Ξεπεράσαμε και τους Γερμανούς στη δουλειά

W
Mε αφορμή τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας, η Frankfurter Allemeine Zeitung γράφει πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί εργάζονται 1.658,8 ώρες τον χρόνο, ενώ οι Έλληνες 1.808 ώρες.

Προφανώς, η σύγκριση γίνεται ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς που έχουν δουλειά, γιατί οι άνεργοι Έλληνες και Γερμανοί δεν εργάζονται ακριβώς τις ίδιες ώρες.

Φυσικά, οι καφενειακές αναλύσεις για τους Γερμανούς που είναι παραγωγικοί και τους Έλληνες που κάνουν χαβαλέ στη δουλειά δίνουν και παίρνουν.

Είναι πολύ ωραίες αυτές οι συγκρίσεις ανάμεσα σε χώρες για το ποιος εργάζεται περισσότερο, λες και το να δουλεύεις είναι θετικό.

Για κάποιο λόγο που δεν ξέρω, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει πως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που το να δουλεύει κάποιος ήταν μειωτικό.

Τώρα οι άνθρωποι είναι περήφανοι που δουλεύουν πολλές ώρες.

Φαντάζομαι τον ταβερνιάρη στην Πλάκα να κολλάει στα μούτρα του Γερμανού τουρίστα την Frankfurter Allemeine Zeitung, και να του λέει “εγώ εργάζομαι πιο πολλές ώρες από σένα”.

Αφού εργάζεσαι πιο πολλές ώρες από αυτόν, γιατί αυτός μπορεί να κάνει ένα μήνα διακοπές στην Κρήτη, κι εσύ πέρασες το καλοκαίρι στα τσιμέντα μαζί με τις κατσαρίδες;

Πάντως, δεύτερη ζωή δεν έχει. Ό,τι ζήσουμε εδώ. Τώρα. Μετά, Έλληνες και Γερμανοί δεν θα δουλεύουν καθόλου. Θα κάθονται.

Εν τω μεταξύ, ωραίες είναι αυτές οι έρευνες για το ποιος δουλεύει πιο πολύ -δηλαδή για το ποιος είναι πιο δούλος-, αλλά το θέμα είναι πως η εποχή της εργασίας έχει τελειώσει, η ανεργία αυξάνεται και θα αυξάνεται διαρκώς, οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο άθλιες, τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν πάει στο διάολο, και οι κυβερνήσεις προσπαθούν με διάφορα κόλπα -προγράμματα μερικών μηνών, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας κλπ- να πείσουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο περιττοί.

Δεν έχει καμία σχέση με τον πλούτο μιας χώρας ο αριθμός των ωρών που εργάζονται οι κάτοικοί της.

Στις πιο πλούσιες χώρες, οι άνθρωποι δεν θα δουλεύουν ή θα δουλεύουν ελάχιστα.

Στις φτωχές χώρες, οι άνθρωποι θα είναι διατεθειμένοι να δουλεύουν όλη μέρα κι όλη νύχτα. Και χωρίς μισθό. Εθελοντικά.

Εγώ επιμένω: Περισσεύετε.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.