Αλμανάκ (Στα άδυτα του Θεάτρου Τέχνης)

Αλμανάκ1Χτες το βράδυ, όπως κάθε βράδυ, πήγα στο θέατρο. Πήγα στο Θέατρο Τέχνης και παρακολούθησα για τρίτη φορά την σπουδαία παράσταση “Αλμανάκ”, της Μαριάννας Κάλμπαρη σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι είδα μια παράσταση τρεις φορές; Εμένα θα μου έκανε εντύπωση αν μου έλεγε κάποιος πως είδε μια παράσταση τρεις φορές -εκτός αν ήταν ο φωτιστής του θεάτρου- και θα πήγαινα να την δω. Το Αλμανάκ θα παίζεται μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, οπότε να πάτε να δείτε ποια παράσταση είδα τρεις φορές. Και τώρα μια βουτιά στα άδυτα του Θεάτρου Τέχνης, μαζί με τον Σπύρο Γραμμένο:

Αλμανάκ2Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης, η Ανθή Ευστρατιάδου και ο Σπύρος Γραμμένος ετοιμάζονται πυρετωδώς. Η Ανθή είχε ξεχάσει το κραγιόν της και δανείστηκε το κραγιόν του Σπύρου. Αλληλεγγύη.

Αλμανάκ3Δευτερόλεπτα πριν οι θεατές μπουν στην αίθουσα, η Κατερίνα Λυπηρίδου και ο Σπύρος Γραμμένος βαράνε παλαμάκια στην Αριάδνη Καβαλιέρου που χορεύει ένα ζεϊμπέκικο, για να πάνε κάτω τα Μνημόνια.

Αλμανάκ4Μετά το ζεϊμπέκικο ξαποσταίνουν λίγο στον καναπέ…

Αλμανάκ5… και μετά τραγουδούν τον ύμνο του ΕΑΜ που έχει πρόγραμμα λαοκρατία, ζήτω ζήτω ζήτω το ΕΑΜ.

Αλμανάκ6 Ορέστης Τζιόβας, Σπύρος Γραμμένος, Αριάδνη Καβαλιέρου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Νέστωρ Κοψιδάς. Το κλίμα στα καμαρίνια είναι αγαπησιάρικο και αυτό βγαίνει στην παράσταση και το εισπράττουν οι θεατές σε πετροδολάρια.

Αλμανάκ7Αριάδνη Καβαλιέρου και Σπύρος Γραμμένος. Δυο από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας φωτογραφίζονται αγκαλιασμένα. Στην πραγματικότητα μισούν ο ένας τον άλλον αλλά αυτοί οι ηθοποιοί, μόλις δουν κάμερα, αγκαλιάζονται και φιλιούνται.

Αλμανάκ8Ο Σπύρος Γραμμένος διαλέγει το κουστούμι που θα φορέσει στην παράσταση. Αρχικά, ο Σπύρος ήθελε να φορέσει το φόρεμα που φορούσε η Μελίνα Μερκούρη στην παράσταση του “Λεωφορείον ο Πόθος” το 1948 αλλά του ήταν φαρδύ. Ο Σπύρος Γραμμένος χωράει ακόμα στα ρούχα που φορούσε, όταν ήταν 15 χρονών. Ήταν χοντρός από τότε.

Αλμανάκ9Πριν την παράσταση, ο Σπύρος Γραμμένος χαλαρώνει πίνοντας μια ουισκάρα στο καμαρίνι του. Τα παρελκόμενα δωρεάν.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.