμα που έγινε στην Ελβετία.

Το 2012 έγιναν στην Ελβετία 12 δημοψηφίσματα και το 2013 έγιναν 8 δημοψηφίσματα.

Τα τελευταία 160 χρόνια, οι Ελβετοί πολίτες έχουν ψηφίσει σε εκατοντάδες υποχρεωτικά και προαιρετικά-ακυρωτικά δημοψηφίσματα (οι Ελβετοί πολίτες, μετά την ψήφιση κάποιου νόμου, έχουν ένα χρονικό περιθώριο για να μαζέψουν υπογραφές και να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες αν ο νόμος θα εφαρμοστεί ή θα ακυρωθεί).

Τα δημοψηφίσματα που γίνονται στην Ελβετία αφορούν πολλά και διαφορετικά θέματα: από την οπλοκατοχή και τα ναρκωτικά ως την αύξηση των διοδίων στις εθνικές οδούς.

Θα ήθελα να θυμίσω πως στην Ελλάδα το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε πριν από 40 χρόνια και αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα δεν έγινε δημοψήφισμα για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ, δεν έγινε δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ, ούτε για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Φυσικά, στην Ελλάδα δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για τα Μνημόνια.

Κάντε τώρα κριτική στους Ελβετούς πολίτες και στην δημοκρατία τους.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.